PUBLIEK WELKOM OP 'DROOMWANDELING'

Schaapskudde krijgt ook plek in nieuwe Kampina

MARC CLEUTJENS

Natuurmonumenten werkt dit jaar aan een nieuwe natuurvisie voor de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Het werkstuk legt voor een periode van achttien jaar vast welke toekomstige ontwikkelingen in beide natuurgebieden verwacht worden. Ook wordt in kaart gebracht welke maatregelen op het gebied van natuur, recreatie en cultuurhistorie uitgevoerd kunnen worden. Eén van de plannen is de terugkeer van een schaapskudde in de Kampina om de vergrassing intensiever te kunnen bestrijden.

Projectleider Margreet Zwols en boswachter Inge van Dongen presenteerden deze week de plannen die Natuurmonumenten momenteel ontwikkelt voor de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

De eind 2015 te presenteren natuurvisie gaat als leidraad dienen voor tal van maatregelen die de komende twee decennia uitgevoerd worden. ,,De visie wordt opgesteld met alle belanghebbenden in beide natuurgebieden, zodat we goed in beeld krijgen welke ideeën en wensen er leven bij politici, agrariërs, natuurverenigingen, heemkundekringen, ondernemers en natuurlijk ook inwoners", zegt Zwols.

PRIKKELEN

Om het grote publiek bij de samenstelling van de natuurvisie te betrekken, wordt zaterdag 6 juni op het rolstoelpad aan de Roond in de Kampina een zogenaamde droomwandeling gehouden. ,,Samen met procesleider Wilfried Deelen willen we met de mensen gaan wandelen om op zoek te gaan naar de verwondering", legt boswachter Van Dongen uit. ,,We willen mensen tijdens de wandeling prikkelen door ze onderweg bij enkele kraampjes in het bos te laten nadenken over alle mooie en minder mooie dingen in de natuur."

Volgens projectleider Zwols wordt momenteel door Natuurmonumenten vooral gewerkt aan het verzamelen van informatie over beide natuurgebieden tussen Boxtel en Oisterwijk. Daarvoor worden interviews gehouden met belanghebbenden en volgen later dit voorjaar informatiebijeenkomsten. Na de droomwandeling in juni volgt na de zomervakantie een tweede activiteit. ,,Dan gaan we bespreken welke wensen en ideeën kansrijk zijn om de komende jaren uitgevoerd te worden."

Op pagina 5 meer aandacht voor de natuurvisie voor de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen.