Een schetsontwerp van het buitentheater. (Impressie: Maarten Melis).
Een schetsontwerp van het buitentheater. (Impressie: Maarten Melis). Foto: Marielle Wijffelaars

BOXTELAREN MOGEN MEEDENKEN OVER PLAN

Buitentheater Stapelen: een plek voor iedereen

Een zonnige zomerdag. Met vrienden, kinderen en een volle picknickmand naar kasteelpark Stapelen. In het buitentheater rent spelende jeugd rond. Een groepje jongens spelen op hun gitaar en bezoekers zitten op de banken en genieten van de zon, natuur en muziek.

Als het aan de leden van de werkgroep ligt, wordt dit plaatje in Boxtel werkelijkheid. Het buitentheater moet plaats bieden aan zo'n 120 mensen en kan gebruikt worden voor theatervoorstellingen, muziekoptredens maar er kunnen ook films worden gedraaid. En Boxtelse scholen kunnen er terecht voor cultuurlessen of shows. Hoewel de werkgroep een duidelijk beeld voor ogen heeft, willen de leden nog wel onderzoek gaan doen naar de verschillende mogelijkheden. ,,Het moet een plek worden voor alle Boxtelaren en het is dus belangrijk dat er draagvlak en belangstelling is", legt Paul van Alphen uit.

De leden hopen dan ook dat inwoners en verenigingen zich zullen melden en met suggesties op de proppen komen. ,,Waar is behoefte aan? Hoe zou het buitentheater eruit moeten zien? Dat zijn vragen waar we graag samen met Boxtelaren een antwoord op willen vinden om zo tot een mooie voorziening te komen", zegt Peter van den Berk. Ingeborg van den Bogaard vult aan: ,,We willen een vrij toegankelijke plek realiseren waar allerlei initiatieven welkom zijn."

Het buitentheater moet deel uit gaan maken van het park en dus passen bij de groene omgeving. Het idee is duidelijk, maar er moet ook nog worden bedacht hoe de vormgeving wordt en wat voor voorzieningen er nodig zijn. ,,Maar een goed plan is al een begin", vindt Jeroen Pijnenburg. ,,We zijn allemaal heel enthousiast en hopen dat ook over te brengen op de inwoners van Boxtel."

Maarten Melis heeft een voorlopig ontwerp gemaakt van het beeld dat werkgroepleden hebben bij een buitentheater. ,,Het is nog geen vaststaand plan", benadrukt hij. ,,Door het samen met inwoners en verenigingen op te pakken, willen we het verder vormgeven. Zodat het een mooie ontmoetingsplek wordt waar heel Boxtel nog lang van kan genieten."

Mensen die mee willen denken en ideeën hebben kunnen zich melden via e-mailadres info@kasteelstapelen.nl.


'Drainage lost niet alles op'

Gemeenteraad evalueert aanpak wateroverlast Oost

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Boxtelse gemeenteraad buigt zich nog deze maand over de aanpak van de grondwateroverlast in Oost. In de grootste woonwijk van Boxtel werd de afgelopen jaren fors geïnvesteerd voor aanleg van nieuwe drainage waarmee de overlast grotendeels opgelost zou moeten zijn. Volgens politieke partij Combinatie95 zijn er nog steeds grondwaterproblemen in de wijk. Het college van B. en W. erkent dit, maar stelt dat aanpak hiervan een kostbare zaak is.

Combinatie95 stelde vragen aan het college en stelde daarin dat er nog altijd problemen met wateroverlast zijn in Oost. Als voorbeeld noemt de partij onder meer overstromingen bij appartementencomplex Princenlant, hoge grondwaterstanden in de omgeving van de parkeerplaats bij Oosterhof en wateroverlast aan de Hobbendonkseweg. Volgens de gemeente gaat het bij zowel de overlast bij Princenlant en de Hobbendonkseweg om hemelwater dat niet snel genoeg kan worden afgevoerd. ,,Dit heeft dus niks te maken met de grondwaterproblemen", meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. ,,Het kan wel zo zijn dat op sommige plekken nog wat overlast is, ondanks de drainage. Bij aanvang van het project is al aangegeven dat wellicht een derde fase nodig is om alle problemen écht te verhelpen."

EVALUATIE

In de eerste twee fases van het project zijn vooral de hoofdwegen en grote zijstraten aangepakt. Een eventuele derde fase voorziet in een grondigere aanpak op detailniveau waarbij op moeilijkere plekken gewerkt moet worden. De drainage komt dan bijna tot de voordeur waardoor trottoirs en opritten moeten worden opgebroken. ,,Een kostbaar en intensief traject", stelt de woordvoerder. ,,We zijn hiervoor wel een proef aan het doen bij de Kleine Beemd."

De gemeenteraad buigt zich nog deze maand over de evaluatie van de werkzaamheden die tot nu toe in Oost zijn uitgevoerd. Op basis daarvan wordt besloten of er geld beschikbaar moet komen voor verdere maatregelen.