Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CEES TIMMERMANS VIJFTIG JAAR KOSTER IN HEILIG BLOEDPROCESSIE

'In de voetsporen van mijn vader...'

MARC CLEUTJENS

Als Cees Timmermans op Drievuldigheidszondag zich weer omkleedt als de koster van Eligius van den Aker, begint hij aan zijn vijftigste Heilig Bloedprocessie. Sinds hij de rol van vader Cees senior in 1965 overnam, heeft de Boxtelaar geen enkele editie overgeslagen.

Meedoen aan de Heilig Bloedprocessie is in huize Timmermans niet meer dan logisch. De datum van Drievuldigheidszondag staat al jaren vooruit in de agenda en op de kalender, een andere afspraak maken of op vakantie gaan is voor Cees onbespreekbaar. ,,Ik ben geboren op 30 april 1949 en sinds dat jaar heeft mijn vader tot zijn dood meegedaan aan de Heilig Bloedprocessie. Toen hij in 1965 besloot om voortaan mee te lopen met het Heilig Hartkoor, nam ik zijn rol als koster over."

Cees was toen 16 jaar en erkent dat hij wel wat twijfels kende. ,,Ik was natuurlijk een jonge knul en was wel wat beduusd om geschminkt te worden en een baard op mijn kin geplakt te krijgen", grinnikt hij. ,,Ik zag er tegenop om zo'n oude man te worden." Maar hij pikte de rol die hij van zijn vader overnam moeiteloos op en het lukt hem sindsdien om als een bloedserieus acteur de koster te verbeelden. ,,Mensen proberen me wel eens aan het lachen te krijgen, maar dat lukt nooit. Ik richt de blik op oneindig."

HEMELS GESCHENK

Met Eligius (Bart van der Velden), de biechtvader (Frans van Loon) en de molenaar (Ton Nijhuis) maakt Cees als koster deel uit van de historische groep, die zelf geen tekst heeft. ,,Piet Bevers was vele jaren verteller en zijn rol is inmiddels prima overgenomen door Maarten Melis", zegt de Boxtelaar. ,,Meedoen aan de Heilig Bloedprocessie beschouw ik als een geschenk uit de hemel. Dat ik dit al vijftig jaar mag doen, maakt me dankbaar."

Cees benadrukt dat de Heilig Bloedprocessie meer is dan een stukje cultuurhistorisch erfgoed. ,,Voor mij heeft de ommegang nog steeds een grote religieuze betekenis. Ik ben gelovig en ga elke week naar de kerk. De Heilig Bloedprocessie is door de jaren heen wel wat veranderd, maar voor mij staan de kerkelijke aspecten centraal." Cees vertelt dat ook het publiek zich nu wat anders gedraagt. ,,Vroeger knielden mensen of sloegen ze een kruisje als het allerheiligste langskwam."

VETERSCHOENEN

Bijzonder aan Cees' deelname is dat hij al vijftig jaar dezelfde kleding draagt, die slechts eenmaal een beetje verruimd moest worden in het naaiatelier. Hij glundert bij het zien van historische foto's waarop zijn vader staat, in dezelfde kleren en op dezelfde schoenen. ,,Vooral die hoge veterschoenen hebben voor mij een bijzondere betekenis", vertelt de Boxtelaar. ,,Mijn vader droeg ze al in 1949. Ze zijn onverslijtbaar."

Cees bekent dat hij de schoenen eenmaal eventjes kwijt was. ,,Toen werd de Sint-Petrusschool verbouwd en moesten we omkleden in de bibliotheek. Ik kon mijn schoenen niet vinden en betrapte iemand anders die ze had aangetrokken. 'Hier die schoenen!', zei ik toen. Sindsdien neem ik ze elk jaar mee naar huis. Ik wil namelijk elk jaar in de échte voetsporen van mijn vader lopen."

SCHMINKEN

Zondag 31 mei begint Cees aan zijn gouden Heilig Bloedprocessie en neemt hij sinds 1965 onafgebroken deel aan de ommegang. Ook dan zal zijn gezicht geschminkt worden en krijgt hij een grijze pruik en baard. ,,Wat ik leuk vind, is dat Theo van Lamoen me destijds nog eenmaal heeft geschminkt. Nadien heeft Wim van Lamoen dat altijd gedaan, nu ligt die taak bij Marga van der Wielen. Omdat de Bloedprocessie ook een soort reünie is, ben ik trouwens door al dat geklets eenmaal bijna vergeten om in de rij te gaan staan..."

Gisteravond was Cees heel even aanwezig op de reguliere pasavond in de Sint-Petrusschool. ,,Dit jaar doet mijn kleindochter Lotte voor de eerste keer mee en we gaan mooie kleren voor haar zoeken. Mooi dat ik het stokje op die manier kan doorgeven en de vierde generatie Timmermans gaat meedoen."

FOTO BOVEN: Cees Timmermans en kleindochter Lotte passen kleren voor de Heilig Bloedprocessie. (Foto: Peter de Koning).

Cees Timmermans senior, op een foto uit vermoedelijk 1949. Hij speelde de rol van koster tot 1965. (Foto: collectie Cees Timmermans junior).
Cees Timmermans (tweede van links) poseert met de historische groep.