Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

NATUURMONUMENTEN SCHRIJFT TOEKOMSTVISIE MET PUBLIEK

Dromen van een hele mooie Kampina

MARC CLEUTJENS

,,Heel veel inwoners van Boxtel beschouwen de Kampina als hun eigen achtertuin. Als Natuurmonumenten werken we aan een toekomstvisie voor het natuurgebied en we hopen dat veel mensen met ons willen meedenken over plannen die de Kampina nóg mooier kunnen maken." Aan het woord is projectleider Margreet Zwols van Natuurmonumenten. Met boswachter Inge van Dongen bereidt ze een droomwandeling voor, die zaterdag 6 juni wordt gehouden over het rolstoelpad in de Kampina.

De tijd dat Natuurmonumenten eigenhandig een natuurvisie opstelde zonder andere belanghebbenden voldoende te raadplegen is voorbij, benadrukken Zwols en Van Dongen als ze in het gloednieuwe bezoekerscentrum Groot Speijk in Oisterwijk vertellen over de toekomstplannen voor de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. ,,De nieuwe natuurvisie krijgt weer een looptijd van achttien jaar en bij zo'n ambitieus werkstuk is het belangrijk dat alle partners meedenken en hun ideeën en wensen voor de komende jaren duidelijk maken", aldus Zwols.

Voordat de natuurvisie klaar eind 2015 klaar is, dient nog een heleboel werk verzet te worden. ,,Momenteel verzamelen we informatie over beide natuurgebieden. We houden interviews met allerlei belanghebbenden en proberen een zo breed mogelijk beeld te schetsen", vertelt bsowachter Van Dongen. ,,Daarbij kijken we verder dan alleen natuur. Ook recreatie en cultuurhistorie brengen we in beeld, zodat we straks een integrale visie kunnen presenteren die breed gedragen wordt."

CREATIEVE WERKVORMEN

De droomwandeling die zaterdag 6 juni in Boxtel gehouden wordt, is voor het publiek dé ultieme gelegenheid om geïnspireerd te raken over de natuurpracht in de eigen omgeving. ,,Tijdens deze wandeling gaan inwoners van Boxtel en omgeving met boswachters wandelen over het rolstoelpad", legt Van Dongen uit. ,,Onderweg komen ze kraampjes van Natuurmonumenten tegen waar ze aan de hand van allerlei creatieve werkvormen ideeën en wensen aan kunnen geven. Denk aan krantenkoppen maken, foto's kiezen en een opsomming geven van mooie en minder mooie dingen in de Kampina."

De droomwandeling is volgens projectleider Zwols de aftrap voor een aantal bijeenkomsten die Natuurmonumenten met allerlei belanghebbenden wil organiseren. Na de zomervakantie volgen bijeenkomsten waar alle ideeën en wensen worden gepresenteerd en wordt bekeken of ze uitvoerbaar zijn. ,,Uiteindelijk leidt dit proces tot een natuurvisie waarin concrete plannen staan die de komende twee decennia uitgevoerd zouden kunnen worden in de natuur tussen Boxtel en Oisterwijk", aldus Zwols.

MEEDOEN

Inwoners van Boxtel die willen meedoen aan de droomwandeling van Natuurmonumenten en willen meedenken over de toekomst van hun mooie 'achtertuin', kunnen zich aanmelden bij boswachter Inge van Dongen, e-mail: i.vandongen@natuurmonumenten.nl. De droomwandeling vindt plaats op zaterdag 6 juni en is gratis.

Deelnemers kunnen kiezen voor een wandeling van 10.00 tot 12.00 uur of een tocht die duurt van 13.00 tot 15.00 uur. Beide wandelingen starten vanaf de parkeerplaats Huisvennen aan de Roond in Boxtel. Mensen die liever niet in groepsverband lopen, kunnen de droomwandeling ook individueel afleggen en onderweg bij de kraampjes hun mening geven bij de boswachters van Natuurmonumenten.

FOTO BOVEN: Natuurmonumenten werkt dit jaar aan een toekomstvisie voor zowel de Kampina als de Oisterwijkse Bossen en Vennen. De foto toont grazende koeien aan de oever van het Kogelvangersven in de Kampina. (Foto: Marc Cleutjens).


'in juni aan de slag met wandelpad in Selissen'

Ommetje Dommel nu écht bijna klaar

MARIËLLE WIJFFELAARS

Al jaren wordt er gesproken over het Ommetje Dommel. Een onverhard paadje in de wandelroute langs de Boxtelse rivier was jarenlang een struikelblok. Een groep inwoners wilde hier een begaanbaar pad van maken maar stuitte op bezwaren van omwonenden. De gemeente Boxtel heeft inmiddels een vergunning verleend en betrokkenen hopen dat in juni de schop écht in de grond kan.

De wandelroute is 1.200 meter lang en loopt over het het Pastoor De Beerpad, Bosscheweg, Achterberghstraat en wandelpad De Witte Hoeve en moet ook toegankelijk zijn voor mensen met een rollator, scootmobiel en ouders met kinderwagens. Onderwerp van discussie was het onverharde paadje achter enkele woningen aan de straat Dommeldal. Dit paadje - slechts 97 meter lang - was niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of kinderwagens. Enkele wijkbewoners, verenigd in een burgerinitiatief, wil dit graag veranderen. De bewoners van de huizen aan het Dommeldal het hier níet mee eens en uitten bezwaren.

ZIENSWIJZE

De bezwaarmakers stelden onder meer dat het pad onveilig zou zijn. Volgens het burgerinitiatief is hier rekening mee gehouden .Zo komt er aan het begin en einde van het halfverharde pad een sluis en komt er een reling. Een verkeersbord geeft aan dat het pad alleen begaanbaar is tussen zonsopkomst en -ondergang en dat het niet toegankelijk is voor (brom)fietsers.

De plannen voor het aanpakken van het onverharde paadje stammen al uit 2013. Toen werd het ontwikkelingsplan voor de wijk Selissenwal vastgesteld. Hierin is ook geld opgenomen om het Ommetje Dommel aan te kunnen leggen. Het gemeentebestuur bleek ook voorstander van deze plannen en ging akkoord.

De gemeente Boxtel verleende eind maart een omgevingsvergunning, de grond is ook eigendom van de gemeente. ,,Het is een initiatief van de wijk Selissenwal, de gemeente heeft een faciliterende rol", verklaart een woordvoerder. Zes weken lang hadden bezwaarmakers de tijd om een zienswijze in te dienen. Twee mensen maakten van deze mogelijkheid gebruik. ,,Eén was overduidelijk te laat en een andere zienswijze kwam een dag ná de sluitingstermijn binnen", aldus de zegsman. Officieel is het zo dat deze dan ongeldig is, tenzij er gegronde redenen zijn waarom het bezwaar te laat is ingediend. ,,Dat wordt momenteel onderzocht."

SLAG OM DE ARM

Kartrekker Jos Stolvoort meldt namens het burgerinitiatief blij te zijn met de ontwikkelingen en hoopt op korte termijn te kunnen starten met het uitvoeren van de plannen. ,,Ik zou het heel fijn vinden als we in juni écht kunnen beginnen", zegt hij. ,,Maar we wachten even af wat er gebeurt met de ingediende zienswijze. We zijn dus erg blij, maar houden wel een slag om de arm."

De plannen liggen al tijden klaar dus zodra er groen licht is, gaan de schoppen in de grond. Volgende week houdt de werkgroep een overleg en wordt een planning gemaakt. Stolvoort: ,,Het is zo'n prachtige wandeling en ik hoop dat heel Boxtel daar zo snel mogelijk van kan genieten."

OP DE FOTO: Dit betreffende paadje van 97 meter is de enige ontbrekende schakel in het Ommetje Dommel. Een vergunning voor het opknappen van het pad is inmiddels verleend. (Foto: Piet van Oers).

Boxtel

Repair Café

Kringloopwinkel Het Goed en Transition Town Boxtel houden zaterdag 30 mei het elfde Repair Café in het pand van Het Goed aan de Industrieweg 6.

Tussen 12.00 en 16.00 uur staan hobbyreparateurs en -naaisters klaar om onder meer apparaten, kleding en fietsen te repareren.

Afbeelding