Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Geen gevolgen voor Bloedprocessie

Ommegang gewoon over de cultuurhistorische as

,,De gemeente Boxtel heeft toegezegd dat de Heilig Bloedprocessie zondag 31 mei door de Clarissenstraat kan, dus daar vertrouwen we op", zeiden bestuursleden Christ van Eekelen en Hans van Liempt van de Heilig Bloedstichting maandag. Inmiddels is duidelijk dat die belofte standhoudt. Aannemer Heijmans en de gemeente Boxtel laten weten dat de werkzaamheden op schema liggen.

Voorafgaand aan de werkzaamheden voor de route Stapelen - Sint-Petrusbasiliek (STA-P) is een fasering opgesteld waarbij rekening is gehouden met wensen en behoeften van de omgeving. Daarbij is ook gekeken naar evenementen die in de periode van de werkzaamheden plaatsvinden in het centrum, zoals de Heilig Bloedprocessie. De ommegang kan gewoon plaatsvinden, omdat het gedeelte van de Clarissenstraat voor De Croon tijdelijk de betonklinkers terugkrijgt. Na het evenement worden deze opnieuw verwijderd en komen er kinderkopjes voor in de plaats.

Heijmans en de gemeente Boxtel laten weten dat de werkzaamheden rondom STA-P voorspoedig verlopen. Er is wat onduidelijkheid onder inwoners over de bestrating in de Clarissenstraat, die tien jaar geleden ook al voorzien is van nieuwe straatstenen. De gemeente laat weten dat in die tijd nieuwe riolering werd aangelegd en dat kort daarna bouwproject De Croon van start zou gaan. Hierdoor is de Clarissenstraat toentertijd van tijdelijke bestrating voorzien. Nu het ontwerp voor de route STA-P is vastgesteld, wordt de Clarissenstraat, ter hoogte van de Markt en de Oude Kerkstraat, van nieuwe bestrating voorzien.

De totale herinrichting van het centrum bestaat uit de route STA-P en de Markt. Voor de herinrichting van de Markt moet nog een definitief ontwerp vastgesteld worden. ,,We begrijpen het als er verwarring ontstaat over tijdelijke situaties die zich voordoen en gaan voordoen. We krijgen immers te maken met een situatie waarin route STA-P gerealiseerd is, terwijl de Markt, die aan de route ligt, nog opnieuw ingericht moet worden."

Mensen die nog vragen hebben over project STA-P, kunnen terecht bij omgevingsmanager Jan-Hein Heijmans via e-mailadres jheijmans3@heijmans.nl of telefoonnummer 06-51 28 26 29.


Parochie lanceert nieuwe website

De nieuwe website van de Heilig Hartparochie wordt zondag 31 mei na afloop van de eucharistieviering in de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel gelanceerd. Het webadres www.heilighartparochie.nl omvat een hoofdwebsite van de parochie zelf en vier deelsites voor elke kerk apart.

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de opbouw en vormgeving van de nieuwe website die werd gebouwd door Shout4sites uit Liempde. Het parochiebestuur wilde een informatieve website realiseren die ook uitnodigt tot interactie. Zo is het onder meer mogelijk om te linken naar sociale media, foto's te plaatsen en ook zijn er databanken en archieven te vinden. Op de site worden ook de misintenties geplaatst.

EIGENHEID

De parochie en de vier afzonderlijke kerken hebben allen een eigen nieuwspagina mét fotoalbums. Hiermee behouden ze een eigenheid binnen de grote Heilig Hartgemeenschap. Vanaf zondag 31 mei is www.heilighartparochie.nl in de lucht.


schrijndrager Willem-Jan van de Laar:

'Heilig Bloedprocessie staat vast in de agenda'

MARIËLLE WIJFFELAARS

In 1975 deed de toen 19-jarige Willem-Jan van de Laar voor de eerste keer mee aan de Heilig Bloedprocessie. Op Drievuldigheidszondag trok hij door de Boxtelse straten met het schrijn waarin de bloeddoek aan het publiek wordt getoond. Ondanks dat Van de Laar al jaren niet meer in Boxtel woont, is hij nog elk jaar present. Zondag trekt hij voor de veertigste keer de kleding van een schrijndrager aan...

Hoe bent u bij de groep schrijndragers terecht gekomen?

,,Mijn echtgenote deed al mee aan de Heilig Bloedprocessie, die elk jaar langs mijn voordeur kwam. Ze heeft me overgehaald ook deel te nemen en bij de schrijndragers was een rol vrij. Het beviel zo goed dat ik er zelfs mee door ben gegaan toen we allang niet meer in Boxtel woonden. Inmiddels ben ik woonachtig in Capelle aan den IJssel maar op Drievuldigheidszondag ben ik steevast in Boxtel te vinden. Die dag staat elk jaar vast in de agenda."

Waarom doet u al zolang mee aan de Heilig Bloedprocessie?

,,Het is een stukje traditie en devotie; het hoort helemaal bij de cultuurhistorie van Boxtel. Het is mooi om daar deel van uit te mogen maken. Het is jammer dat het aantal bezoekers de laatste jaren afneemt. Ook is het moeilijk om aan voldoende deelnemers te komen. Wij als schrijndragers hebben daar geen last van: ons clubje is altijd gevuld. We hebben het dan ook heel gezellig met elkaar. We starten op de zondag na Pinksteren met koffie en een broodje op het terras van de 'Bierkapel' (Becoloth - red.) en gaan ons daarna omkleden. Na afloop van de processie is het natuurlijk tijd voor een borrel."

Zondag is het precies veertig jaar geleden dat u voor het eerst meedeed aan de ommegang. Toch is het níet de veertigste keer dat u meeloopt.

,,In de afgelopen veertig jaar is het nog wel eens voorgekomen dat de processie niet doorging vanwege het slechte weer. Dat kan nou eenmaal niet met die oude pakken. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat de processie halverwege werd afgeblazen door zware regenval; toen moesten we schuilen. Stonden daar al die schrijndragers gezamenlijk in een bushokje te wachten tot de regen voorbij was..."

Wat zijn voor u de hoogtepunten van de afgelopen vier decennia?

,,De deelname aan de processie in het Belgische Hoogstraten in 2014 vond ik wel een mooi moment. Het was een prachtige dag met heerlijk weer en het was weer eens een ander decor. Ik wilde altijd al eens meedoen in Hoogstraten. Het zag er nog even naar uit dat het me niet zou lukken, omdat ik een paar dagen voor de processie ten val kwam met de fiets. Dat ik uiteindelijk tóch present was, maakte de dag extra speciaal."

Voorlopig bent u ongetwijfeld nog elk jaar in de Boxtelse processie te vinden?

,,Ik wil in ieder geval de vijftig jaar vol maken. Maar, ik ben pas 59 dus er komen vast nog heel wat jaartjes bij..."

OP DE FOTO: De groep schrijndragers hoort helemaal bij de Heilig Bloedprocessie. Willem-Jan van de Laar (rechts) doet al veertig jaar mee. (Foto: Peter de Koning).