Basisschool De Oversteek wordt het nieuwe onderkomen van het bibliotheekpunt in Liempde. (Foto: Brabants Centrum).
Basisschool De Oversteek wordt het nieuwe onderkomen van het bibliotheekpunt in Liempde. (Foto: Brabants Centrum). Foto: Annelieke van der Linden

biebpunt liempde verhuist op 2 juni

Boeken krijgen nieuw onderkomen in Oversteek

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het bibliotheekpunt in Liempde verhuist dinsdag 2 juni naar basisschool De Oversteek. Vanaf het nieuwe schooljaar kunnen Liempdenaren hier terecht voor het lenen van boeken en andere materialen. De verhuizing wordt gedaan door leerlingen uit groep 8, ze krijgen hulp van vrijwilligers.

De boeken worden in bolderkarren en andere wagentjes naar het nieuwe onderkomen vervoerd. Vertegenwoordigers van Dorpsberaad Liempde, basisschool De Oversteek en bibliotheek De Meierij zijn hierbij aanwezig.

Toen bekend werd dat Liempde wegens bezuinigingen het uitleenpunt zou verliezen, werd door inwoners meteen actie ondernomen om te zorgen dat er toch een bibliotheekvoorziening in het dorp kon blijven. Ook Dorpsberaad Liempde maakte zich hier hard voor, de leden maakten zich vooral zorgen over de leefbaarheid in het dorp. Het punt dreigde voorgoed te verdwijnen, maar bibliotheek De Meierij ontdekte een fout in de begroting waardoor tóch 7.500 euro beschikbaar bleek voor het Liempdse bibliotheekpunt. In overleg met het Dorpsberaad werd besloten het bibliotheekpunt te verplaatsen naar de basisschool.

Zowel de bibliotheek als de basisschool juichen de verhuizing toe. Niet alleen is het een goede manier om de leesvaardigheid van leerlingen te bevorderen, ook komen de kinderen in contact met volwassenen waardoor de school en Liempdse gemeenschap een eenheid worden.

TOEKOMST

Het uitleenpunt in Gemonde verdwijnt wél uit het dorp en zal vanaf 1 augustus gesloten zijn. Ook hier wordt gekeken naar de mogelijkheid om in de basisschool een kleinschalige voorziening te realiseren.

Bibliotheek De Meierij is daarnaast ook bezig met het bekijken van de toekomst van de Boxtelse vestiging. Hierbij zijn er drie scenario's mogelijk: het handhaven van de bibliotheek in het huidige pand aan de Burgakker, verplaatsen naar een kleiner pand in het centrum of een verhuizing naar Podium Boxtel en mbo-opleiding SintLucas. Directeur Marc Jacobs heeft inmiddels een haalbaarheidsstudie voorgelegd aan het college van B. en W., nog voor de zomervakantie moet er duidelijkheid zijn over de Boxtelse bibliotheek.


Bijeenkomst over toekomst

gemeenschapshuis Orion

In Orion wordt dinsdag 26 mei vanaf 20.00 uur gesproken over de toekomst van het Lennisheuvelse gemeenschapshuis. In het integraal dorpsontwikkelingsplan (Idop) van het kerkdorp zijn gelden vrijgemaakt voor modernisering van het gebouw, inwoners wordt gevraagd hierover mee te denken.

Het 67-jaar oude pand is aan een opknapbeurt toe. Stichting Gemeenschapshuis Orion wil dat het meubilair vervangen wordt en ziet graag nieuwe faciliteiten op maatschappelijk gebied. Hiermee moet het gebouw voldoen aan de wensen van inwoners en gebruikers én passen binnen de hedendaagse eisen.

25.000 EURO

Een projectgroep bestaande uit gebruikers en bestuur van Orion buigt zich over het inrichten en opknappen. Tijdens de informatiebijeenkomst mogen inwoners ook met suggesties komen. Er wordt geïnventariseerd waar behoefte aan is. Het beschikbare bedrag van 25.000 euro is voldoende voor wat kleinere aanpassingen en veranderingen.

Gemonde

Bezuiniging sportclubs

De lokale partij Dorpsgoed pleit voor het schrappen van de bezuiniging van 40.000 euro op de sportclubs in de gemeente Sint-Michielsgestel vanaf 2017.

De politieke beweging wil 10.000 euro extra beschikbaar stellen om te stimuleren dat de clubs, die de zaken goed voor elkaar hebben, andere verenigingen vooruit helpen. Dorpsgoed vindt dat de gemeente dit proces moet faciliteren.