Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boxtelse stichting zet in op arbeidstoeleiding

Nóg meer kansen voor jongeren Belarus

Twee hoge onderwijsambtenaren uit Belarus (Wit-Rusland) waren vorig jaar op bezoek in Boxtel om diverse onderwijsinstellingen te bezoeken waar getoond werd hoe arbeid en school te combineren waren. Hiermee hoopten de Boxtelse stichtingen Weeshuizen Belarus en Vrienden van Belapdi een structurele verandering in Belarus te bewerkstelligen. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het uniek samenwerkingsproject 'Arbeidstoeleiding' tussen de stichtingen, het Ministerie van Onderwijs Belarus en de afdeling onderwijs van district Minsk en de drie gemeenten Kopyl, Nesvizh en Puchovichi.

De stichting Weeshuizen Belarus, in 2001 opgericht door Ria Schraverus, richt zich op educatie, gecombineerd met woningen die bedoeld zijn voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Inmiddels zijn er woningen, een opleidingsboerderij met een agrarische beroepsopleiding, weeshuis, internaat en een naai- en timmeropleiding. ,,Het begon met één weeshuis, inmiddels zijn er allerlei projecten bij gekomen. Er miste echter nog een stukje", legt Schraverus uit. ,,Voor de kinderen die één van de opleidingen voltooien, is er geen overgang naar de maatschappij. Zodra ze hun diploma hebben behaald, stopt de begeleiding, terwijl het zó belangrijk is dat deze doelgroep wordt toegeleid naar arbeid." Dat resulteerde in een nieuw project: arbeidstoeleiding.

Schraverus vertrok begin april samen met Wim Ketelaars, voormalig directeur van De La Salle én voorzitter van de stichting Vrienden van Belapdi, en Thieu Dollevoet, voormalig professor aan Fontys Hogescholen, naar Wit-Rusland. Een bijzondere reis, zo bleek later. ,,Als we met Ria in Wit-Rusland zijn, voelt het alsof we met de koningin op stap gaan", grinnikt Ketelaars. ,,Zij wordt daar op handen gedragen én dát is terecht. Ze heeft veel in het gebied voor elkaar gekregen."

UNIEK

Al maanden werden gesprekken gevoerd met de overheid in Belarus om een nieuw samenwerkingsproject over arbeidstoeleiding op te starten. Bovendien werden twee hoge onderwijsambtenaren uit Belarus in Boxtel uitgenodigd. ,,In Nederland is de emancipatie van kinderen met een beperking in een vergevorderd stadium. Dat wilden we hen laten zien", vertelt Schraverus. Uiteindelijk stelden de Boxtelse initiatiefnemers de overheid in Belarus een ultimatum. ,,We willen de overheid graag helpen met arbeidstoeleiding door specialisten naar Wit-Rusland te sturen. Maar dan moet wél de onderwijswetgeving worden aangepast, zodat kinderen met een beperking meer kansen krijgen", legt Schraverus uit. ,,Als het ministerie niet zou tekenen, zouden we geen hulp bieden." In april werd de intentieverklaring ondertekend, met handtekeningen én stempels. ,,Zonder stempels telt een Russische verklaring niet", lacht Schraverus. Ze geeft aan dat het ontzettend uniek is dat het ministerie en de onderwijsafdelingen mee willen werken.

De intentieverklaring is een driejarige verbintenis. Persoonlijke groei van leerlingen en hogere integratie op werkplekken zijn voorbeelden van te verwachten resultaten. ,,Zo is het belangrijk dat leerlingen werkervaring opdoen, contacten opdoen met collega's én uiteindelijk beter participeren in de samenleving. We hopen op een voorbeeldproject dat uiteindelijk ook op andere internaten uitgerold kan worden", legt Schraverus uit. ,,De insteek is overal hetzelfde, maar veranderingen zullen niet op hetzelfde tempo gaan. In sommige gebieden zijn bijvoorbeeld amper bedrijven te vinden", voegt Ketelaars toe. Schraverus: ,,Ook deze jongeren hebben recht op een leven in de maatschappij. Wij willen betere kansen creëren."

In september wordt het startsein gegeven. Ketelaars en Schraverus treffen momenteel de voorbereidingen voor een startconferentie in Belarus. Zo worden contacten gelegd met mensen uit Nederland die kunnen zorgen voor een betere arbeidstoeleiding, zoals deskundigen op het gebied van stage en werk. Meer informatie: www.weeshuizenbelarus.nl.

FOTO ONDER: Begin april werd in Belarus een unieke intentieverklaring getekend over arbeidstoeleiding. V.l.n.r.: Elena, directeur van schoolinternaat Gorodeja, Thieu Dollevoet, Ria Schraverus, Wim Ketelaars en mevrouw Klisjevski van de hoofdafdeling onderwijs Nesvizh.

Een Wit-Russische delegatie bezocht in 2014 diverse Boxtelse onderwijsinstellingen. (Foto: Peter de Koning).