Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HEEMKUNDEKRING LOOFT RESTAURATIE MONUMENT

Heemkundepluim voor Villa Catharina

MARC CLEUTJENS

'Halleluja, mijn man is klusser'. Dat zou als het aan Bibi van der Veen ligt de titel van het tv-programma kunnen zijn om de kluskwaliteiten van haar echtgenoot Nijs van Hekezen te roemen. Het Boxtelse echtpaar won deze week als eigenaars en bewoners van Villa Catharina de eerste Heemkundepluim. ,,Veel mensen kunnen een voorbeeld nemen aan Nijs."

De restauratie en verbouwing die Nijs en Bibi in 2003 ter hand hebben genomen om Villa Catharina in oude luister te herstellen, is ook de Heemkundekring Boxtel opgevallen. Voorzitter Dik Bol gaf bij de uitreiking van de eerste Heemkundepluim aan dat de jury unaniem van oordeel was dat de prijs bij Nijs en Bibi in goede handen is. ,,Villa Catharina is met veel gevoel voor detail en met behoud van authentieke elementen gerestaureerd. Het nieuw gebouwde koetshuis en badhuis passen prima bij de uitstraling van het monumentale pand en versterken het geheel", zo citeerde Bol uit het juryrapport.

Het ondernemerspaar kocht het in 1993 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatste pand in 2003 van Marcel van Galen en nam de verbouwing meteen ter hand. ,,Vrijwel alle ideeën die ik toen op papier heb gezet, heb ik gerealiseerd", vertelde Nijs na de prijsuitreiking. ,,Alleen de bar heb ik een ander plekje gegeven, de rest is allemaal volgens de eerste tekening gebeurd."

Villa Catharina is in 1899 in eclectische stijl gebouwd door Jan van der Eerden en werd genoemd naar zijn zus Cato. Die maakte de oplevering niet mee, ze pleegde zelfmoord. ,,We hebben heel veel oude documenten, zelfs haar afscheidsbrief", aldus Bibi. ,,Het verhaal gaat dat ze de Dommel is ingelopen, maar zo'n dikke bontjas droeg dat ze bleef drijven. Uiteindelijk werd ze door de kou bevangen en dood aangetroffen in de Dommel bij Sint-Michielsgestel."

Nijs en Bibi vielen bij de eerste aanblik van Villa Catharina voor de charme van het monument. ,,Inmiddels hebben we heel veel projecten afgerond en is de restauratie klaar", stelt Nijs. Ook rondom de villa is alles klaar. ,,We zijn er heel blij mee, zelfs met de twee Lakenvelder koetjes die naast ons huis grazen", aldus Bibi.

OP DE FOTO: Nijs van Hekezen en Bibi van der Veen nemen de eerste Boxtelse Heemkundepluim in ontvangst. Het kunstwerkje is gemaakt door Paul Simons (rechts). (Foto: Peter de Koning).