Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

plannen voor buitentheater in park kasteel stapelen

Theater en ontmoetingsplek in natuur

MARIËLLE WIJFFELAARS

Een buitentheater op een prachtige plek in de Boxtelse natuur. Dat is de wens van een aantal cultuurmakers en inwoners uit Boxtel die zich hebben verenigd in een werkgroep. De plannen om een theatervoorziening in de openlucht te realiseren krijgen steeds meer vorm. De locatie? Het park bij kasteel Stapelen. Precies op de plek waar ook vroeger een buitentheater was.

Een oproep van Jeroen Pijnenburg op LinkedIn om mee te denken over de mogelijkheid voor een buitentheater trokken de aandacht van een groot aantal cultuurmakers en -liefhebbers. Inmiddels is de groep een paar keer bij elkaar geweest en langzaam ontstond een mooi idee voor een theatervoorziening. ,,Maar het moet niet alleen een plek voor diverse culturele uitingen worden", benadrukt Paul van Alphen. ,,Het is ook een locatie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen genieten van de natuur."

Als locatie is kasteel Stapelen in beeld. Vroeger was in het park ook een buitentheater te vinden. ,,Als kind heb ik hier vaak gespeeld en die plek ging voor mij leven als mogelijk theater", vertelt Maarten Melis enthousiast. ,,De ligging is prachtig én centraal. Ideaal ook voor omliggende scholen om te gebruiken. Deze mooie omgeving leent zich perfect voor kunst, cultuur en ontmoeting."

De leden van de werkgroep - negen in totaal - hebben tijdens hun bijeenkomsten een duidelijk beeld gevormd van het buitentheater. Het moet zo ontworpen worden het past binnen het landschap. Geen kiosk of ander bouwwerk, maar een plek die één is met de natuur. ,,We denken aan banken die gezamenlijk aan de achterzijde een groene wal vormen. Hier kunnen mensen dan lekker in de zon liggen", zegt Pijnenburg.

Sjaak Beirnaert, directeur van de Assumptiestichting die Stapelen beheert, was direct enthousiast over de plannen. ,,We willen het kasteelpark meer openstellen voor publiek en een dergelijk initiatief sluit daar goed op aan", legt hij uit. ,,De festiviteiten rond honderd jaar paters assumptionisten in Boxtel zijn een goede eerste stap. De reacties zijn heel positief, dus ik denk dat er zeker draagvlak is voor een buitentheater. Boxtel kan zo'n voorziening goed gebruiken."

Op pagina 5: 'Buitentheater Stapelen: een plek voor iedereen'

FOTO BOVEN: De leden van de werkgroep poseren op de plek van het vroegere buitentheater. Van links naar rechts: Jeroen Pijnenburg, Ingeborg van den Bogaard, Maarten Melis en Peter van den Berk. Zittend: Paul van Alphen en Sjaak Beirnaert. Linda Brands, Frank Maas en Abi Jansjager ontbreken op de foto. (Foto: Peter de Koning).