Paul Hermans overhandigde zaterdag tijdens de officiële presentatie van het prentenboek over reus Jas de Keistamper het eerste exemplaar aan Theo van den Aker.  (Foto: Gerard Schalkx).
Paul Hermans overhandigde zaterdag tijdens de officiële presentatie van het prentenboek over reus Jas de Keistamper het eerste exemplaar aan Theo van den Aker. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

REUS JAS IN VORM OP FEESTDAG PATERS:

'Gemeente had niets te zeggen over Stapelen'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Jas de Keistamper was zaterdagmiddag tijdens de officiële opening van de gratis feestdag in park Stapelen ouderwets op dreef. Met enkele spitsvondigheden, rake opmerkingen en humoristische one-liners kreeg hij regelmatig de lachers op zijn hand. Theo van den Aker ontving tijdens de bijeenkomst uit handen van Paul Hermans, een van de pleitbezorgers van de Boxtelse straatmakersgigant, het eerste exemplaar van het prentenboek 'Reus Jas helpt een handje'.

Paul Hermans sprak na de presentatie van het boek over Jas de Keistamper lovende woorden over Van den Aker, de voormalige geestelijk vader (1967-1997) en inspirator van de Boxtelse reus. ,,Theo heeft Jas op de kaart gezet en is de man die met het idee kwam om Jas te laten vergezellen door een trouw gevolg bestaande uit de dansgroep De Keigoeikes en Jasband De Keiknoepers", zei Hermans.

Jas de Keistamper maakte tijdens de openingsceremonie zijn opwachting en stelde zich op vlakbij de spiegeltent. Dat gebeurde nadat burgemeester Buijs en zijn twee voorgangers Frank van Beers en Jan van Homelen hem gezamenlijk met een luid en duidelijk 'Jas, waor bènde?' verzocht hadden om achter zijn 'groten donkere wolluk' vandaan te komen. De reus nam daarna meteen het woord: ,,Ik moet zegge: ik kom gère op Stapelen!", liet een goedgemutste Jas in sappig Boxtels dialect weten. ,,Als de paters assumptionisten het mooie kasteel Stapelen niet gekocht hadden, was het maar de vraag of het nog op deze plek gestaan zou hebben. In de drang naar vernieuwing is in de jaren naar de oorlog immers veul moois tegen de vlakte gegaan in het dorp. Maar het gemeentebestuur had gelukkig niks te zeggen over Stapelen en dat is misschien wel het geluk geweest dat Boxtel nog altijd kan pronken met deze romantische waterburcht."

Jas stak zijn bewondering voor de paters niet onder stoelen of banken: ,,Wethouder Peter van de Wiel maakte vorige week bij de start van het eeuwfeest een terechte opmerking: 'de assumptionisten zijn de beste hoeders van deze mooie plek'. Beter had Boksul het zich niet kunnen wensen", aldus de reus die met een aardige suggestie kwam voor de invulling van de locatie 'op d'n hoek van de Raaphof' aan de cultuurhistorische as. Jas: ,,In die lege wei met dat lelijke hekwerk er omheen zou wellicht een soort theehuis kunnen verrijzen, in combinatie met boetiekjes die studenten van SintLucas inrichten met hun tassen, glas-in-lood en andere staaltjes van creatief vakmanschap."

FOTO ONDER: Paul Hermans (links) overhandigde zaterdag tijdens de presentatie van het prentenboek over Jas de Keistamper het eerste exemplaar aan Theo van den Aker. (Foto: Gerard Schalkx).