De deelnemende kunstenaars aan de expositie Kunst op Stapel signeren in de spiegeltent kubusblokken, die vervolgens op elkaar gestapeld werden. Burgemeester Mark Buijs had de eer om bovenop het kunstwerk de 'sluitsteen' te plaatsen. (Foto: Peter de Koning).
De deelnemende kunstenaars aan de expositie Kunst op Stapel signeren in de spiegeltent kubusblokken, die vervolgens op elkaar gestapeld werden. Burgemeester Mark Buijs had de eer om bovenop het kunstwerk de 'sluitsteen' te plaatsen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NATUUR, WATER EN RELIGIE CENTRAAL BIJ TENTOONSTELLING 'KUNST OP STAPEL'

'Geest van Stapelen is uitgangspunt bij expo'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Met fraaie volzinnen beschreven de sprekers zondagmiddag tijdens de openingsceremonie van de tentoonstelling 'Kunst op Stapel' de inspiratiebron voor de vijftien geselecteerde werken. Natuur, water en religie zijn de thema's die centraal staan in de bijzondere expositie in en rond kasteelpark Stapelen. Burgemeester Mark Buijs verrichtte de officiële opening door de 'sluitsteen' te plaatsen boven op de stapel gesigneerde kubusblokken van de deelnemende kunstenaars.

Aanleiding voor de bijzondere tentoonstelling is dat de paters assumptionisten in 2015 honderd jaar wonen en werken in kasteel Stapelen. De spiegeltent in het park vormde het decor voor de drukbezochte bijeenkomst, die op prachtige wijze muzikaal werd opgeluisterd door gitarist Harry Hendriks en Daniëlle Lous met fraaie uitvoeringen van 'Birds' van Anouk en 'Mag ik dan bij Jou' van Claudia de Breij.

Onder de geselecteerde exposanten zijn twee plaatselijke kunstenaars: Bea de Leeuw met het werk 'Hemelse Fossielen' en 'Gefocust' van Lilian van Rossum. ,,Het is de wens van de paters om het kasteelpark open te stellen voor de Boxtelse gemeenschap", liet programmaleider Liesbeth Jans van het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur (BKKC) weten. Na een open inschrijving zijn door een speciale vakjury, waarbij ook het BKKC betrokken was, uit ruim vijftig inzendingen vijftien toonaangevende Nederlandse kunstenaars uitgekozen die hun werk in het park tentoonstellen.

Jans roemde de natuurschoon van park Stapelen. ,,Dit is een prachtige locatie voor deze speciale tentoonstelling. Zowel kunst als natuur roept emoties op en boort diepere lagen aan". Ze benadrukte dat de meer openbare en publieke functie van Stapelen verder vormgegeven kan worden door kunstobjecten te exposeren. 'Kunst op Stapel' kan in dat verhaal volgens haar als een voorbode beschouwd worden. Jans: ,,Kunst, natuur en spiritualiteit geven het park en de omgeving nog meer cachet. De opdracht aan de kunstenaars was om een werk te maken dat iets doet met deze prachtige plek waarin de sfeer en het eigene ervan verwerkt wordt. De geest van deze locatie vormt het uitgangspunt. Overtref de dagelijkse maat der dingen is het motto."

GRACHT

De kunstwerken zijn tot eind september in en rond kasteelpark Stapelen te bezichtigen tot zonsondergang, onder meer in de kasteelgracht en in de Dommel. Als de kunstmanifestatie in de smaak valt en goed ontvangen wordt, bestaan er plannen om er een tweejaarlijks terugkerende activiteit van te maken. Burgemeester Buijs benadrukte dat park Stapelen voor hem een bijzondere plek is. ,,Op een steenworp afstand van het centrum ligt dit rustgevende gebied. Als er dingen spelen binnen de gemeente, loop ik hier vaak naar toe om na te denken. Iedereen beleeft deze plek op zijn eigen manier", liet Buijs weten. ,,Ik kom hier heel graag."

Voor Bea de Leeuw uit Boxtel is het de eerste keer dat ze exposeert in de openbare ruimte. ,,En dat op zo'n bijzondere plek in mijn eigen gemeente. Ik ben heel blij dat ik deze kans krijg", aldus De Leeuw. ,,Mijn werk bestaat uit zeven organisch gevormde objecten, geïnspireerd op wolken. De Hemelse Fossielen liggen als plassen water in een symbolische cirkel op aarde. Er zit meer in het werk dan je op het eerste gezicht misschien denkt, namelijk verschillende lagen. De zeven fossielen reflecteren overblijfselen van de natuur en verwijzen naar onze oorsprong."

Lillian van Rossum omschrijft haar werk als volgt: 'de met mos begroeide stenen vormen het decor voor de woekering die in een samenspel met het tapijt van mos een tweede laag vormt, vervreemdend en uitvergroot' .

Van Rossum: ,,Opvallend aan 'Gefocust' is dat het gezien vanaf de ene oever opgaat in de begroeiing, maar wanneer je het vanaf de overzijde bekijkt het licht er heel mooi op valt. Ik heb gebruik gemaakt van echte kristallen. Passerende kanovaarders hebben op het water van de Dommel eigenlijk het mooiste zicht op het werk, waarbij sprake is van een samengaan van natuur en cultuur, kracht en kwetsbaarheid en de schoonheid van bloeien en vergaan. Het kunstwerk is te vinden bij het bruggetje over de Dommel richting de sportvelden van het Jacob-Roelandslyceum."