De feestdag startte zaterdag in de Sint-Petrusbasiliek met een eucharistieviering. Na de mis liepen de aanwezigen, waaronder  gildebroeders van Sint-Barbara & Sint-Joris naar park Stapelen. (Foto's: Gerard Schalkx).
De feestdag startte zaterdag in de Sint-Petrusbasiliek met een eucharistieviering. Na de mis liepen de aanwezigen, waaronder gildebroeders van Sint-Barbara & Sint-Joris naar park Stapelen. (Foto's: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

CONTINUE REGENBUIEN SMETJE OP FEESTDAG IN PARK STAPELEN

'God laat paters even in de steek'

De start van de serie evenementen rond het eeuwfeest van de paters was veelbelovend. ,,Heel jammer dat de omstandigheden nu een stuk minder zijn, want tijdens eerdere activiteiten in het park waren er niet alleen heel veel mensen op de been, maar was het ook heel mooi weer. Hoewel het nu niet zo druk is als we verwacht hadden, is de sfeer gelukkig prima", liet Beirnaert weten.

De verkeersregelaars Gerard en Lilianne Spijkers beleefden een rustig dagje bij de ingang van het kasteelpark Stapelen aan de Parallelweg Zuid. ,,Het is niet bepaald een pretje om hier in de regen te vertoeven", liet Lilianne weten. ,,Ik denk dat het ook minder druk is omdat veel mensen vanwege Hemelvaartsdag en het lange vrije weekend er een paar dagen op uit zijn getrokken." Een voorbijganger merkte terloops op dat God de paters even niet goed gezind was. ,,Hij laat de paters vandaag in de steek. En ze hadden nog zo gebeden voor goed weer."

SPANNENDE VERHALEN

Tijdens de feestdag stonden tal van activiteiten op het programma voor jong en oud in en rond de spiegeltent. De paters assumptionisten boden als blijk van dank dat zij al een eeuw gastvrijheid genieten en ondersteuning krijgen uit de lokale gemeenschap voor de inwoners van Boxtel een afwisselend en rijk gevuld programma vol muziek, dans en creatieve activiteiten aan in het prachtige kasteelpark.De regenbuien fungeerden echter als spelbreker, waardoor het park de hele middag lang een verlaten en mistroostige indruk maakte. Alleen de optredens in de spiegeltent, waaronder de boomwhackers-workshop door Harry Hendriks met kunststof buizen die verschillende tonen voortbrengen, demonstraties van dansschool Tiga en de spannende verhalen door ridder Ambrosius in kasteel Stapelen trokken redelijk veel publiek. Dat gold ook voor de spetterende muzikale afsluiting van de feestdag door De Aggemarvanhuisaf Band en de formatie Almost Famous. ,,Wij mogen gelukkig niet klagen over de publieke belangstelling", zei Fons van Asten, die zaterdag in de huid van Ambrosius kroop en samen met pianist Pepijn de Brouwer de jeugd vermaakte. ,,Er is sprake van een redelijke continue aanloop van ouders met kinderen. Net nog hebben we hier in de ridderzaal twaalf kinderen op bezoek gehad. Wij hoeven ons zeker niet te vervelen. Integendeel."

Saar Eltink (3) had genoten van de avonturen van de ridder Ambrosius, terwijl ook haar zusje Floor (1) het prima naar haar zin had in de kinderwagen. ,,We zijn er pas net. Eerst hebben we een bezoek gebracht aan de schminkdames op het kasteelplein en nu zijn we hier in de ridderzaal. We gaan nu nog even een rondje door het park maken om te kijken wat er nog meer te doen is. Nee, we laten ons niet afschrikken door het weer, we zijn goed voorbereid en hebben een paraplu en regenkleding bij. Het komt vast goed", liet de moeder van Saar en Floor weten. In de hal bij de ridderzaal klonken vrolijke klanken van het trekzak-trio Martine en Els Martinali en Tony de Moor. ,,Niet druk? Het stond hier net rijen dik!", liet Martine Martinali weten. ,,Wij zijn hier heerlijk aan het spelen. De akoestiek is prima en de opkomst dus helemaal niet zo slecht. Onze zus Monica is er bovendien ook bij, Het is een gezellige boel hier."

HANDBOOGSCHIETEN

Het was zaterdag dus zeker niet alleen maar kommer en kwel. De honderden bezoekers die het herfstachtige weer trotseerden, hadden het zichtbaar naar hun zin. Leden van handboogschietvereniging L' Union gaven bezoekers de kans om de roos te raken, terwijl buurtsport Boxtel demonstraties capoeira, tai chi, kan jam, slagline en klittenband darten verzorgde. Daarnaast traden leerlingen van MiK Kunsteducatie op, toonde Ranil van Peperstraten zijn talent op het gebied van breakdance en was onder aanvoering van Hetty van Beek in een tent kindertheater te zien. ,,Ik heb vanmiddag een paar keer opgetreden met een dansgroep van Tiga en nu heb ik tijd om andere dingen te doen. Handboogschieten lijkt me wel leuk te doen. Daarom ben ik hier", zei Illias Trieling (13).

Ook Ted van de Schoot beleefde een leuke middag in het park. ,,Vooral die spiegeltent is echt geweldig. Als jong meisje heb ik in precies zo'n zelfde tent gedanst, dat moet ergens in de jaren zestig geweest zijn. Ik word er gewoon helemaal nostalgisch van. Het is zo jammer dat het weer zo tegenvalt en dat er daarom zo weinig mensen zijn afgekomen op de feestdag, want dit park is een prachtige locatie voor al die activiteiten. Sommige dingen heb je nou eenmaal niet in de hand, misschien maar goed ook."

Burgemeester Mark Buijs en zijn twee voorgangers Frank van Beers en Jan van Homelen (links) lieten een eensgezind en ferm  'Jas, waor bende?' horen, waarna de Boxtelse reus zijn opwachting maakte.
Muzikant Harry Hendriks verzorgde in de spiegeltent een speciale workshop.
Medewerkers van Buurtsport Boxtel vermaken zich in een uitgestorven park Stapelen.
Fons van Asten kroop zaterdag in de ridderzaal in de huid van ridder Ambrosius.
Hetty van Beek voert het woord tijdens een van haar kindertheatervoorstellingen in een opgeslagen tent in park Stapelen.