Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Koppel ooien geschoren bij stationnetje in Kasteren

Sokken van mooie zwarte schapenwol...

MARGO BARTELDS

Onder het genot van een stralend zonnetje is een aantal Kempische heideschapen zondagmiddag bij het stationnetje in buurtschap Kasteren door Jan van de Sangen ontdaan van de wintervacht. Het was een komen en gaan van geïnteresseerde bezoekers, die het scheertafereel bekeken en aandachtig luisterden naar de verhalen van herder Maarten Pijnenburg.

,,Vanaf begin april ben ik met de kudde op pad geweest of heb ik de kudde 'ingerasterd' in de natuurgraslanden van de verbindingszones in Boxtel en Liempde", vertelde Pijnenburg. Jools Meisenbourg (4) wilde met zijn oma per se naar de opening van het nieuwe schapenseizoen. ,,Ik word ook herder én ik ga dan ook schapen scheren", vertelde hij opgewonden. Terwijl hij praat, blijven zijn ogen gericht op de schaapscheerder. ,,Hij is gek op dieren", lichtte zijn oma toe. Intussen is Jools met Van de Sangen in gesprek over de kudde. ,,Wie is de moeder van de twee baby's die erbij lopen?", wilde hij weten.

De twee bordercollies die de kudde met de herder begeleidden, werden op afstand van de schapen gehouden. Ze laten duidelijk van zich horen. Gelukkig zijn er dan ook bezoekers die vooral aandacht hebben voor de honden. Voor de Stichting Schaapskudde Liempde is het een hele kunst om deze kudde rendabel te maken. ,,Van een schaap komt ongeveer drie kilo wol, maar dat levert maar twee euro per kilo op, terwijl het scheren al drie euro per schaap kost", verklaarde Pijnenburg.

zwarte schaap

De herder laat weten dat dit jaar de promotie van de wol en de producten centraal staat. Pijnenburg is naast vrijwillige schaapsherder óók voorzitter van de Stichting Schaapskudde Liempde.

In samenwerking met het bedrijf Wools of Holland wordt geprobeerd de kwaliteit van de wol van deze schapen te verbeteren. Een zorgvuldig natuurbeheersplan, waardoor de schapen gevarieerder eten én waarbij onderzoek gedaan wordt naar het versterken van het ras, moeten leiden tot die verbetering. Intussen vertelde de herder uitgebreid over de inzet van de schapen in de natuur. ,,Het is goed dat de natuur diverse gebruikers kent en dat er ook gewandeld wordt in de graasgebieden", meent Pijnenburg. ,,Jammer alleen dat in die graasgebieden ook honden losgelaten worden. De drachtige ooien werpen van schrik hun lammeren voortijdig. Dat heeft me rond Stapelen vorige maand al vijf lammeren gekost..."

De van oorsprong Australische bezoeker Herry Beier is al vijf jaar zeer bekwaam in het spinnen en het vervaardigen van wollen gebruiksvoorwerpen. Ze won al diverse prijzen bij Europese en internationale wedstrijden spinnen en het maken van de voorwerpen met de zelfgesponnen wol. Heel blij is ze met het ene zwarte schaap in de kudde. Ze koopt de vacht op van Pijnenburg en vertelt trots hoe mooi de kleur van dit schaap is. ,,Als ik de door de zon opgelichte haartjes afknip, is het een prachtige vacht om te bewerken", vertelde ze enthousiast. ,,De wol van dit type schaap is wat minder zacht, maar prima te gebruiken voor bijvoorbeeld sokken."

FOTO BOVEN: Herry Beier (rechts), bekwaam in het spinnen en vervaardigen van wollen gebruiksvoorwerpen, weet tijdens de opening van het nieuwe schapenseizoen in Liempde een flinke zak zwarte schapenwol op de kop te tikken. Herder Maarten Pijnenburg (links) gaf uitleg over de Liempdse schaapskudde. (Foto: Peter de Koning).


raadsplein nieuwe stijl: ovalen tafel en statafels

Haaren kiest voor nieuwe vergaderopzet

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Meer aandacht voor raadsvoorstellen en meer betrokkenheid van inwoners. Dat is het doel van de nieuwe vergaderopzet van de gemeente Haaren. Zo is onder meer gekozen voor Raadsplein nieuwe stijl, waarbij ambtenaren, raads- en commissieleden, het college van B. en W. én burgers in gesprek gaan met elkaar. Donderdag 4 juni vindt de eerste bijeenkomst plaats in het gemeentehuis te Haaren.

Eind vorig jaar is in een speciale evaluatiecommissie, bestaande uit burgemeester Jeannette Zwijnenburg, de gemeentesecretaris, griffier en enkele gemeenteraadsleden, besproken wat er beter en anders kan wat betreft commissie- en gemeenteraadsvergaderingen in Haaren. ,,Daaruit werd duidelijk dat de avonden vrij lang duren, dat er meer aandacht moet zijn voor raadsvoorstellen en dat we inwoners meer willen betrekken bij onderwerpen", legt gemeenteraadslid Sten Reijnen (Samenwerking '95) uit. Tot de zomervakantie wordt daarom proefgedraaid met een nieuwe vergaderopzet.

Raadsplein nieuwe stijl, dat twee weken voor de gemeenteraadsvergadering plaatsvindt, bestaat uit twee onderdelen: gesprekken aan statafels en 'rondetafelgesprekken'. Ambtenaren staan tijdens de bijeenkomst aan een tafel in de hal van het gemeentehuis om inhoudelijke vragen te beantwoorden over onderwerpen die op de komende raadsagenda staan. Inwoners, gemeenteraads- en commissieleden kunnen zich hier laten informeren over beleidsstukken.

MEERDERE PARTIJEN

In de vergaderruimte van het college van B. en W. is per politieke fractie één vertegenwoordiger per onderwerp aanwezig. Iedereen is welkom om aan deze 'ovalen tafel' te schuiven of mee te luisteren vanaf de tribune. De griffie maakt van tevoren een verdeling over de onderwerpen die aan de beide 'tafels' worden behandeld. Inwoners die graag een onderwerp op de agenda van de 'ovalen tafel' willen hebben, worden besproken. Mensen die graag willen meepraten, kunnen zich aanmelden voor Raadsplein tot 12.00 uur op de dag van de bijeenkomst. Belangstellenden zijn welkom om te komen luisteren in de gespreksruimte van het college van B. en W. en te praten met ambtenaren en gemeenteraadsleden aan de statafels.

Bovendien blijft het ook nog mogelijk om in te spreken tijdens een gemeenteraads-


Orion speelt

jeugdvoorstelling

in de spiegeltent

In de spiegeltent, die tijdelijk in kasteelpark Stapelen staat ter ere van het eeuwfeest van de paters assumptionisten, vindt op zondag 7 juni om 11.00 uur een voorstelling plaats van Teejatergroep Orion uit Lennisheuvel.

'De koningin haar tas' werd eerder al opgevoerd in gemeenschapshuis Orion en is geschikt voor kinderen van vier tot en met acht jaar.

De voorstelling gaat over koningin Chauve en haar kapper, de heer Ciseaux. Koningin Chauve heeft een groot geheim en niemand, behalve haar kapper, weet daarvan. Toch komt haar geheim aan het licht...

De toegang tot de voorstelling is gratis.

vergadering. Reijnen: ,,We denken dat we met de nieuwe opzet meerdere partijen aan tafel krijgen."

Donderdag 4 juni vindt het eerste Raadsplein plaats, een week later een gemeenteraadsvergadering. Tot en met de zomervakantie wordt er proefgedraaid en het model bijgeschaafd als dat nodig is.

Boxtel

Heilig Hartkoor

Het Heilig Hartkoor uit Boxtel zingt maandag 25 mei, Tweede Pinksterdag, tijdens de hoogmis van 10.00 uur in de H. Michaelkerk te Sint-Michielsgestel. De viering is te volgen via de website www.michaelparochie.nl.


Mooiste van Mozart

Anne-Mieke Post (zang), Rob Hazenberg (zang en hoorn) en Lisette Bol (piano) traden gisteravond op in de ridderzaal van kasteel Stapelen onder de noemer 'Het mooiste van Mozart'. Dinsdag 2 juni om 19.30 uur wordt dit concert nogmaals gegeven, óók in de ridderzaal. Kaarten voor het bijzondere optreden kosten 7,50 euro en zijn op werkdagen tot 12.00 uur telefonisch te reserveren via het secretariaat van kasteel Stapelen, telefoonnummer (0411) 66 00 11 en aan de deur.


Vermiste huisdieren

Stichting Amivedi meldt dat sinds woensdag 6 mei een vierjarige poes met de naam Minoes vermist is aan de Molenwijkseweg in Boxtel. Het dier heeft een schildpadvacht met witte kin en bef en mist een linkeroogje. Sinds zaterdag 16 mei is de eenjarige, grijze poes Saartje vermist. Het dier is voor het laatst gezien aan de Vorsenpoel in Boxtel. Meldingen van vermiste of gevonden huisdieren zijn welkom via telefoonnummer (088) 006 46 83.