Foto uit de oude doos: pater assumptionist knutselt maquette van missiehuis.
Foto uit de oude doos: pater assumptionist knutselt maquette van missiehuis. Foto: Marc Cleutjens

BOEIENDE EXPOSITIE OVER 100 JAAR PATERS ASSUMPTIONISTEN

Met honderd man op een slaapzaal...

MARC CLEUTJENS

Het voormalig klooster van de zusters Oblaten aan de Prins Hendrikstraat in Boxtel bood afgelopen weekeinde onderdak aan een bijzondere tentoonstelling over honderd jaar paters assumptionisten. Ietwat verscholen en op afstand van het feestgedruis in en om de spiegeltent in het kasteelpark was de expositie een openbaring voor veel bezoekers. Zelden waren zoveel unieke foto's over het leven in kasteel Stapelen én missiehuis Sint-Theresia te zien.

Het is bijna niet voor te stellen dat op de slaapzalen van missiehuis Sint-Theresia misschien wel honderd leerlingen sliepen. Toch laten oude foto's zien dat het gebeurde, in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. ,,Ik kan me zulke grote zalen niet herinneren, maar wel de lavabo's die je op de andere foto ziet", vertelt oud-leerling Jan.

Met een paar familieleden haalt hij herinneringen op aan de Boxtelse jaren. En alle activiteiten van toen passeren de revue: het toneelspel in het openluchttheater aan de kasteelgracht, de wijdingen in de kapel, de Bruegheliaanse kermis. Jammer genoeg is het niet echt druk bij de tentoonstelling die werkelijk héél veel klassenfoto's van toen laat zien.

En dan zijn er de plaatjes van de vele sportdagen, de relatie met het Jacob-Roelandscollege compleet met alle paters assumptionisten die destijds ook lesgaven op de school aan de Grote Beemd. Aandoenlijk is de prent die laat zien dat de leerlingen een weekendje naar huis gaan, gekiekt op station Boxtel. Bepakt en gezakt staan ze klaar om even naar hun ouders te gaan, even weg van het internaat. Een herinnering aan het rijke Roomsche leven in Boxtels eigen kasteelpark...

Bouwtekening van het missiehuis Sint-Theresia. (Foto's: Marc Cleutjens).