SESSIE OVER TOEKOMST GEMEENSCHAPSHUIS

Orion moet moderner, warmer en gezelliger

STEFAN LATIJNHOUWERS

Een brainstormsessie in Lennisheuvel over de toekomst van gemeenschapshuis Orion leverde dinsdagavond vele tientallen ideeën op. Ongeveer twintig vertegenwoordigers van verschillende organisaties en verenigingen uit het kerkdorp en een handjevol individuen kwamen op de bijeenkomst af en gaven de projectgroep veel stof tot nadenken.

De deelnemers aan de sessie in Orion werden door de leden van de projectgroep verzocht om suggesties te doen en hun mening te geven over de toekomstige inrichting en de invulling van het gemeenschapshuis. Alle ideeën werden aan het papier toevertrouwd en vervolgens op borden geplakt. ,,Vragen waarop wij vanavond graag een antwoord willen, zijn onder meer: wat zou ik graag veranderen als ik naar de huidige Orion kijk? En waar hebben de toekomstige gebruikers behoefte aan?", liet Wendy Merkx van de projectgroep weten.

Samen met de overige leden van de projectgroep inventariseerde zij alle opmerkingen. Die liepen uiteen van 'breek het gebouw af ten faveure van een nieuw Orion', 'zorg voor wifi en een buitenterras voor toeristen', 'vervang het meubilair', 'realiseer een gebouw dat er ook in 2050 nog staat door periodiek onderhoud te plegen en goed financieel beheer' tot 'creëer een eetpunt in het gemeenschapshuis'. Ook opmerkingen als 'moderniseer en vervang, de kleuren, wand, het plafond, vloer en gordijnen' en 'verbeter de toiletten' kwamen voorbij.

MEDISCHE POST

Veel mensen achten een medische post wenselijk in Orion, net als een huiselijker en warmere aankleding van het gebouw uit 1948. Daarnaast scoorden suggesties als meer gastvrijheid en betere faciliteiten voor zowel (alleenstaande) ouderen als jongeren hoog. Zo staan bij een aantal bezoekers van de bijeenkomst een gezellig café, een ontmoetingsruimte voor de jeugd en betere mogelijkheden om muziek te maken en concerten te geven op het prioriteitenlijstje. Ook een mooiere entree, een mobiele bar en een grote opberglocatie werden genoemd, net als het organiseren van meer sportieve activiteiten.

Een van de aanwezigen stelde voor een friettent in of bij Orion te vestigen. ,,Dan maak je het aantrekkelijk voor ouders met kinderen om hier een hapje te komen eten", aldus Tiebosch. Weer anderen hielden een pleidooi voor een ruimte waar zorg op maat aangeboden kan worden en een loketfunctie. En wat te denken van hersenspinsels als: 'heb aandacht voor flexibele ruimtes waardoor meer activiteiten mogelijk zijn', 'zorg voor een gezellige huismaker in het gebouw met dagopvang voor ouderen en een jeugdsoos' en 'organiseer een disco of film'.

De deelnemers aan de bijeenkomst mochten uit alle geopperde suggesties hun persoonlijke top 3 samenstellen. Dat bleek voor velen nog niet zo eenvoudig. ,,De mening van de bezoekers van vandaag vormt voor ons een stevige basis om verder te gaan", stelde projectgroeplid Theo Lamers aan het einde van de bijeenkomst.

,,Wij willen naar aanleiding van de uitkomsten van deze avond een voorstel maken dat we voorleggen aan de stichting Rond Kerk en Orion en stichting Gemeenschapshuis Orion en het wijkberaad. Belangrijke zaken daarbij zijn onder meer de technische haalbaarheid van de plannen en de financiële consequenties. Het beschikbare bedrag van 25.000 euro vanuit de gelden die gereserveerd zijn in het Integraal dorpsontwikkelingsplan (IDOP) is voldoende voor kleinere aanpassingen en veranderingen, maar wij willen meer" aldus Lamers.

Hij vervolgt: ,,Voor ons is 25.000 euro niet de limiet. Wij hopen onder meer door de inzet van veel vrijwilligers en eventueel bijdragen van de Stichting Gemeenschapshuis Orion én van sponsoren meer financiële armslag te hebben. Want hoe meer geld we te besteden hebben, hoe meer ideeën we kunnen verwezenlijken om het gemeenschapshuis moderner en toekomstbestendiger te maken."


Tour de Kiosques

in Lennisheuvel

De Tour de Kiosques die vorig jaar in onder meer Liempde en Lennisheuvel te zien was, keert terug. Zondag 31 mei opent pianist Leo Willemen een nieuwe cyclus pianoconcerten in de kiosk van kerkdorp Lennisheuvel. Het concert wordt mede ondersteund door de gemeente Boxtel en Beleef Boxtel.

Na een succesvol tournee vorig jaar maakt autodidact Willemen ook deze zomer een muzikale rondgang langs een aantal kiosken die Brabant rijk is. Per locatie wordt twee uur lang non-stop piano gespeeld. De Tour de Kiosques is een initiatief van de Stichting Elbrimale Fonds in Vught, die al jarenlang muziekevenementen organiseert. De doelstelling is om musici een podium te bieden zonder winstoogmerk.

Pianist Willemen verzorgt jaarlijks zo'n honderdvijftig optredens in zorgcentra en bij particulieren. De bescheiden donaties die hij krijgt gaan integraal naar de stichting die daarvan muzikale activiteiten organiseert.

De Tour de Kiosques in Lennisheuvel duurt zondag van 14.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.