Bestuursleden Peter de Bresser (links) en Martin Schelle van de Invaliditeitsvereniging Boxtel e.o. (Foto: Peter de Koning).
Bestuursleden Peter de Bresser (links) en Martin Schelle van de Invaliditeitsvereniging Boxtel e.o. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

receptie in de walnoot op 23 mei

Invaliditeitsvereniging,
50 jaar met veel plezier

TONNIE WESSELING

De Invaliditeitsvereniging Boxtel e.o. viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Een halve eeuw met wel en wee, maar vooral met vele plezierige momenten. Die naam? Voorzitter en tweede secretaris Martin Schelle en bestuurslid en pr-man Peter de Bresser schieten in de lach: ,,Om na 50 jaar nog van naam te veranderen? Het is een ingeburgerd begrip in Boxtel. Nu nog statuten gaan wijzigen is zo'n rompslomp, we houden het gewoon zo..."

De vereniging vormde eerst een onderdeel van de Gehandicapten Organisatie Nederland, maar men vond dit in Boxtel te bureaucratisch. Rinie de Kort kreeg het idee zelf een vereniging op te richten. Samen met Joke Huijberts hield hij op 19 maart 1965 de eerste vergadering in het toenmalige Wit-Gele Kruisgebouw. Al gauw voegde pastoor Piet van Mulukom zich bij het gezelschap, want het was in eerste instantie vooral een katholieke vereniging.

Al snel kwam een groep leden tot stand, die zich gestaag uitbreidde. Locaties volgden elkaar op en sinds zes jaar heeft de vereniging een warm onderkomen in gemeenschapshuis De Walnoot. Het ledenaantal varieert van 150 tot 180. ,,Er is geen leeftijdsgrens, iedereen kan lid worden. Ouderen zijn niet per se gehandicapt, maar hebben vaak wél behoefte aan wat gezelligheid", zegt Schelle. Hij is sinds vier jaar aangesloten bij de vereniging. ,,De vereniging had mij op het oog omdat ik ook veel vakbondswerk heb gedaan. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden. Ik wist alleen niet waar ik in terecht kwam en kwam een half jaar proefdraaien. Dat beviel goed!" De Bresser is zo'n zeven jaar lid: ,,Ik ben EHBO'er en werd gevraagd mee te gaan met een van hun busreizen. Ook mijn vrouw, gediplomeerd verpleegkundige, ging mee. Alle EHBO'ers daar waren mannen. Dat mannen bijvoorbeeld vrouwen naar het toilet moesten begeleiden, vonden mijn vrouw en ik onacceptabel. En zo zijn we er beide ingerold én gebleven."

Het programma van de vereniging is in de loop der jaren vrijwel ongewijzigd gebleven. Twee keer in de maand wordt er gekiend en gekaart. Met de feestdagen worden vieringen georganiseerd en tweemaal per jaar is er een geheel verzorgde reis met een speciale bus voor invaliden. Bij dit laatste geldt de gulden regel: mét broodje kroket, anders gaat de reis niet door. Hoogtepunt van het jaar is het sinterklaasfeest. Sponsor Albert Heijn zorgde voor een goedgevulde tas met levensmiddelen en jubilarissen werden in het zonnetje gezet. Én zonden van het afgelopen jaar moeten bij de Sint worden opgebiecht...

Schelle herinnert zich een ander verhaal dat veel indruk op hem maakte: ,,Bij een reisje naar Doesburg kreeg een vrouw in de zaal hartklachten. Ik ben alleen maar BHV'er, maar toen trad een geoliede machine in werking." Van onschatbare waarde is ook Gerard Elissen, die al dertig jaar de cijfertjes tijdens het kienen omroept. ,,Hij is ruim in de tachtig en draait op maandag ook nog bardienst. Er zijn mensen die voor dit soort dingen gewoon in de wieg gelegd zijn", zeggen beide mannen vol bewondering.

Zaterdag 23 mei wordt het jubileumfeest van de Invaliditeitsvereniging e.o. gevierd in De Walnoot. 's Middags is er een receptie voor de sponsors AH en de Rabobank en om 17.30 uur wordt de zaal omgebouwd voor een buffet voor zo'n 120 leden. Daarna is er een loterij. Duo 'Spelt' zingt en speelt de hele avond. Aan het eind van de avond worden drie ereleden in de bloemetjes gezet: Jan van Boxtel, Jan van Oorschot en Jaqueline de Jong plus erelid van verdienste Elissen.