Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

bestuur gemeenschapshuis speelt in op ontwikkelingen

De Walnoot: helemaal van deze tijd

MARIËLLE WIJFFELAARS

Dat gemeenschapshuis De Walnoot volgende week alweer het vijftigjarig bestaan viert, is aan het gebouw niet te zien. In 2008 betrok het gemeenschapshuis een nieuw gebouw in het hartje van de wijk Selissenwal. Niks doet meer denken aan het oude pand waar de toiletten nog in de kelder zaten en de ouderen bovenin hun lokaal hadden. Het huidige onderkomen is zeker toekomstbestendig en dat geldt als het aan voorzitter Jan Hazenberg ligt ook voor De Walnoot zelf.

,,Er is echt ongelooflijk veel veranderd de afgelopen jaren." Bestuursvoorzitter Hazenberg is zichtbaar trots op 'zijn' Walnoot. ,,Toen ik in 1990 in het bestuur kwam, hadden we nog een krijtbord, nu beschikken we over een gloednieuw digitaal schoolbord. We zijn echt helemaal bij de tijd. Er is zelfs in het hele gebouw WiFi. Ideaal voor de iPad- en computercursussen." Beheerder Robert Kat vult aan: ,,WiFi is tegenwoordig onontbeerlijk, alle bezoekers vragen er meteen om."

PRACHTIG EN DUUR

Toch merkt het bestuur van het gemeenschapshuis in Selissenwal dat ook de activiteiten veranderen. Nog altijd verwelkomt De Walnoot wekelijks allerlei verenigingen die van alles organiseren. Kienen, bridge, biljarten, inburgeringscursussen, gym of computerlessen maken deel uit van de uitgebreide agenda. ,,Maar je ziet ook dat sommige verenigingen verdwijnen", legt Hazenberg uit. ,,Vrijwilligers worden ouder en er zijn vaak geen opvolgers voor een bestuursfunctie; zo'n club houdt dan op te bestaan. Dat is wel een probleem voor de toekomst."

Want juist die verenigingen zorgen ervoor dat het gemeenschapshuis vanaf volgende week het jubileum kan vieren. ,,Zonder de vele clubs die De Walnoot al jarenlang weten te vinden, zouden we het niet zo lang hebben volgehouden", zegt Hazenberg. Kat: ,,Het is nog altijd druk met activiteiten en de meeste worden écht goed bezocht. We zijn ook heel blij dat het Koning Willem I College wekelijks de inburgeringscursus hier geeft. Dat zorgt voor een vaste bron van inkomsten."

Het gemeenschapshuis krijgt subsidie van de gemeente Boxtel, maar het bestuur maakt zich zorgen over het nieuwe beleid. ,,Als onze inkomsten afnemen, kunnen we wellicht minder vaak open gaan", denkt Kat. Hazenberg: ,,Onze financiële buffer is de afgelopen jaren ook flink verminderd, onder meer door de verhuizing naar het nieuwe pand. We zitten hier prachtig, maar het is wél duur."

COMMERCIEEL

Een voorspelling doen over de toekomst van De Walnoot, vindt het tweetal dan ook lastig. Want als er minder geld binnenkomt, zal de functie van het gemeenschapshuis veranderen. ,,Het hangt écht af van de vrijwilligers bij de verenigingen. Maar ook bij onszelf", stelt de voorzitter. ,,Een bestuursfunctie is tegenwoordig niet meer zo in trek omdat er veel bij komt kijken. Mensen hebben daar ook gewoon de tijd niet voor." Dat in veel andere gemeenten gemeenschapshuizen moeten sluiten, baart Hazenberg wel zorgen. ,,We moeten er dus nóg harder aan trekken om zoveel mogelijk bezet te zijn en dat doen we door in te spelen op ontwikkelingen. Waar is behoefte aan? Wat willen mensen? Dat is essentieel voor het voortbestaan van een dergelijke voorziening."

Waar alle gemeenschapshuizen - en ook De Walnoot - zich aan moeten houden, is dat ze geen commerciële activiteiten exploiteren. Zo is het verboden om feesten te organiseren, omdat hiermee wordt geconcurreerd met horecabedrijven. ,,Dat is logisch, maar wél jammer", zegt beheerder Kat. ,,Als we willen, kunnen we elk weekend een ruimte verhuren voor een feest." Hazenberg: ,,We kunnen dus niet de prijzen verhogen, hoewel dat financieel wel makkelijk zou zijn. Maar eigenlijk willen we dat ook niet, want een gemeenschapshuis moet laagdrempelig zijn en voor de hele wijk toegankelijk. We willen zoveel mogelijk buurtbewoners bereiken."

JUBILEUM

Het vijftigjarig jubileum van De Walnoot wordt vanaf vrijdag 29 mei groots gevierd met een feestprogramma voor de hele wijk. De festiviteiten duren tot en met zaterdag 6 juni. ,,Alle gebruikersgroepen doen mee aan het programma en verzorgen iets bijzonders op hun vaste dagen", aldus Hazenberg.

De festiviteiten gaan vrijdag 29 mei om 10.00 uur van start. De aftrap wordt verzorgd door leerlingen van de Molenwijkschool en Prinses Amaliaschool. Voor hen is een gezellige dag georganiseerd door de scholen en Buurtsport Boxtel. Vanaf 19.00 uur staat een alcoholvrije disco op het programma. Zaterdag 30 mei belooft een spectaculaire avond te worden. Van 20.00 tot 01.00 uur verzorgen deejay Crew en de zangers Tim Schalkx, Jordy van den Boer en Kapalone een optreden.

Een dag later staat een koffieconcert van Boxtel's Harmonie op het programma gevolgd door ouderenorkest Da Capo en de Beyersland Kapel uit Lennisheuvel. Maandag 1 juni is er een biljarttoernooi en wordt een kaartavond gehouden. Dinsdag 2 juni komt de Brabantse liedjeszanger Noud Bongers op het podium en is er een bridgeavond. Woensdag 3 juni is er om 11.00 uur een eucharistieviering waarin pastoor Harrie van den Tillaart voorgaat. 's Avonds geven de koren Lavendel, Sint-Petrus & Sint-Cecilia, het Wereldkoor en Dükerskoor een optreden.

Het kienen is nog altijd een populaire activiteit in De Walnoot. Ook de speciale jubileumavond op donderdag 4 juni zal veel kieners trekken. Het programma van vrijdag 5 juni is komen te vervallen, voor het geplande touwtrekken waren te weinig aanmeldingen. Zaterdag 6 juni wordt het jubileumfeest afgesloten. In de middag is er een receptie, vanaf 20.00 uur is er een blaaskapellenavond met de Ducktownband, Red Riverband, Boxtel City Band en de Aggemarvanhuisaf Band.

FOTO BOVEN: De elpee- en cdbeurs in De Walnoot trekt altijd veel bezoekers. Het is een van de populaire activiteiten die in het gemeenschapshuis wordt gehouden. (Foto: Peter de Koning).


            ... JAN HAZENBERG ...