Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

commercieel denken nodig in cultuur

'Geen handje ophouden maar ondernemend zijn'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Maandag 1 juni organiseren het netwerk van cultuurmakers Cibox en stichting Brabants Centrum een gespreksavond over het toekomstige cultuurbeleid in Boxtel. Cultuurmakers, inwoners en lokale politici wordt gevraagd om in de spiegeltent bij kasteel Stapelen te discussiëren en praten over hun visie op cultuur in Boxtel. In aanloop naar dit debat belicht Brabants Centrum elke week een van de thema's. Deze week: cultuur, verbinden en samenwerken.

,,Mensen in de cultuurwereld zouden ernaar moeten streven zelfredzaam te zijn." Aan het woord is Boxtelaar René Cijffers. Als bassist heeft hij zijn sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend. Niet alleen vormt hij samen met broer Joris en Freek van Daal One Two Trio, Cijffers zet zich ook in voor lokale initiatieven.

Zo was hij betrokken bij DesdeKunst en ook is hij bestuurslid van Stichting BoeL. ,,We hebben bij de oprichting heel bewust gekozen voor een stichtingsvorm", blikt de muzikant terug. ,,Niet alleen is dat goed voor de risicodekking, het heeft ook financiële voordelen. Creatievelingen houden zich vaak niet zo bezig met de zakelijke kant, maar dat is wél belangrijk. Je redt het niet alleen op subsidies. En dat zou ook niet nodig moeten zijn."

Natuurlijk heeft ook Stichting BoeL gebruik gemaakt van subsidies want 'als het er is moet je er gebruik van maken'. Maar Cijffers vindt dat de cultuursector zich moet realiseren dat de tijd van oneindige overheidsbijdragen wél voorbij is. ,,Je moet ook jezelf kunnen bedruipen", zegt hij stellig. ,,Dit kan door crowdfunding, maar vooral een beetje commercieel denken is van belang."

Cijffers stelt dat cultuurmakers eerst een goed idee moeten krijgen en vervolgens bedenken hoe de financiën geregeld kunnen worden. Stichting BoeL doet dat onder meer door de verkoop van kaarten en merchandise. Cijffers: ,,We worden er niet rijk van, maar dat is ook niet de bedoeling. We willen vooral leuke dingen organiseren. Dat is voor beroepskunstenaars en -muzikanten wel anders, maar als je subsidie nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien, doe je iets verkeerd."

KANSEN ZIEN

Een goed idee is stap één, daarna is het zaak dit goed te verkopen. De projecten van Stichting BoeL trekken telkens veel publiek. ,,Het Boxtelse publiek is heel trouw", stelt Cijffers. ,,De vaste groep komt altijd. Maar ook dat is geen garantie: als het een keer tegenvalt, komen mensen niet meer terug." Als voorbeeld noemt de muzikant het project Droomtranen waar hij op dit moment met Wim Kuipers aan werkt. In totaal worden er zeven voorstellingen gehouden, waarvan drie in Boxtel, Oirschot en Veldhoven. Stuk voor stuk plaatsen waar het tweetal al redelijk bekend is. ,,We weten dat het daar druk gaat worden, en de andere shows kunnen we daarvan financieren. Zo dek je de risico's in." Ook werkte Cijffers in het verleden samen met waterschap De Dommel tijdens het project 'Rond de Dommel'.

HANDJE OPHOUDEN

Nu ook de gemeente Boxtel het subsidiebeleid op de schop gooit - er moet flink bezuinigd worden - moeten verenigingen in het culturele veld op zoek naar een andere bron van inkomsten. Volgens Cijffers is dit mogelijk, als de betrokkenen maar kansen zien en deze ook grijpen. ,,De tijd van het handje ophouden is écht voorbij, je moet op een andere manier aan inkomsten komen. De subsidies zullen niet helemaal verdwijnen, maar ik zou wel aan de gemeente en andere instanties willen vragen om het beschikbare geld goed te verdelen. Geen grote bedragen naar één vereniging of evenement, maar zoveel mogelijk spreiden. Dan blijven er ook veel culturele initiatieven bestaan."

CULTUURDEBAT

De debatavond van Cibox en Brabants Centrum wordt gehouden op maandag 1 juni in spiegeltent Bon Salon die in kasteelpark Stapelen is opgebouwd. Omdat de ruimte beperkt is, is aanmelden voor de bijeenkomst noodzakelijk. Dit kan via e-mailadres: cultuurmakersbll@gmail.com. Voorafgaand aan het debat worden in Brabants Centrum interviews geplaatst met mensen uit de cultuursector. Op een speciale Facebookpagina kunnen mensen hierop reageren. Kijk op www.facebook.com/cultuurmakersBLL.


presentatie bouwplan in rembrandt

Verkoop woningen in Zonnegolven 2 van start

Projectontwikkelaar Slokker Vastgoed en Nuyens Makelaars organiseren donderdag 28 mei van 19.00 tot 21.00 uur een informatieavond in grand café Rembrandt. Tijdens de bijeenkomst wordt het nieuwbouwplan Zonnegolven 2 gepresenteerd, de verkoopinformatie van de achttien eengezinswoningen is vanaf dat moment ook beschikbaar.

Het project Zonnegolven 2 in de Boxtelse wijk In Goede Aarde omvat de bouw van twintig huurwoningen en achttien koophuizen. De huurwoningen worden door woonstichting Sint-Joseph later dit jaar op de markt gebracht. Op de website www.daarwilikwonen.nu kunnen belangstellenden al alle informatie over de huizen vinden. De twintig eengezinswoningen voor huurders van Sint-Joseph komen te liggen aan de straten Zonnestraal en Zonnegloren. De woningen hebben drie slaapkamers.

PLATTEGROND

Geïnteresseerden in de koophuizen kunnen kiezen uit drie type woningen: Pioenroos (hoekwoning met erker), Phlox

(hoekwoning) en Papaver (tussenwoning). De verkoopprijzen starten vanaf 215.000 euro. Bezoekers van de bijeenkomst in Rembrandt ontvangen een informatiemap met daarin de verkoopprijzen, indelingen, afwerking en inschrijfformulieren. Ook zijn de projectontwikkelaar en makelaar aanwezig om vragen te beantwoorden. Het totale project is ontworpen door architectenbureau Snijders & Van Stekelenburg.

De nieuwe bewoners binnen het plan Zonnegolven komen op een bijzondere plek te wonen. Tijdens archeologisch onderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd op het terrein, werden veel historische vondsten gedaan. Zo troffen onderzoekers onder meer een plattegrond van een middeleeuwse boerderij en bewoningssporen uit de IJzertijd aan.

Meer informatie over de nieuwbouwwoningen is te vinden op www.zonnegolven.nl.

OP DE FOTO: Bij archeologisch onderzoek op het bouwterrein van Zonnegolven 2 werden vorig jaar sporen uit de Middeleeuwen en IJzertijd aangetroffen. (Foto: Marc Cleutjens).