Wethouder Herman van Wanrooij gaf dinsdag samen met Mohammed Rahmoune het startsein voor het verkeersexamen. (Foto: Peter de Koning).
Wethouder Herman van Wanrooij gaf dinsdag samen met Mohammed Rahmoune het startsein voor het verkeersexamen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

359 scholieren doen mee aan praktisch verkeersexamen

'In het verkeer ben je nooit uitgeleerd'

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Let op bij het wegrijden: goed kijken en hand uitsteken!" Wethouder Herman van Wanrooij gaf de leerlingen van basisschool De Spelelier dinsdagochtend nog wat laatste tips voor het praktisch verkeersexamen van start ging. Groep 7 van de school uit Boxtel-Oost was als eerste aan de beurt om de kennis van de verkeersregels in de praktijk te laten zien. En daar mag je best een beetje nerveus voor zijn...

De afgelopen weken volgden de scholieren al theorielessen waarin de verkeersregels aan bod kwamen. Dinsdag moesten ze hun kennis in de praktijk brengen. ,,Jullie denken straks natuurlijk dat jullie alle verkeerssituaties aankunnen, maar dat is niet zo", vertelde wethouder Van Wanrooij. ,,In het verkeer leer je elke dag een beetje bij. Elk jaar zijn er meer dan tienduizend ongevallen en dat komt omdat mensen heel even niet opletten. Het is goed als jullie de regels kennen, maar het is altijd belangrijk om in de gaten te houden of anderen zich daar ook aan houden."

Langs de route stonden op diverse punten hulpouders die controleerden of de kinderen zich wel écht aan de regels hielden. Hierbij werd vooral gelet op het kijken, rekening houden met ander verkeer, de voorrangsregels en het uitsteken van de handen bij het afslaan. Jitte Bastianen (10) maakte zich hier wel een beetje zorgen over. ,,Ik heb de afgelopen tijd veel geoefend en toen ging het wel goed met het richting aangeven. Maar ik ben het ook weleens vergeten. Ik ga er vanuit dat het vandaag goed gaat want we hebben tijdens de lessen veel hierover geleerd."

VERTROUWEN

Phélein Aerdts (11) was als eerste aan de beurt en kreeg nog wat tips ingefluisterd van de Boxtelse wethouder. ,,Vorig jaar ging iemand al de mist in bij het wegrijden", verklapte Van Wanrooij. ,,Hij stak zijn hand niet uit. Dus denk daar goed aan!" Phélein zag het allemaal vol vertrouwen tegemoet: ,,Ik heb goed geoefend en denk dat ik dat verkeersdiploma wel haal. Ik ken de regels, nu moet ik het alleen nog goed uitvoeren."

De deelnemers hadden dit jaar geen last van werkzaamheden op de route en konden overal goed doorrijden. Alleen het weer zorgde voor wat problemen. Waar de kinderen van De Spelelier hun examen in stralende zon konden afleggen, hadden de groepen 7 die dinsdagmiddag aan de beurt waren minder gelukkig. De regen viel soms met bakken uit de hemel. ,,We hopen vooral dat het niet gaat onweren", meldde een hulpouder. ,,Want dan kan het wel gevaarlijk worden."

359 kinderen van tien basisscholen uit de gemeente Boxtel deden mee aan het examen. De uitslag volgt nog deze week.

FOTO BOVEN: Wethouder Herman van Wanrooij gaf dinsdag samen met Mohammed Rahmoune het startsein voor het verkeersexamen. (Foto: Peter de Koning).


partijavond over veiligheid, phs en brandpreventie

Combinatie95 te gast bij de brandweer

Politieke partij Combinatie95 organiseerde maandag de jaarlijkse thema-avond op een bijzondere locatie: de brandweerkazerne aan de Brederodeweg. De bijeenkomst stond in het teken van veiligheid. Naast partijleden was ook burgemeester Mark Buijs te gast. Hij ging in gesprek met de bezoekers over veiligheid in het centrum, handhaving en de huidige ontwikkelingen bij de brandweer. Het tweede gedeelte stond in het teken van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), waarbij Paul de Kort, specialist van de veiligheidsregio Brabant-Noord het woord voerde. Aan het einde van de avond gaf brandweerman Piet Veuger (links) een toelichting over brandveiligheid in huis, waarna partijleden de uitleg in de praktijk mochten brengen. Ineke van Giersbergen ging aan de slag met de opdracht 'vlam in de pan'... (Foto: Peter de Koning).

De hulpouders kregen tijdens het jureren appelflappen geserveerd van de gemeente Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens).
Afbeelding