Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bijeenkomst klankbordgroep in juni

'Burger betrekken bij inrichting boomgaard'

De tijd dat de oude boomgaard en de vijver in het centrum van Boxtel nog in beeld waren voor een parkeergarage, is definitief voorbij. Wethouder Eric van den Broek meldde eerder in deze krant al dat het gebied de 'groene toegangspoort van het centrum' zou moeten worden. Belangstellenden krijgen de mogelijkheid om zitting te nemen in een klankbordgroep en mee te denken over de toekomst van de plek. De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden in juni.

De toekomst van het gebied achter het Boxtelse gemeentehuis is al jaren onderwerp van gesprek, zelfs op ludieke wijze. Paul Hermans ijverde in zijn rol als carnavalsprins nog voor de komst van een sierstuupke, dat in de zomer van 2012 werd onthuld. Oppositiepartij CDA deed recent al allerlei suggesties om het gebied beleefbaarder te maken. De gemeenteraad was tijdens de besluitvorming over de centrumplannen bovendien van mening dat zoveel mogelijk Boxtelaren de gelegenheid moeten krijgen om mee te denken over de toekomst van de oude boomgaard en de vijver.

Het plan is om een klankbordgroep te formeren die in juni voor de eerste keer bij elkaar komt. Hier worden eerder ingediende én nieuwe ideeën besproken. Deelnemers worden mogelijk ook betrokken bij de uitwerking van ideeën. Het is de bedoeling dat de gemeente de kaders schetst, zodat alle werkgroepen vervolgens weten hoe ze ideeën kunnen uitwerken. Wethouder Eric van den Broek: ,,We willen graag met een klankbordgroep van gedachten wisselen over wat er op langere termijn moet gebeuren met de vijver en de boomgaard, maar ook wat voor zaken we op korte termijn al kunnen inzetten en gezamenlijk kunnen organiseren."

Mensen die graag zitting willen nemen in de klankbordgroep, kunnen contact opnemen met de gemeente Boxtel via e-mailadres communicatie@boxtel.nl onder vermelding van 'Klankbordgroep boomgaard en vijver'.


vereniging zamelt geld in en wint prijs

De Karavaan zorgt voor nieuwe rekstok Tabitta

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hemelvaartsdag stond voor Brabantse sportclubs in het teken van De Karavaan: een nieuw evenement van de provincie waarbij iedereen op donderdag 14 mei deel kon nemen aan een sportieve uitdaging, met als doel geld op te halen voor voorzieningen voor een sportclub naar keuze. Leden van de Boxtelse gymnastiekvereniging Tabitta zamelden de voorbije maanden geld in voor de aanschaf van een nieuwe rekstok. Het streefbedrag van 2.100 euro werd op Hemelvaartsdag binnengehaald, mede door de eerste prijs van 1.000 euro voor beste 'Clubdub'.

Iedereen kon meedoen aan sportieve uitdagingen waarbij deelnemers door Brabantse topsporters werden begeleid. Enkele jeugdleden van Tabitta kozen voor een turndag met Yuri van Gelder, terwijl de Boxtelse Helga de Wolf, moeder van Tabitta-turnster Floor, een 110 kilometer lange fietstocht aflegde met Marianne Vos. Ze haalde de voorbije maanden 650 euro binnen, een bedrag dat bestaat uit donaties van familie, vrienden en bekenden.

Haar zus Ilonka Bouman, die ook deelnam aan de fietstocht, en acht jeugdleden van Tabitta, zamelden ook geld in. ,,We kwamen uiteindelijk op een bedrag van 1.280 euro uit", vertelt De Wolf. Eerder maakte een aantal leden van Tabitta een clubdub, een video op de muziek en tekst van het Karavaanlied. ,,Vlak voordat ik op de fiets zou stappen, werd bekend dat we met deze video de eerste prijs van 1.000 euro hadden behaald. Het was dus wel duidelijk dat ik de tocht in ieder geval op adrenaline zou uitrijden", glundert de Boxtelse.

saamhorigheid

Samen met Marianne Vos, alleskunner op de fiets, en dertig andere deelnemers, fietste De Wolf een toertocht door Noord-Brabant. ,,Het doel van het initiatief van de provincie is dat De Karavaan een gevoel van saamhorigheid oproept tijdens het sporten. Dat is bij de fietstocht zeker gelukt. Er heerste een goede sfeer en iedereen kletste met elkaar. Zo heb ik met Marianne uitgebreid over wielrennen kunnen praten, erg leuk."

De wielertocht kwam óók nog door Boxtel. ,,Ik had van tevoren de route niet bekeken en wist dus niet dat we via Boxtel weer terug naar 's-Hertogenbosch zouden fietsen", lachte De Wolf. ,,Het was wel erg leuk om met deze groep door je eigen woonplaats te rijden."

Haar dochters Floor en Jamie namen samen met andere jeugdleden deel aan een turnclinic. Zij ontmoetten onder meer de topturners Yuri van Gelder, Jeffrey Wammes en Rea Lenders. ,,Dat was een geweldige ervaring voor ze", zegt De Wolf.

Daags na Hemelvaartsdag werden alle deelnemers aan De Karavaan uitgenodigd bij Tabitta voor een huldiging. ,,Je merkt dat sponsors zich steeds minder aan een vereniging willen binden, dus ik ben blij dat ik iets voor de club heb kunnen doen. De Karavaan was een geweldige ervaring. En Vos is een schitterend mens", aldus De Wolf.

Het bedrag wordt besteed aan een nieuwe rekstok die op de vloer kan staan, zodat de leden van Tabitta de afsprong kunnen oefenen. ,,Nu landen ze telkens in een kuil, omdat de huidige rekstok niet op de vloer kan staan", legt De Wolf uit. ,,Terwijl het voor wedstrijden belangrijk is om de landing te kunnen oefenen."

Het was de eerste editie van De Karavaan. De provincie heeft plannen het evenement jaarlijks te laten terugkomen. De Wolf: ,,Dat zou ik ondersteunen, het is een geweldig evenement dat de moeite waard is voor sportverenigingen."

FOTO ONDER: Tabitta won de eerste prijs, 1.000 euro, voor beste 'clubdub'. Leden van de turnclub poseren met de cheque én met topsporters Yuri van Gelder (derde van links) en Marianne Vos (tweede van rechts). (Foto: Wim Hollemans Fotografie).

Wethouder Peter van de Wiel hielp in 2013 met snoeien in de boomgaard.