De straat Burgakker vormt het startpunt van de Heilig Bloedprocessie. Ook de paarse bruidjes zijn zondag 31 mei weer te zien. (Foto: Peter de Koning).
De straat Burgakker vormt het startpunt van de Heilig Bloedprocessie. Ook de paarse bruidjes zijn zondag 31 mei weer te zien. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

• IEDERE VIJF JAAR EEN HEILIG BLOEDSPEL • SLOTPLECHTIGHEID MET BUCHESTELLE

Heilig Bloedprocessie, een échte (familie)traditie...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hoewel veel Boxtelse inwoners niet (meer) kerkelijk zijn, wordt de Heilig Bloedprocessie tóch gezien als een evenement dat niet mag ontbreken in het dorp, merken Christ van Eekelen en Hans van Liempt van de Heilig Bloedprocessie. ,,Dat betekent echter niet dat we als organisatie op onze lauweren moeten rusten. We hebben nog veel te veel plannen..." Zondag 31 mei trekt de Heilig Bloedprocessie vanaf 15.00 uur weer door de Boxtelse straten. Toeschouwers zullen een stoet met zo'n vijfhonderd deelnemers in allerlei rollen voorbij zien komen.

Van Liempt en Van Eekelen noemen zichzelf de 'zij-instromers' van de Heilig Bloedstichting. Het duo liep op jonge leeftijd mee met de Heilig Bloedprocessie en kwam tien jaar geleden in het bestuur. ,,We hadden het plan opgevat een docu-drama te maken over het Bloedmirakel", vertelt Van Liempt. ,,We zijn ver gekomen en er was ons al Europese subsidie toegezegd, maar de crisis gooide roet in het eten", voegt Van Eekelen toe. Van Liempt heeft de hoop dat het project ooit nog eens van de grond komt. ,,Als je mensen vraagt naar bloedmirakel en Heilig Bloedprocessie, weten ze vaak vaag iets over een kelk met wijn die is omgestoten. Het zou mooi zijn om met behulp van een film het volledige verhaal te kunnen brengen."

Secretaris Toon Slaats van de Heilig Bloedstichting heeft het tweetal uiteindelijk gevraagd zitting te nemen in het bestuur. ,,De processie zelf is het 'dossier' van Toon. Wij houden ons vooral bezig met nevenactiviteiten", aldus het duo. Zo is de Bloedmirakelse Avond, die gisteravond weer plaatsvond, inmiddels een blijvertje.

Dat geldt volgens Van Liempt en Van Eekelen ook voor het Heilig Bloedspel, dat twee jaar geleden werd opgevoerd op de binnenplaats van kasteel Stapelen. ,,Het was een groot succes. Begin dit jaar, toen de Heilig Bloedprocessie op de immateriële erfgoedlijst werd geplaatst, sprak het bestuur de intentie uit het Heilig Bloedspel iedere vijf jaar op te voeren, te beginnen in 2019. Zo kunnen we in 2024 op gepaste wijze bij het jubileum stilstaan. In dit jaar is het immers precies honderd jaar geleden is dat één van de twee Heilig Bloeddoeken terugkeerde naar Boxtel", legt Van Liempt uit. Ook in Hoogstraten voerden de Boxtelse acteur het bijzondere toneelstuk op. Daar vond de opvoering in 2013 plaats in de Sint-Katharinakerk. ,,Daar hebben we gezien dat een kerk een prima locatie is. We denken dus al aan de Heilig Hartkerk", grinnikt Van Liempt.

scholen

Een ander doel van het duo is de jeugd zoveel mogelijk bij het evenement betrekken. Dat blijft een uitdaging, merken Van Liempt en Van Eekelen. ,,De Heilig Bloedprocessie wordt met name gezien als een familietraditie en dat is de voornaamste reden waarom jongeren meedoen", aldus Van Eekelen. Hij en Van Liempt proberen de jeugd bekend te maken met de processie door verbindingen te leggen met het basis- en middelbaar onderwijs. ,,In april hadden we een kick-off voor leerkrachten georganiseerd op Stapelen, maar vanwege te weinig belangstelling is die bijeenkomst helaas afgeblazen", aldus Van Liempt. Het duo geeft de moed echter niet op en heeft op de website www.bloedprocessie.nl het volledige scholenproject geplaatst waarbij docenten toegang hebben tot lesbladen en filmpjes. ,,En mochten scholen nog extra dingen willen organiseren, dan kunnen we hen daar altijd bij helpen. Zo is het altijd leuk om iemand in een kostuum uit de Heilig Bloedprocessie in de klas uit te nodigen", zegt Van Eekelen.

Met het Jacob-Roelandslyceum zijn inmiddels de eerste contacten gelegd. ,,Ook de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland heeft lessen en workshops opgestart om de jeugd bij tradities te betrekken. Daar gaan we ook naartoe", legt Van Eekelen uit. ,,We hebben nog genoeg plannen. Waar de processie eerst gezien werd als een religieus gebeuren, wordt het evenement steeds meer een traditie. Mensen vinden het belangrijk dat de Heilig Bloedprocessie blijft bestaan", voegt Van Liempt toe. Van Eekelen: ,,En ook hier geldt: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit jaar lopen onze kleinkinderen Thom en Janneke voor het eerst mee. Onze dochter is namelijk getrouwd met een zoon van Hans..."

Voor dit jaar zijn de voorbereidingen voor de Heilig Bloedprocessie inmiddels in volle gang. ,,Jaarlijks hebben we mensen nodig, maar er zijn nog geen groepen uitgevallen", zegt Van Liempt. Na afloop van de processie, om 16.30 uur, vindt in de Sint-Petrusbasiliek een slotplechtigheid plaats met medewerking van organist Tommy van Doorn en seniorenharmonie Buchestelle.

De jaarlijkse 'After Party' met deelnemers van de Heilig Bloedprocessie wordt vervolgens gehouden op de speelplaats van de Sint-Petrusschool. Van Eekelen: ,,Er was even sprake van een bijeenkomst in de spiegeltent, maar dat gaat niet door."