In natuurgebied Balsvoort werd enkele jaren geleden deze toponiemenbank geplaatst.
In natuurgebied Balsvoort werd enkele jaren geleden deze toponiemenbank geplaatst. Foto: Marc Cleutjens

Landschapscanon

Het Groene Woud

in boek en online

Het Boterkerkje in hartje Oirschot is maandag 15 juni het decor van de presentatie van de Landschapscanon van Het Groene Woud. De canon geeft inzicht in de historische landschapsontwikkeling van Het Groene Woud, vanaf de prehistorie tot heden, en vertelt een regionaal verhaal over de landelijke gemeenten in het gebied.

Nationaal Landschap Het Groene Woud is een gebied dat bestaat uit prachtige natuurgebieden, authentieke landschappen en een diversiteit aan cultuurhistorie. Het landschap is niet zomaar ontstaan, maar het resultaat van allerlei historische ontwikkelingen. De prehistorie, de Romeinse tijd, de Middeleeuwen maar ook latere periodes hebben hun sporen nagelaten.

Stichting Brabantse Bronnen wil deze geschiedenis op een interessante manier beleefbaar maken en ontwikkelde de Landschapscanon van Het Groene Woud. De canon krijgt vorm in een website en een boek. Als uitwerking van de canon zijn ook enkele erfgoedprojecten uitgevoerd. De projecten dragen bij om de geschiedenis van het landschap tastbaar te maken en de kwaliteit van het landschap te versterken.

TOPONIEMENBANKEN

Een voorbeeld is het project 'Grenswallen in Het Groene Woud', waarbij onderzoek is gedaan naar de historie en opbouw van grenswallen. Vervolgens zijn gedeelten van grenswallen op Velder en in de Geelders hersteld en zichtbaar gemaakt voor wandelaars.

Binnen de erfgoedprojecten behoort ook de realisatie van drie authentieke waterputten, twee veldkapellen en 27 toponiemenbanken verspreid over Het Groene Woud. Een toponiemenbank is een zitbank met daarop een toponiem die behoort bij het gebied waar het bankje staat.

De bezoekers die de lancering van de canon bijwonen, worden na ontvangst naar het Boterkerkje. De website Landschapscanon van Het Groene Woud wordt daar gepresenteerd door Geertrui Van Synghel, auteur van de website en onderzoeker van de Noord-Brabantse geschiedenis. Burgemeester Ruud Severijns zal de website lanceren.

In de aanloop naar de presentatie van de landschapscanon, hield Liempdenaar Ger van den Oetelaar zaterdag een drukbezochte wandeling naar de landgoederen Heerenbeek en Velder. Beide landgoederen maken deel uit van nationaal landschap Het Groene Woud.