Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE STICHTING GAF NATUURLES AAN RUIM 4.000 KINDEREN

Doek valt voor de Jeugdnatuurwacht

MARC CLEUTJENS

Bijna veertig jaar nadat de gemeente Boxtel aan de wieg stond van de oprichting van de Jeugdnatuurwacht, houdt de stichting er noodgedwongen mee op. Het huidige bestuur is er niet in geslaagd te verjongen en acht zich niet meer in staat nog langer door te gaan met natuureducatie voor scholieren uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Boxtel, Lennisheuvel en Gemonde. Sinds 1976 maakten onder regie van oprichter en voorzitter Cor Kievit meer dan vierduizend scholieren kennis met de natuur in eigen omgeving.

In de topjaren schreven jaarlijks twee- tot driehonderd kinderen zich in voor de maandelijkse activiteiten van de Jeugdnatuurwacht. Kievit, die het huidige bestuur vormt met Ivo Oosterbaan, Boudewijn Aalbers, Erwin Kievit en Annie Kemmeren, kan zich herinneren dat tijdens vroege vogeltochten in de Kampina meer dan tweehonderd deelnemers in alle vroegte op de fiets stapten om voor dag en dauw de Kampina in te duiken. ,,Dan hadden we minstens zes boswachters nodig om iedereen goed te kunnen informeren over alle flora en fauna."

Hoewel de laatste jaren de aanwas wat terugliep, was de Jeugdnatuurwacht toch best tevreden met zo'n tachtig tot negentig leden, die een tweejaarlijks programma volgden. Hoogtepunten waren naast de vroege vogeltocht en het vetbollen maken in de winter ook de kennismaking met een valkenier. ,,De jeugdnatuurwacht bood kinderen gelegenheid om in twee jaar tijd kennis te maken met alle mooie natuurgebieden in de eigen regio", legt Oosterbaan uit. ,,We hebben ze overal mee naartoe genomen: Sparrenrijk, Kampina, Venrode, Geelders en Velder."

CONCURRENTIE

Ondanks meerdere pogingen om te verjongen, is het huidige bestuur van de Jeugdnatuurwacht er niet in geslaagd om jongere bestuurders te werven. ,,We merken dat we allemaal een dagje ouder worden en het is belangrijk dat basisscholieren ook wat jongere mensen treffen", zegt voorzitter Kievit. ,,Het is beslist niet zo dat we helemaal uitgeblust zijn, maar na 38 jaar is de tijd gekomen om het stokje over te dragen. Nu er niemand is, moeten we helaas stoppen."

Kievit erkent dat de Jeugdnatuurwacht steeds meer last had van 'concurrentie'.


,,Kinderen hebben steeds meer om handen, vooral op zaterdag als ook wij onze maandelijkse activiteiten hebben. Aan de contributie (acht euro per twee jaar - red.) zal het niet gelegen hebben. Bovendien is niemand verplicht om altijd te komen. In de praktijk blijkt het echter lastig om de Jeugdnatuurwacht te combineren met voetbal, hockey of paardensport."

Nu de Jeugdnatuurwacht Boxtel ermee ophoudt, eindigt automatisch het lidmaatschap van de laatste tachtig leden. Die krijgen volgende maand nog een laatste verrassingsuitstapje. Fuseren met de Jeugdnatuurwacht Liempde is niet overwogen omdat die stichting een hele andere formule hanteert. Ook aanhaken bij de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel was geen optie. ,,In de praktijk bleek het lastig om onze jonge leden al door te sluizen naar deze werkgroep", zegt Kievit.

ACCOMMODATIE

Het bestuur van de Jeugdnatuurwacht betreurt dat de voorbije jaren in haar ogen vruchteloos is gepoogd een eigen onderkomen te realiseren. Plannen om met de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel een plek te vinden in de Kinderboerderij aan het Apollopad strandden, mede door de uitbraak van de economische crisis waardoor het lastig was financiële bronnen aan te boren. ,,Evenmin is het gelukt om ons een plekje te geven op het terrein van De Kleine Aarde. Daar waren we heel enthousiast over, maar sinds een eerste gesprek met de wethouder twee jaar geleden, hebben we er niets meer van gehoord", zegt Kievit.

Met de andere bestuursleden denkt de voorzitter dat een eigen onderkomen de Jeugdnatuurwacht misschien had kunnen redden. ,,We hebben vele jaren dankbaar gebruikt gemaakt van De Horst. Dat was een zaaltje op de bovenverdieping van de dierenartspraktijk van onze oud-voorzitter Jelle Hoekstra aan de Rechterstraat. Maar natuurlijk hadden we graag een eigen plek gehad waar we natuurlessen zouden kunnen verzorgen."

De kinderen van de Jeugdnatuurwacht betreuren dat het na de activiteit in juni afgelopen is. ,,Ik houd van de natuur en vind het leuker om de natuur in te gaan dan alles in een boek te lezen", vertelde Bart (11) van De Hobbendonken. Met ruim twintig andere jeugdnatuurwachters nam hij zaterdag deel aan een zoektocht naar waterdiertjes bij de hooibrug op Heult. ,,Je leert heel veel bij de Jeugdnatuurwacht en dat moeten we nu missen", vindt Lars (11) van De Beemden. ,,Vooral het bezoek van de valkenier vond ik supergaaf", aldus Romée (11) van de Sint-Petrusschool. ,,Toen meneer Kievit bij ons op school kwam vertellen over de natuur, ben ik meteen lid geworden."

FOTO BOVEN: Kinderen van de Jeugdnatuurwacht speuren naar waterdiertjes in een poel nabij de hooibrug aan de Dommel. (Foto: Peter de Koning).