Wynand Bressers maakt gebruik van het privilege van een gildekoning. Hij schrijdt over het uitgespreide vaandel. (Foto: Henk van Weert).
Wynand Bressers maakt gebruik van het privilege van een gildekoning. Hij schrijdt over het uitgespreide vaandel. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Tamboer Wynand Bressers
draagt Liempds koningszilver

HENK VAN WEERT

Het tweejaarlijkse koningschieten van het gilde Sint-Antonius Abt in Liempde verliep zaterdag in recordtempo. Na de openingsronde, waarin niet alleen alle leden, maar ook wethouder Peter van de Wiel, beschermvrouwe Laura van Pelt en gildeheer Geoffrey de Jong de kruisboog spanden, was de strijd tussen negen titelkandidaten in een kwartier tijd gestreden. Tamboer Wynand Bressers is de nieuwe gildekoning.

Bressers schoot met de 35e treffer het laatste stuk van het doel op de ruim twaalf meter hoge schutsboom in gildetuin Antonius Bleek aan de Oude Dijk. Hij is twee jaar lang de belangrijkste ceremoniƫle vertegenwoordiger van de broederschap en draagt het koningszilver.

De 47-jarige Bressers, sinds een jaar na de heroprichting in 1986 tamboer van de Liempdse schuts, deed voor het eerst mee aan het koningschieten. Hij was dolblij toen zijn voorganger, Adri van Abeelen, hem het koningszilver omhing. Dat dochter Vera en zoon Teun als respectievelijk vendelier en tamboer, een nadrukkelijk aandeel kregen in het eerbetoon aan hun 'koninklijke' vader gaf de inhuldigingsceremonie extra cachet.

Het Liempdse gilde presenteerde zich zaterdag in nieuwe kostuums. ,,Na 25 jaar waren de oude uniformen wel toe aan vervanging", vertelde deken-schrijver Jos Beerens. De investering werd mogelijk dankzij een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat vijfduizend euro bijpaste. De nieuwe kleding van de gildeleden wijkt overigens nauwelijks af van de vertrouwde uitmonstering.

GROTE SPLINTERS

Gildelid Jan van de Sande had opnieuw de 'papegaai' vervaardigd waarop de pijlen van de kruisboog werden gericht. De gelijmde laagjes hout zorgden ervoor dat bij elke treffer van de wedstrijdschutters diverse grote splinters naar beneden vielen. Dat maakte het voor zowel de deelnemers aan de titelstrijd als het publiek tot een spannende eindstrijd.

Naast familieleden van de Liempdse gildeleden, waren ook vertegenwoordigers van andere gilden uit de regio op het terras van Teunis' Honk, het twee jaar geleden geopende clubhuis van Sint-Antonius Abt, neergestreken. Onder de overkapping zaten zij droog, terwijl de koningskandidaten de motregen trotseerden. Op het moment Bressers het winnende schot had gelost, werd het droog.


De zon kwam voorzichtig door het wolkendek waardoor de inhuldigingsceremonie door hoofdman Roger van Laere zonder problemen verliep. Bressers kreeg van zijn voorganger, Adri van Abeelen, het koningszilver omgehangen en mocht vervolgens over het gildevaandel lopen dat vaandrig Gerard Berben neer had gespreid op het fraai onderhouden schietterrein.

Een uitgebreide fotoreportage is te zien op de Facebookpagina van Brabants Centrum.

FOTO BOVEN: Wynand Bressers maakt gebruik van het privilege van een gildekoning. Hij schrijdt over het uitgespreide vaandel. (Foto: Henk van Weert).


GILDEN CRANS GESTEL

Van Oirschot
prolongeert
koningstitel

Tonnie van Oirschot van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina heeft zaterdag tijdens de Gilden Crans Gestel zijn koningstitel geprolongeerd. Hij schoot de houten vogel naar beneden met het 46e schot. Plaats van handeling was de accommodatie Datmunda in Gemonde.

De vijf gilden van de gemeente Sint-Michielsgestel komen elk jaar op de derde zaterdag van mei bij elkaar. Het Gemondse gilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan was deze keer gastheer. ,,Dat houden we een gezellige doe-middag en halen we de onderlinge banden aan", aldus woordvoerder Hans van der Schoot van het andere Gemondse gilde: Sint-Joris & Sint-Catharina. ,,De hoofdactiviteit is de schietwedstrijd waarbij de titel 'Gestelse gildekoning' op het spel staat. Het deelnemersveld bestaat uit de koningen van de vijf gilden. Degene die het laatste stuk naar beneden schiet is voor een jaar koning van Gilden Crans Gestel. Daarna kunnen alle gildebroeders deelnemen aan diverse wedstrijden zoals schieten met luchtbuks, geweer, lasergeweer, kruisboog, jeu de boules en hoefijzer gooien. Het gilde dat gemiddeld de meeste punten haalt, wint de wisselbokaal. Dat was dit jaar ons gilde Sint-Joris & Sint-Catharina."

VIJF GESTELSE GILDEN

De Gilden Crans Gestel wordt volgend jaar gehouden in Berlicum. Naast beide Gemondse gilden namen Sint-Anthonius & Sint-Barbara (Sint-Michielsgestel), Sint-Catharina (Den Dungen) en Sint-Joris (Berlicum) deel aan de wedstrijd.

FOTO BOVEN: Tonnie van Oirschot van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina is opnieuw schutterskoning van de Gilden Crans Gestel. (Foto: Gerard Schalkx.).

Tonnie van Oirschot van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina is opnieuw schutterskoning van de Gilden Crans Gestel. (Foto: Gerard Schalkx.).