Nine draaide tijdens het Bierpompfeest talloze suikerspinnen voor Bouwdorp Jesch.
Nine draaide tijdens het Bierpompfeest talloze suikerspinnen voor Bouwdorp Jesch. Foto: Annelieke van der Linden

vele extra's tijdens gouden bierpompfeest

Evenementen in Esch, áltijd een succes

TONNIE WESSELING

Christine en Mirian uit Malta hadden op Hemelvaartsdag, tijdens de vijftigste editie van het Bierpompfeest, een verrassing voor biertapper Gerrie van der Mee: een glaasje likeur. Hij dronk het op, maar nam daarna toch gauw een slok bier uit zijn bierpul. ,,Likeur is te zoet, dat is niets voor een echte biertapper..." Hemelvaartsdag in Esch stond volledig in het teken van feest. Stichting Friends of Europe Esch vierde dit jaar het zilveren jubileum, terwijl het Bierpompfeest de vijftigste editie beleefde. Bij beide jubilea werd donderdag uitgebreid stilgestaan.

De bierpomp glom op Hemelvaartsdag onder de drie prachtig bloeiende kastanjebomen toen biertapper Gerrie van der Mee iedereen welkom heette. ,,Fijn dat jullie er allemaal zijn. We hebben afgelopen week aan veertien nieuwe voordeuren gestaan. Esch is een machtig mooi dorp met bijzondere verenigingen. En zo'n dorp kunnen we alleen maar levend houden als iedereen meedoet".

Van der Mee vervulde zijn taak als biertapper dit jaar voor de vierde keer en kreeg uit handen van Wim van der Pasch, die 21 jaar lang biertapper was in Esch, een toepasselijk geschenk: de grote bierpul die de gemeente vijftig jaar geleden ontving bij de oprichting van het bierpompfeest. ,,Vandaag is een mooie gelegenheid om deze pul, die al zoveel heeft meegemaakt, aan Gerrie te overhandigen."

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg was trots. ,,Esch is extra bijzonder vanwege het bierpompfeest. Ik mag het vandaag voor de tweede keer meemaken." Vervolgens heette zij ook de buitenlandse gasten welkom door hen een belangrijk advies mee te geven: ..Drink niet teveel bier, het toilet is van hieraf erg ver..."

Het Sint-Willebrordusgilde bracht een vendelgroet uit, waarna burgemeester Zwijnenburg en allerlei gasten die intensief betrokken zijn of waren bij het Bierpompfeest een speciale glazen pul ontvingen. Ook kregen zij het speciale boekje dat Martin Greven, secretaris van het Bierpompcomité, samenstelde over vijftig jaar Bierpompfeest. Bijzonder was ook de aanwezigheid van de biertappers die deze onbezoldigde functie vroeger uitoefenden. De achttienjarige Geert Pijnenburg nam de honneurs waar van zijn overleden opa Grard, de allereerste biertapper. ,,Het Bierpompfeest wordt ieder jaar mooier", vond Geert. Extra bijzonder was dat Geert het originele biertapperskostuum droeg van zijn opa.

vrienden

Na het officiële gedeelte kon iedereen langs allerlei kraampjes struinen in de dorpskern. Zo was er een stand met smoothies: een gezonde tegenhanger van het gerstenat. Bij de kraam van het Sint-Willebrordusgilde legde tamboer Adrie Verhoeven uit dat het gilde vroeger bedoeld was om de bevolking te beschermen tegen calamiteiten. ,,Onze historie reikt ver, voor zover als wij het kunnen nagaan al vanaf 1502." De EHBO-vereniging was present met het enveloppenspel. Karin Vergouwe: ,,We staan hier ieder jaar en inmiddels vragen de mensen ook om het spel. Gisteren dacht ik nog even: ik moet morgen de hele dag staan. Maar als je hier bent, is het alleen maar leuk."

Ook de buitenlandse gasten, die vanwege het gouden jubileum van het Bierpompfeest en het 25-jarig bestaan van Friends of Europe Esch, bijna een week in het dorp verbleven, hadden een eigen kraam. Hongaarse gasten hadden hun kraam omgedoopt tot 'People for people'. Zo werden zelfgemaakte oorbellen, armbandjes en boekenleggers verkocht. ,,De mensen zijn hier écht heel aardig", zei Zsuzsanna Lukcs. ,,We vinden het leuk om vrienden te maken in het buitenland en praten veel met de mensen van ons gastgezin."

Tijdens het Bierpompfeest klonk overal muziek. Rockband Industrial Fifty trok, ten onrechte, weinig belangstelling. Ze speelden de sterren van de hemel met een strakke cover van Guns 'n Roses: 'Knocking on heavens door'. De Belgische kraam had door alle optredens wat moeite om boven 'het geweld' uit te komen. De Belgen uit Bièvre promootten de Ardennen. ,,Het is leuk om hier te zijn, je krijgt de kans om mensen uit allerlei andere landen te leren kennen", zei Marine Henry, lerares Germaanse talen in België.

goede zaken

Aan de jeugd was ook gedacht tijdens het Bierpompfeest. Zij kon zich vermaken met allerlei klim- en springtoestellen en kreeg de kans om spullen te verkopen tijdens een vrijmarkt. Een aantal kinderen had al snel door dat de bezoekers niet vanzelf kwamen en dat er iets voor gedaan moest worden. ,,Leuk speelgoed te koop voor een laag prijsje", riep de achtjarige Ilja dan ook als een volleerd standwerker. Hij deed dan ook goede zaken...

Vanwege het gouden jubileum had de organisatie gezorgd voor allerlei extraatjes. Zo was in dorpshuis De Es een tentoonstelling te zien over de historie van Bierpompfeest en Friends of Europe Esch. Leden van heemkundekring De Kleine Meijerij hadden gezorgd voor een klein doolhof van opstaande panelen met foto's uit die jaren. Naast de foto's waren er ook vitrines met onder meer bierpullen en trofeeën uit bevriende landen te zien en een video over vijftig jaar Bierpompfeest. Jacq Jansen-van Etten was duidelijk in haar mening over Esch. ,,In Esch is het altijd prima leven. De hele gemeenschap leeft mee en organiseert altijd succesvolle evenementen. Het dorp ademt een sfeer van saamhorigheid."

Biertapper Gerrie van der Mee (rechts) bracht samen met andere prominenten de eerste toost uit. (Foto's: Gerard Schalkx).
De gasten uit Malta deelden lokale specialiteiten uit.
Bij de kraam van het Sint-Willebrordusgilde mocht iedereen een schot wagen...
Tappen. Gerrie van der Mee was er maar druk mee. De voormalige biertappers hielden een oogje in het zeil...
Clown Erico knutselde talloze ballonfiguren in elkaar voor de jeugd.