Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

vrouwen aan de keukentafel

Samen stilstaan bij het verlies van een kind

MARGO BARTELDS

,,Rouw is nog een rauw en lastig thema", vertelt Birgit Vandermeulen. Vooral bij het verlies van een (soms ongeboren of jong) kind stuiten vrouwen vaak op onbegrip in hun omgeving. De Liempdse schreef in 2009 het waargebeurde verhaal 'Bedje in de wolken' dat hulp biedt bij het proces en verwerking van het plotselinge overlijden van een broertje of zusje in het gezin. Inmiddels is ze gestart met het initiatief 'vRouwen aan de keukentafel', een dag van bezinning voor vrouwen die een kind hebben verloren.

,,Wat ik van anderen hoor, is dat mensen het goed bedoelen, maar dat reacties onbedoeld kunnen raken", geeft Vandermeulen aan. ,,Een dergelijk verlies, zo'n verdriet, kan niet 'verwerkt' worden. Verwerken suggereert dat het verdriet eindig kan zijn, dat het afgesloten kan worden." ,,Maar als verdriet ruimte en aandacht krijgt, kan het verweven worden in je leven", is haar overtuiging. ,,De scherpe kanten worden dan wat zachter."

Vandermeulen is zelf ervaringsdeskundige. Haar dochter Maike kwam in 2007 na een zwangerschap van 27 weken ter wereld. Na drie dagen bleek Maike niet levensvatbaar en overleed ze. De geboorte en het overlijden van Maike beschreef Vandermeulen in een (kinder)boek: Bedje in de wolken. ,,Rouwen vraagt het om eerst naar binnen te keren om vervolgens weer een beweging naar buiten toe te kunnen staan en het verlies dan te verweven in je leven", legt ze op een heldere en betrokken manier uit.

leven met verlies

De Liempdse heeft ervaren dat vrouwen behoefte hebben om met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, in alle rust aandacht te schenken aan het verlies én aan het leven. Vanuit professie, ervaring en het hart, ontstond bij Vandermeulen het idee 'vRouwen aan de keukentafel'. Het is een platform voor het delen van ervaringen rondom leven en verdriet. Van een leven vanuit verlies naar een leven mét verlies. Een platform van vrouwen van alle leeftijden die (ooit) een kind hebben verloren. Het verlies kan jaren geleden zijn of nog heel vers.

Uiteindelijk vond Vandermeulen in de rust van de natuur een mooie ruimte om in kleine groepen van maximaal zes vrouwen aan de keukentafel stil te staan bij wat het verdriet met het moeder- en mens-zijn doet. Vandermeulen geeft aan dat vrouwen zich ook van overleden kinderen moeder blijven voelen. ,,Een overleden kind mag een naam houden en erbij blijven horen. Ik heb zelf twee kinderen; Joep is mijn aardse kind en Maike is mijn hemelkind", vertelt Vandermeulen. ,,Niet iedereen is hetzelfde en gaat op dezelfde manier om met verlies." De Liempdse wil mensen bij elkaar brengen en hen ruimte geven om verlies (oordeel)vrij met elkaar te delen. Dat het initiatief 'vRouwen aan de keukentafel' positief ervaren is blijkt uit de reacties die ze ontving na de eerste drie keer dat ze een dergelijke dag organiseerde.

mannen

vRouwen aan de keukentafel is een plaats waar vrouwen hun rouw kunnen delen. ,,Vrouwen ervaren het verlies van een kind, totaal anders dan een man", gaat ze verder. ,,Onlangs kwam het onderwerp ter sprake en een man mengde zich in het gesprek. Hij beaamde het verschil van beleving, maar gaf ook aan dat dit verlies bij hem, bijna 40 jaar na dato, nog goed voelbaar is", vertelde Vandermeulen. ,,Ook voor mannen ga ik zeker ook op zoek naar een aanspreekbare vorm."

Kijk voor informatie en de data van de bijeenkomsten op www.bedjeindewolken.nl of neem contact op met Birgit Vandermeulen, e-mailadres birgit.vandermeulen@xs4all.nl of telefoonnummer 06-53 82 25 29.

FOTO BOVEN: Birgit Vandermeulen, schrijfster van 'Bedje in de wolken' en initiatiefneemster van vRouwen aan de keukentafel. (Foto: Gerard Schalkx).


Vrienden van

Belapdi steunt nieuw project

Naast de stichting Weeshuizen Belarus bestaat er in Boxtel nog een andere stichting die zich inzet voor Wit-Rusland: Vrienden van Belapdi. ,,Hoewel we twee verschillende stichtingen zijn, streven we beide hetzelfde doel na: betere kansen creëren voor kinderen met een beperking", aldus bestuurslid Wim Ketelaars. In juni gaat een nieuw project van start.

Twee moeders namen jaren geleden het initiatief om dagbesteding te regelen voor kinderen met een beperking. ,,Ze regelden als het ware de opvang voor elkaar", legt Ketelaars uit. ,,Om een bestaan op te kunnen bouwen, is het belangrijk dat ook de vrouwen werken. Met een kind dat een beperking heeft, kun je niet werken. Daarom regelden de vrouwen met elkaar de kinderopvang."

crisisopvang

Het startte met twee vrouwen, inmiddels is er een koepelorganisatie opgericht waaronder 4.000 gezinnen vallen en die weer wordt ondersteund door stichting Vrienden van Belapdi. ,,Door de jaren heen is geld ingezameld voor kleinschalige projecten, maar ook voor bijscholing en cursussen. Bovendien zijn er ook dagcentra ingericht, te vergelijken met De Werf in Boxtel", vertelt Ketelaars.

In juni gaat een nieuw project van start, waarbij de nadruk ligt op crisisopvang en zelfstandig wonen in de stad. Ketelaars: ,,Allerlei verenigingen en stichtingen zijn bereid het project te ondersteunen, zoals Lionsclub Dommel en Aa, stichting Koraal Groep Mundial en stichting Bisschop Bekkers. Wilde Ganzen financiert zelfs bijna de helft van het bedrag dat nodig is voor het project."