Organisator Rien van Helvoort van de Keistampersrit poseert met zijn Ford-model waarmee hij op Tweede Pinksterdag deelneemt aan de Brabantse Oldtimerdag in Liempde. (Foto: Peter de Koning).
Organisator Rien van Helvoort van de Keistampersrit poseert met zijn Ford-model waarmee hij op Tweede Pinksterdag deelneemt aan de Brabantse Oldtimerdag in Liempde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BRABANTSE OLDTIMERDAG EN KEISTAMPERSRIT VIEREN JUBILEUM

Liempde wacht invasie van klassiekers

STEFAN LATIJNHOUWERS

Een grote groep liefhebbers van oldtimers, klassiekers, oude tractoren, bromfietsen en solexen heeft maandag 25 mei rood omcirkeld in de agenda. Die datum staat ook voor de honderden deelnemers aan de vijftiende Brabantse Oldtimerdag in hartje Liempde al enige tijd gereserveerd. De Keistampersrit, die onderdeel uitmaakt van het evenement, is op Tweede Pinksterdag zelfs al aan de zilveren editie toe. Voorzitter Paul Saris van de nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd en Rien van Helvoort uit Lennisheuvel, samen met Peter Hazenberg initiatiefnemer van de Keistampersrit, laten hun licht schijnen op het verleden, heden en toekomst van de happening.

Tijdens de Brabantse Oldtimerdag is een groot aantal oude voertuigen te bezichtigen, staat een historische fietsenshow op het programma en kan een nummerplatencollectie worden bezichtigd. Het DAF-museum is weer van de partij met een fraai verzorgde stand, terwijl het Norton Museum in Best voor het eerst acte de présence geeft met een selectie motoren. ,,De Keistampersrit werd de eerste tien jaar in Boxtel gehouden", zegt Van Helvoort, die na het vertrek van mede-organisator Hazenberg nu sinds een paar jaar nauw samenwerkt met Jan-Henri Grilis. ,,We vertrokken destijds vanaf de Markt, maar dat was logistiek gezien niet handig en vormde in verkeerstechnisch opzicht een knelpunt. Toen zijn we in gesprek geraakt met Terug in d'n Tèd, waarbij de insteek was of we onze krachten konden bundelen. Dat heeft geresulteerd in een succesvolle match die we hopelijk nog heel lang kunnen voortzetten. De Keistampersrit is door de jaren heen een vast en populair onderdeel van de Oldtimerdag geworden. "

TOERTOCHTEN

Op Tweede Pinksterdag staan diverse toertochten op het programma voor oldtimers (voertuigen tot en met 1949), klassiekers (tot en met 1975), motoren (bouwjaar tot en met 1975), tractoren (tot en met 1975) en bromfietsen en solexen. Het evenement wordt tijdens deze editie voor de eerste keer opgeluisterd met optredens vanaf 14.00 uur van de onvervalste rock 'n rollband The Rocking Navigators en dansgroep The T-Birds en verder met nostalgische kermisattracties, kindervermaak en demonstraties. Saris: ,,We verwachten heel veel van het optreden van The Rocking Navigators. Een band die bij uitstek de sfeer van de jaren vijftig en zestig weet op te roepen, compleet met vetkuiven en leren jasjes."

Ook tijdens het derde lustrum van de Brabantse Oldtimerdag en zilveren jubileum van de Keistampersrit zijn zo'n vijftig vrijwilligers in de weer om het evenement in goede banen te leiden. Saris: ,,Zonder hun medewerking kunnen we niet. Het is ontzettend fijn dat we ons enthousiasme over weten te brengen op al die mensen. Zo vanzelfsprekend is het namelijk niet dat zij elke keer maar weer belangeloos en met veel plezier een bijdrage willen leveren om de Oldtimerdag uit te laten groeien tot een succes. Hoewel we een prima functionerend draaiboek hebben, komt er elke keer best veel op ons af. Daarom kunnen we de hulp en steun van de vrijwilligers heel goed gebruiken."

WEER

Saris is ook zijn nopjes met het grote aantal deelnemers. ,,Ook dit jaar rekenen we weer op ongeveer zevenhonderd voertuigen in Liempde, waaronder 300 auto's, 250 bromfietsen, 65 tractoren en 70 solexen. Daaronder zit een heel grote vaste groep deelnemers die al lange tijd elk jaar van de partij is. Het is voor ons heel bijzonder en motiverend dat we steeds weer zoveel inschrijvingen binnenkrijgen van liefhebbers uit alle delen van het land, maar bijvoorbeeld ook uit België."

Van Helvoort vult aan: ,,De hoeveelheid deelnemers is uiteindelijk ook altijd afhankelijk van het weer. Als het op de bewuste dag 's ochtend continu regent , kan dat gevolgen heb hebben voor het aantal mensen dat uiteindelijk komt opdagen. Dat kan zomaar een paar honderd voertuigen uitmaken, terwijl ook de publieke belangstelling in dat geval veel minder groot is."

De organisator van de Keistampersrit, die zelf meerijdt in zijn Ford en ook als jurylid fungeert, geeft aan dat hij en zijn collega Grilis voor deze editie een mooie rit door het mooie Brabantse landschap hebben uitgedokterd. ,,Voor de auto's en motoren hebben we een route van ongeveer 75 kilometer uitgestippeld die voert door plaatsen als Gemonde, Sint-Michielsgestel, Esch, Haaren, over De Lind in het centrum van Oisterwijk, Moergestel, Oirschot, Best en Liempde: . Het is elke keer weer een behoorlijke operatie om de route samen te stellen, waarbij je ook rekening moet houden met rustplaatsen en de mogelijkheid voor de deelnemers om even iets te drinken en te eten en naar het toilet te gaan."

VERTREKTIJDEN

De vijftiende editie van de Brabantse Oldtimerdag begint Tweede Pinksterdag om 10.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De vertrektijden van de oldtimers, motoren en klassiekers zijn respectievelijk 12.45, 13.15 en 13.30 uur. Het startschot voor de bromfietsen en solexen klinkt om 11.00 en 12.15 uur. De voertuigen zijn te bezichtigen vooraf en na de ritten: van 09.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

FOTO ONDER: Initiatiefnemer en organisator Rien van Helvoort van de Keistampersrit is trots op zijn Ford AA-truck uit 1929. Met dit fraaie voertuig, dat hij zelf gerestaureerd heeft, neemt hij op Tweede Pinksterdag deel aan de Brabantse Oldtimerdag in Liempde. Daarnaast is Van Helvoort actief als jurylid. (Foto: Peter de Koning).