De groep kunstenaars uit Wittlich poseert met een Boxtelse delegatie op de binnenplaats van Museum Vekemans. (Foto: Marc Cleutjens).
De groep kunstenaars uit Wittlich poseert met een Boxtelse delegatie op de binnenplaats van Museum Vekemans. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

DUITSE DEELNAME AAN 'RODE DRAAD'

Boxtel en Wittlich samen op kunstmanifestaties

MARC CLEUTJENS

De festiviteiten in kasteelpark Stapelen zijn afgelopen weekeinde ook bijgewoond door een kleine delegatie uit de Boxtelse jumelagestad Wittlich. Onder aanvoering van voorzitter Helmuth Eichhorn werd deelgenomen aan de diverse manifestaties in en om Stapelen. Daarnaast zijn met vertegenwoordigers van kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 afspraken gemaakt over intensivering van onderlinge contacten.

Eichhorn, zelf beeldend kunstenaar in Wittlich en verbonden aan de kunstenaarsvereniging Kunst an Hecken und Zäunen, was eerder dit jaar al met een delegatie te gast in Boxtel en maakte kennis met het Boxtelse kunstklimaat. Verder nodigde hij leden van Kunstlicht99 uit om deel te nemen aan de tweedaagse manifestatie die Kunst an Hecken und Zäunen op 11 en 12 juli in het stadspark van Wittlich organiseert. ,,Ik ben blij dat Kunstlicht99 heeft toegezegd dat ze mee willen doen en verheug me op verdere samenwerking", vertelde Eichhorn.

Onder leiding van voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich kreeg Eichhorn met zijn delegatie een intensief programma voorgeschoteld, dat zich grotendeels in park Stapelen afspeelde. Zo was de Duitse delegatie present bij de officiële start van de festiviteiten bij de spiegeltent; reus Jas de Keistamper nam de moeite om de gasten uit Wittlich in het Duits welkom te heten. Zondagmiddag waren de gasten present bij de start van de manifestatie Kunst op Stapel.

Zondagochtend werd ingeruimd voor een uitgebreide rondleiding bij museum Vekemans aan de Stationsstraat, waar eigenaar Bernard Vekemans samen met Wim en Joke Havermans een boeiende rondgang verzorgde langs de twee collecties van het 'dubbelmuseum'. Speciale aandacht was er voor de kleine Vincent van Gogh-thema-expositie die is ingericht met poppen van Ans van den Bosch.

Nadat Boxtelse kunstenaars in juli hebben deelgenomen aan Kunst an Hecken und Zäunen in Wittlich, komen kunstenaars uit de jumelagestad in het eerste weekeinde van oktober naar Boxtel voor een tegenbezoek. ,,We hebben de eerste afspraken gemaakt om met Kunstlicht99 mee te doen aan de Rode Draad die dan in Boxtel wordt gehouden", aldus Eichhorn. Daarmee krijgt de jumelage tussen Boxtel en Wittlich een nieuwe, creatief getinte impuls.

FOTO BOVEN: De leden van Kunst an Hecken und Zäunen poseren op de binnenplaats van museum Vekemans aan de Stationsstraat. (Foto: Marc Cleutjens).