Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

boxtels drietal knoopt en schminkt er op los

Alles in stijl van Heilig Bloedprocessie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Als de honderden deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie zondag 31 mei vertrekken vanaf de Burgakker, zit de grootste klus er op voor Marga van der Wielen, Marlies Hobbelen en Monique van Hamond. Het drietal zorgt er in de uren vóór de processie voor dat alle deelnemers voorzien zijn van een laagje make-up en de goede pruik, baard of snor. ,,We zwaaien de stoet uit en leunen daarna even achterover. Daarna ruimen we de boel in de Sint-Petrusschool op..."

De liefde bracht Van der Wielen naar Boxtel, daarvoor had ze nog nooit van de Heilig Bloedprocessie gehoord. ,,De eerste keer dat ik de processie door het dorp zag trekken, was ik er zeer van onder de indruk. Ik vond het knap dat zo'n groot evenement in dit dorp kon plaatsvinden." Die eerste keer keek ze al met een kritisch oog naar de grime. ,,Niets ten nadele van Wim van Lamoen, maar ik ben van een andere generatie." De bekende koffer van Van Lamoen, die 35 jaar lang het grimeren verzorgde bij de Heilig Bloedprocessie, ligt nog steeds in het atelier van Van der Wielen. ,,En soms kijk ik daar nog even in, het is ook een soort relikwie, net als de bloeddoek...", lacht Van der Wielen. Inmiddels heeft de Boxtelse wel meer dan een koffertje aan spullen...

Marlies Hobbelen benaderde Van der Wielen, die cursussen kindergrime, vilten en mozaïeken verzorgt, tien jaar geleden om te helpen bij het grimeren. ,,De eerste keer dat ik meehielp, was lastig", herinnert de vrouw zich. ,,Mensen die al heel wat jaren meeliepen, werden ineens geschminkt door een ander die het óók nog op een andere manier deed. Dat was even wennen. Het heeft enkele jaren geduurd, maar inmiddels kan ik lezen en schrijven met de loopgroepen."

vierkante centimeters

Samen met Marlies Hobbelen en Monique van Hamond verzorgt Van der Wielen al tien jaar op rij de make-up en de pruiken, snorren en baarden van de deelnemers. Waar de nepkapsels, -snorren en -baarden voorheen werden gemaakt van wolcrèpe, koos het drietal vijf jaar geleden voor een andere techniek: knopen. ,,Op kosten van de Heilig Bloedstichting volgden we een cursus waar we baarden en snorren leerden knopen. Als tegenprestatie zouden we ervoor zorgen dat de gehele Bloedprocessie werd voorzien van geknoopte pruiken, snorren en baarden. Een hele klus, legt Van der Wielen uit. ,,Je moet je voorstellen dat je enkele vierkante centimeters knoopt in een paar uur tijd. We zijn er jaarlijks vanaf januari heel wat avonden mee bezig, al is dat geen straf. We hebben het erg gezellig met elkaar." Het drietal maakt gebruik van yakhaar, dat via internet wordt besteld.

De tegenprestatie is inmiddels voltooid: iedere deelnemer die gebruik maakt van een pruik, baard of snor, is voorzien van een geknoopt exemplaar. Van der Wielen: ,,Inmiddels zijn we bezig met een reserve-voorraad." Ook denken Hobbelen, Van Hamond en Van der Wielen al na over een nieuw project: de bakkebaarden. ,,Ik vind het belangrijk dat alle mensen zo veel mogelijk in de juiste stijl deelnemen aan de Heilig Bloedprocessie. Nagellak moet eraf, tatoeages schmink ik weg en de pruiken moeten zo realistisch mogelijk zijn. Ook vind ik dat moderne brillen niet thuishoren in de processie én het is belangrijk dat het contrast tussen mensen van dezelfde loopgroep niet te groot is. Ze krijgen allemaal dezelfde make-up. Met de pruiken hebben we behoorlijk moeten experimenteren, maar de knooptechniek met yakhaar werkt het beste." Van der Wielen gokt dat de pruiken ongeveer vijf jaar meegaan.

Deze week werden alle pruiken, baarden en snorren weer tevoorschijn gehaald voor een laatste check. Ook de make-up wordt alvast ingepakt, zodat Van der Wielen, Hobbelen en Van Hamond er zondag volledig klaar voor zijn. ,,Tegenwoordig voelt het als routine. Na afloop komen alle deelnemers weer terug en verzamelen we de spullen weer." De Boxtelse is trots op de vermelding van de Heilig Bloedprocessie op de immateriële erfgoedlijst. Ze was in februari aanwezig bij de officiële bekrachtiging in het Boxtelse gemeentehuis. ,,Het voelt alsof we daar met het grimeren toch een klein beetje aan hebben meegeholpen. En zolang ik het kan blijven doen, lever ik mijn bijdrage aan de Heilig Bloedprocessie."

FOTO BOVEN: Marga van der Wielen controleerde dinsdag in haar atelier samen met Marlies Hobbelen en Monique van Hamond alle pruiken, baarden en snorren, zodat alle deelnemers er tijdens de Heilig Bloedprocessie weer piekfijn uit zien. (Foto: Peter de Koning).


Processie nog niet compleet bezet: deelnemen kan nog

Op Drievuldigheidszondag 31 mei trekt de Heilig Bloedprocessie weer door de straten van Boxtel. Er is nog steeds ruimte voor deelnemers om mee te doen aan de ommegang.

Het organisatiecomité is nog steeds op zoek naar deelnemers aan de processie. Speciaal wordt gevraagd naar meisjes in de leeftijd van 6 tot 12 jaar als sacramentsbruidje, paars en rood bruidje, schilddraagster en kind van het spel.

Voorts wordt gezocht naar meisjes in de leeftijd van 12 tot 16 jaar die willen meedoen als dame korenaar. Ook wordt een oproep gedaan op volwassen mannen en vrouwen vanaf ongeveer 16 jaar als drager van het purperen vendel, het Rode Gilde, twee blokfluitspelers, boetebedevaartganger, begeleider van de wijnpers, Compostela-ganger en als volgeling bij de profeten.

PASKAMER

Belangstellenden kunnen zich melden in de paskamer op de eerste etage van bibliotheek De Meierij, Burgakker 4, elke avond tussen 19.00 en 20.30 uur, zaterdag 30 mei van 10.00 tot 15.00 uur én tijdens de opkomsttijden op zondag 31 die elders in deze krant staan vermeld. (Ouders van) witte bruidjes van kinderkoor Carmida worden verzocht contact op te nemen: e-mail jauke.versteeg@hotmail.nl.