Betsie van der Sloot geeft Fatma Atalay een pompoenplantje. (Foto: Gerard Schalkx).
Betsie van der Sloot geeft Fatma Atalay een pompoenplantje. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Stefan Latijnhouwers

OFFICIËLE OPENING VAN FRAAI GEBIED AAN DE DOMMEL

'Natuur beleven in park Dommellandje'

STEFAN LATIJNHOUWERS

,,Je kunt hier echt genieten van de natuur, heerlijk picknicken, wandelen én fruit plukken. Bovendien kunnen scholen hier ook terecht." Het enthousiasme van voorzitter Betsie van der Sloot van Lokale Agenda 21 werkte zaterdagmorgen aanstekelijk tijdens de officiële opening van het openbaar natuurpark Dommellandje aan het einde van de straat De Tijvert in de wijk Selissenwal.

Van der Sloot verrichtte samen met voorzitter Jan Pennings van het wijkplatform Selissenwal de openingshandeling. Die bestond uit de onthulling van een bord met daarop een schilderij van de 91-jarige Anton van den Oetelaar. Het kunstwerk laat een prachtig en typisch Boxtels tafereel zien uit lang vervlogen tijden; een vrouw bij een oud huisje in een weiland aan de Dommel waar de was hangt te drogen aan de lijn en op de achtergrond de Sint-Petrusbasiliek te zien is.

De voorzitter van Lokale Agenda 21 benadrukte dat niet alleen bewoners van de wijk, maar alle Boxtelaren welkom zijn in het parkje om de natuur te beleven. Centraal in het ongeveer één hectare grote perceel wordt een stuk grond door bewoners gebruikt als moestuin. ,,Het gaat om tien families", aldus Van der Sloot. ,,We willen daarmee ook het belang van gezond voedsel uit de eigen tuin benadrukken." Fatma Atalay, een van de bewoners van de wijk Selissenwal die een moestuin beheert en onderhoudt, ontving uit handen van Van der Sloot een eetbare pompoenplant. Van der Sloot: ,,We willen hier in het park graag een keer een pompoensoepfeest organiseren. Op die dag kunnen de moestuinhouders laten zien hoe ze met de tuin omgaan en wat ze er allemaal verbouwen."

Van der Sloot kwam nog met een boodschap aan alle bezoekers van het parkje. ,,Geniet van de ruimte hier, maar het is niet de bedoeling dat mensen dit mooie gebied als hondenuitlaatplek gebruiken. Daarnaast rekenen we erop dat mensen hun troep hier niet achterlaten. We plaatsen bewust geen vuilnisbakken en verzoeken de mensen om hun afval zelf mee te nemen."

Het Dommellandje is van april tot november toegankelijk tussen 08.00 en 18.00 uur en buiten deze maanden tussen 10.00 en 16.00 uur.

Betsie van der Sloot geeft Fatma Atalay een pompoenplantje. (Foto: Gerard Schalkx).