Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

nieuw bestuur legt verbindingen in centrum-breukelen

Wijkplatform: bruggenbouwer tussen inwoners en gemeente

Van de Achterberghstraat tot de Grote Beemd, en van Luissel tot de Mgr. Bekkersstraat: Centrum-Breukelen is een omvangrijk gebied. ,,We hoeven ons dan ook niet te vervelen", grinnikt Femke Broeders. De penningmeester vormt samen met Fons van Heesch (voorzitter), Bernadette Bekkers (secretaris) en bestuursleden Marjolein Steegs en Debbie Edwarts het nieuwe bestuur van het wijkplatform.

Zeven jaar geleden werd gestart met de oprichting van zo'n orgaan, maar het kwam niet van de grond. Nadat vorig jaar een aantal bijeenkomsten in De Adelaar en Sint-Ursula werd georganiseerd, meldden verschillende mensen zich wél aan om een bijdrage te leveren aan het op te richten wijkplatform. ,,Ik woon nu vijf jaar in deze wijk en ben ook actief geweest voor de buurtvereniging. De werkzaamheden voor een wijkplatform zijn breder", licht Bekkers toe. ,,Het lijkt me mooi om de verbinding te kunnen zijn tussen de wijk, de gemeente en de bewoners." Dat geldt ook voor de andere bestuursleden. ,,Een wijkplatform moet een faciliterende rol spelen", stelt Van Heesch, die zich tijdens de laatste bijeenkomst aansloot bij het wijkorgaan. ,,Het enthousiasme van de overige bestuursleden werkte als een magneet voor me", grinnikt de voorzitter.

wijkbewoners

In februari is het bestuur actief aan de slag gegaan en zijn de eerste contacten gelegd met de dertien buurtverenigingen in de wijk. ,,Hoewel we nog zoekende zijn, hebben we de recent opgestelde wijkvisie doorgespit en daar de grote lijnen uitgehaald. Vervolgens hebben we besloten vier werkgroepen te koppelen aan het bestuur: 'ontmoeten', 'communicatie', '(verkeers)veiligheid' en 'verlevendigen'", legt Broeders uit. In deze commissies, waarbij telkens een bestuurslid aanwezig is, nemen geïnteresseerde wijkbewoners zitting. Op een eerste oproep over deze nieuwe commissies kwamen 25 inwoners af, meldt het nieuwe bestuur enthousiast. Broeders voegt toe dat ook contacten zijn gelegd met de andere wijkorganen in de gemeente. ,,We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden."

De focus van het wijkplatform ligt op de inwoners. ,,Centrum-Breukelen is een divers gebied. Zo heb je te maken met een winkelgebied waar héél Boxtel gebruik van maakt", zegt Van Heesch. ,,Wij richten ons dus met name op de wijkbewoners en onderwerpen als leefbaarheid, leefplezier en veiligheid", voegt Steegs toe. Daarbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners zelf. ,,We laten de komende periode ons gezicht zoveel mogelijk zien bij evenementen en initiatieven zodat mensen bekend worden met het wijkplatform. Wat bewoners zelf willen en kunnen, laten we natuurlijk aan hen over. En als mensen bij andere organisaties moeten zijn dan het wijkplatform, verwijzen we hen daar naar door."

Inmiddels zijn de vier werkgroepen minimaal één keer bij elkaar gekomen en daarbij kwamen allerlei onderwerpen naar voren, zoals de mogelijke komst van een kind- en/of ouderenlint, veilige oversteekplekken en hoe het wijkplatform het beste kan communiceren met (wijk)bewoners. ,,Dat we inmiddels al werkgroepen hebben met inwoners, geeft veel energie", zegt Bekkers. ,,Ik had niet verwacht dat zóveel mensen enthousiast zouden zijn. ,,We zien het eerste jaar als een opstartperiode, maar zijn al erg goed begonnen. Van wat ik nu al zie, hoor en voel in de wijk, merk ik dat het wijkplatform een grote kans van slagen heeft."

cadeautje

Van Heesch hoopt op zoveel mogelijk kritiek van wijkbewoners op dingen die volgens hen moeten veranderen in de wijk. ,,Ik zie die kritiek als een cadeautje. Op dat moment weten mensen namelijk dat ze bij ons terecht kunnen." De gemeente is daarbij een belangrijke gesprekspartner. Van Heesch: ,,De gemeente is blij dat er nu een centraal aanspreekpunt in de wijk is." Zo is er veel contact met de wijkambtenaar. ,,Kleine opmerkingen, zoals verlichting in een straat die niet werkt, worden snel opgepakt. Het is fijn dat de lijnen kort zijn", aldus Van Heesch.

Het is de bedoeling dat het wijkplatform in oktober een terugkoppelingsavond houdt over wat er bereikt is en wat de plannen voor de toekomst zijn. Wijkbewoners die graag zitting willen nemen in één van de werkgroepen of tips en/of suggesties hebben voor het wijkplatform, kunnen e-mailen naar wijk.centrumbreukelen@gmail.com.

FOTO BOVEN: Het bestuur van het nieuwe wijkplatform Centrum-Breukelen. Van links naar rechts: secretaris Bernadette Bekkers, bestuurslid Marjolein Steegs, penningmeester Femke Broeders en voorzitter Fons van Heesch. Niet op de foto: bestuurslid Debbie Edwarts. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Vrijwilligerssteunpunt

Het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern zoekt een iemand die wil notuleren bij vergaderingen van de Seniorenraad. De vergaderingen worden eens per maand gehouden op dinsdag van 09.30 tot 11.30 uur. Belangstellenden hebben bij voorkeur ervaring op het gebied van notuleren en een goede beheersing van de Nederlandse taal. Meer weten? Bel dan van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar tel. (0411) 65 58 99 of mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.