Afbeelding
Foto: Peter De Koning

What's Up, Daan en Florian?

De rubriek 'What's Up?' richt de schijnwerper op jongeren en wat hen bezighoudt. Dit keer Daan van Eijndhoven (links op de foto) en Florian Brinckman (rechts), allebei twaalf jaar. Ze spelen rugby bij Ducks en doen zaterdag mee aan het HRC The Hague Beach Toernooi op het strand bij Kijkduin. Dinsdagavond trainden ze bij De Langspier.

Wat is het verschil tussen gewoon rugby en beachrugby?

Daan: ,,Het lopen gaat zwaarder. Vooral als je grote stappen zet en flink afzet. Dan schuif je toch een beetje weg. Dat kost veel kracht." Florian: ,,Als je dicht bij het water komt, moet je zorgen dat je niet getackeld wordt. Voor je het weet, heb je natte voeten. Of erger. En je moet oppassen voor stenen in het zand. Die doen zeer aan je voeten."

Spelen jullie op blote voeten?

Florian: ,,Beachrugby speel je op sokken of blote voeten. Wij spelen op sokken, want dan heb je minder last van schelpen en het koude zand."

Is het leuker dan gewoon rugby?

Daan: ,,Ja, want het is voor ons iets nieuws dat we graag willen uitproberen. Het wordt een heerlijke lange dag vol rugby. We beginnen al om 10.30 uur en zijn pas om 20.00 uur klaar."

Gaan jullie winnen?

Florian: ,,Het toernooi winnen zal niet lukken. Eén wedstrijd winnen zou al heel mooi zijn. Het liefst van The Dukes uit Den Bosch. Als we die winnen, telt dat voor ons driedubbel en is ons hele toernooi geslaagd."

Wat zijn jullie sterke punten?

Daan: ,,Ik ben groter dan de meeste andere spelers en ik ben redelijk snel." Florian: ,,Mijn gewicht. Ik ben nogal stevig gebouwd en dat is een groot voordeel bij een tackle. En ik ben toch ook best snel."

Waarom is rugby de mooiste sport?

Daan: ,,Een tegenstander tackelen is misschien wel het leukste wat er is. En toch hebben rugbyers respect voor hun teamleden én de tegenstander. In andere sporten is dat minder." Florian: ,,In rugby kun ik heerlijk mijn energie kwijt!" (Foto: Peter de Koning).