Afbeelding
Foto: Dubbelschaak

BOXTELSE SCHAKERS PROMOVEREN NAAR TWEEDE KLASSE

Dubbelschaak fiere kampioen na klinkende zege op Helmond

Ondanks dat Dubbelschaak met een voorsprong van twee match- én twee bordpunten deze wedstrijd in ging, was er alles aan gedaan een volgende tweede plaats te voorkomen. De verslagen met daarin talloze partijen van eerder dit seizoen en vorige seizoenen werden van de Dubbelschaak-site gehaald om de voorbereiding van tegenstander Helmond te dwarsbomen.

Ook werd er in de grote schaakdatabases een collectie met liefst tweehonderd partijen van de verschillende spelers van Helmond buitgemaakt om de bestuderen welke openingen zij speelden. Als konijn uit de hoge hoed werd Job de Lange in stelling gebracht, Dubbelschaaks sterkste schaker en al jaren vrijwel onbedreigd clubkampioen.

ALLERGISCH

De match was heel spannend, met nog altijd zes partijen gaande na de tijdscontrole. Desalniettemin heeft het er altijd goed uit gezien en is het kampioenschap nooit in gevaar in geweest. Brent Burg opende al snel de score op bord 5 met zwart. Zijn tegenstander was duidelijk een maatje te klein en moest pion na pion opgeven. Uiteindelijk resteerde een hopeloze stelling waarbij Burg de felicitaties in ontvangst mocht nemen.

De enige andere partij die voor de tijdscontrole klaar was, was die van Peter Boll op bord 1. Boll is niet van het moderne schaak. Hij kent vrijwel geen openingen en voor analyses met behulp van de krachtige computers lijkt hij wel allergisch. Wel is het een zeer ervaren schaker en een harde werker. Dit maakt dat hij toch bijna onverslaanbaar is. En deze keer stond hij ook prima zijn mannetje op het hoogste bord.

AVERIJ

Hierna liep Dubbelschaak averij op door een nederlaag van teamcaptain Martien van der Meijden. Ondanks dat hij door een prima voorbereiding liefst twintig zetten lang de theorie kende, ging het eigenlijk direct mis toen hij het zelf moest gaan bedenken. Van der Meijden speelde een stukoffer waarvan hij dacht dat het geforceerd tot winst leidde. Hij overzag hierbij echter een verdedigende manoeuvre van zijn tegenstander die hem direct in groot nadeel bracht en de partij kostte.

Maar er was hiermee geen vuiltje aan de lucht. Op de overige borden stonden vrijwel alle Dubbelschakers beter. De Lange scoorde een gedecideerde remise tegen de sterkste speler van Helmond op bord 2, nadat hij in het eindspel een mogelijkheid op groot voordeel miste. Camiel Peerlings kwam op bord 7 ook tot remise, na lange tijd iets beter te hebben gestaan.

Michel van der Stee was na bijna zes uur schaken de speler die Dubbelschaak weer op voordeel zette. In een puike partij won hij in de opening al snel een pion. Dit voordeeltje hield hij vast en zette daarna zijn tegenstander volkomen klem. Het was een wonder dat de partij al niet veel eerder klaar was. Na deze overwinning was het kampioenschap al binnen, aangezien met een voorsprong aan de wedstrijd begonnen was.

ZEER BEHEERST

Toch waren er nog een paar partijen bezig, waardoor het feestgedruis nog even stilletjes mocht plaatsvinden. Guido Jansen speelde remise op bord 3 na een heel lang eindspel duel, waarin hij prima liet zien welke regels hij toe moest passen. Een ander eindspel duel werd wel in winst omgezet. Rob van Meurs speelde waarschijnlijk de beste partij van de dag door met zeer beheerst spel zijn hoger ingeschatte tegenstander langzaam van het bord te zetten. Een fantastisch resultaat waarmee de eindstand op 5-3 in het voordeel van Dubbelschaak werd bepaald.

Met dit kampioenschap promoveert Dubbelschaak voor het eerst in de historie naar de tweede klasse van de landelijke competitie. Een grootse prestatie voor een relatief kleine schaakclub. Insiders zullen er echter niet verbaasd over zijn. Dubbelschaak trekt als kleine club landelijk de aandacht door de gemoedelijkheid die er binnen de club heerst en de uitstraling hiervan die naar voren komt op de website van de club, www.dubbelschaak.nl. Dit trekt de laatste jaren leden aan, waar andere schaakverenigingen moeite hebben hun leden vast te houden.

FOTO BOVEN: De kampioenen van Dubbelschaak. Staand v.l.n.r. Michiel Luijpen, Michel van der Stee, Camiel Peerlings, Martien van der Meijden (teamcaptain), Brent Burg en Rob van Meurs. Zittend v.l.n.r. Peter Boll, Job de Lange (invaller), Guido Jansen en Wil van Lankveld (invaller). (Foto: Dubbelschaak).


Jeu de boules

voor goed doel

bij De Walnoot

Jeu de boulesvereniging De Walnoot houdt maandag 15 juni een toernooi voor het goede doel. Enkele leden hebben gekozen voor de WensAmbulance Brabant, die ingezet wordt voor het vervoer van ernstig zieke mensen die een laatste wens willen vervullen.

Tijdens het toernooi, dat gehouden wordt in en om de jeu de boulesaccommodatie op het adres Selissenwal 25 in Boxtel, zal de WensAmbulance aanwezig zijn en zal Boxtelaar Barry van Brakel aanwezig zijn om uitleg te geven.

Deelnemers aan het toernooi maken kans op leuke prijzen. Iedereen kan meedoen, het is niet nodig om lid te zijn van een vereniging. Deelname kost drie euro, alle inschrijfgelden gaan naar het goede doel. Aanmelden kan per e-mail via paulusencorien@ziggo.nl. Bellen kan ook: 06-12 20 63 51. Het toernooi begint om 11.00 uur, deelnemers worden vanaf 10.00 uur verwacht.