Nieuwe fietsroute tussen Boxtel en Hoogstraten

Boxtel en het Belgische Hoogstraten zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden door het Heilig Bloedwonder. Op beide plekken liggen bewijzen dat dit legendarische mirakel ergens vóór 1380 in de Boxtelse Sint-Petruskerk zou hebben plaatsgevonden. In beide plaatsen wordt een Heilig Bloedprocessie gehouden. Sjak Doms en Richard Termeer ontwikkelden in 2013 een fietsroute van Boxtel naar Hoogstraten. Deze 'grensoverschrijdende fietstocht' is vernieuwd, de flyer is inmiddels verkrijgbaar bij het Boxtelse VVV-kantoor aan de Markt.

Doms en Termeer fietsen jaarlijks met een groepje, dat bestaat uit ongeveer tien personen, naar Hoogstraten in België om de Heilig Bloedprocessie bij te wonen. Het duo gaf in 2013 meteen gehoor aan de oproep van de Heilig Bloedstichting om meer recreatieve activiteiten rondom de Boxtelse processie te organiseren en ontwikkelde een fietsroute. ,,Deze folders, tweeduizend stuks, zijn inmiddels op. Ook kregen we vanuit Hoogstraten enkele opmerkingen over de bewegwijzering. Een goed moment om de fietstocht nader te bekijken", legt Doms uit.

EXTRA VERBONDEN

Op en neer van Boxtel naar Hoogstraten is ongeveer 150 kilometer. ,,We horen regelmatig dat mensen de route hebben afgelegd per fiets. Zo vertelde de eigenaar van de plek waar ik in Hoogstraten meestal overnacht, dat hij al 24 gasten uit Boxtel heeft gehad. Het is mooi dat Boxtel en Hoogstraten door middel van deze fietstocht extra met elkaar verbonden zijn", aldus Doms.

Waar de vorige folder is uitgegeven door

Beleef Boxtel, heeft Hoogstraten de nieuwe brochure gefinancierd. Termeer: ,,We zijn de afgelopen maanden regelmatig op bezoek geweest bij schepen Roger van Aperen, de Belgische collega van Peter van de Wiel die over toerisme in Hoogstraten gaat." Zo is bij de fietsroute gebruik gemaakt van het bestaande fietsknooppuntennetwerk, zodat nieuwe fietsers gemakkelijk van knooppunt naar knooppunt kunnen fietsen. ,,De route leidde de fietsers voorheen om Baarle-Nassau heen. Nu komen de deelnemers dóór het dorp", licht Doms toe. Tenslotte zijn ook de teksten van enkele bezienswaardigheden tijdens de fietsroute enigszins aangepast. Zo wordt in de folder stilgestaan bij de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel, het Begijnhof en de Sint-Katharinakerk en -toren van Hoogstraten en het Mariapark in Meersel-Dreef.

processie

De fietsgroep waar Doms en Termeer deel van uitmaken, wordt zaterdagochtend 6 juni uitgezwaaid door wethouder Van de Wiel. Hij en burgemeester Mark Buijs vertrekken een dag later met hun echtgenotes naar Hoogstraten om de processie bij te wonen. Pastor Richard Niessen neemt deel aan de eucharistieviering in de Sint-Katharinakerk te Hoogstraten, terwijl het Sint-Petruskoor zal zingen in deze hoogmis. De historische groep die zondag 31 mei meeloopt in de Heilig Bloedprocessie Boxtel, bestaande uit de verhaler, priester, de molenaar, de koster, pastoor Henricus van Merheim en de rode engel, reist af naar Hoogstraten om deel te nemen aan de tweede processie in Hoogstraten. De eerste Belgische Heilig Bloedprocessie vindt op dezelfde dag plaats als de Boxtelse ommegang.