Esmiralda van Vechel (rechts), Bas Raaimakers en Carin Hooijman doen mee aan Samenloop voor Hoop. (Foto: Peter de Koning).
Esmiralda van Vechel (rechts), Bas Raaimakers en Carin Hooijman doen mee aan Samenloop voor Hoop. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ESMIRALDA, BAS EN CARIN UIT LIEMPDE DOEN MEE AAN SAMENLOOP VOOR HOOP

'Als je kanker hebt, telt maar één woord: genezen'

MARC CLEUTJENS

Bijna elke dag zijn ze bezig met de organisatie van Samenloop voor Hoop Liempde voor KWF Kankerbestrijding. Ze bemannen een commissie, verrichten hand- en spandiensten of roeren zo vaak als kan de trom in hun dorp om zoveel mogelijk inwoners warm te maken voor de 24 uur durende wandelmarathon. Als het op 12 en 13 september zover is, geven ze het stokje door en doen ze zelf mee aan de Samenloop voor Hoop. Wat Esmiralda van Vechel, Bas Raaimakers en Carin Hooijman bindt? Ze waren alle drie ernstig ziek, maar kwamen er weer bovenop. ,,De dag dat ik hoorde dat ik niet meer naar de oncoloog hoefde, heb ik een dansje gedaan."

Samenloop voor Hoop Liempde staat al goed in de steigers. Het programma van de wandelmarathon - het is géén hardloopwedstrijd! - krijgt steeds meer vorm en de belangstelling van deelnemers is groot. Nu al zijn bijna zestig teams en 774 deelnemers ingeschreven en daarmee weet de organisatie dat er in het tweede weekend van september vele honderden deelnemers zijn bij het evenement dat aan een opmars bezig is in Nederland. Het idee is dat teams 24 uur in wisselende samenstelling over een vooraf vastgesteld parkoers wandelen; in Liempde is dat een route van zo'n vijfhonderd meter lengte die op 12 september start en op 13 september finisht in het Concordiapark.

DAG EN NACHT

,,Het idee om Samenloop voor Hoop 24 uur te laten duren, heeft alles te maken met de strijd tegen kanker die altijd doorgaat, dag én nacht, week in, week uit", vertelt Esmiralda. De Liempdse is lid van de communicatiecommissie van het evenement en is naar eigen zeggen oprecht dankbaar dat ze nog leeft. ,,Ik ontdekte tien jaar geleden een melanoom, zeg maar een kwaadaardige moedervlek", zegt ze. ,,Omdat er ook uitzaaiingen waren naar de lymfeklieren, heb ik een hele spannende tijd doorgemaakt. Gelukkig ben ik er na een operatie weer bovenop gekomen, maar ik heb wel levenslang gekregen. Elk jaar moet ik gecontroleerd worden en ik ben altijd alert op moedervlekjes. Als ik iets niet vertrouw, ga ik meteen naar de dokter."

Net als de Boxtelse Evelien van den Boogaard, die enkele weken geleden in Brabants Centrum vertelde over haar deelname aan Samenloop voor Hoop met de handbalvrouwen van HCB '92, heeft Esmiralda een team om zich heen verzameld. ,,Het is een club mensen die me in de periode dat ik ernstig ziek was hebben gesteund. Mijn man, mijn kinderen, maar ook familie, vrienden en buren. Ze gaan meewandelen onder de teamnaam Walk of Life. Zelf loop ik ook mee natuurlijk en ga ik me inzetten voor het programma dat we voor genodigden organiseren." De genodigden zijn de mensen uit Liempde en omgeving die kanker hebben (gehad) en tijdens de Samenloop voor Hoop op gepaste wijze in het zonnetje worden gezet.

,,We hebben alle inwoners van Liempde een brief gestuurd en gevraagd of ze mensen kennen die kanker hebben of hebben gehad", vertelt Esmiralda. Ook inwoners van Boxtel en Lennisheuvel mogen zich aanmelden. ,,Voor de genodigden houden we zaterdagmiddag en -avond een apart programma", aldus Carin. De Liempdse, die in de zomer van 2013 de diagnose borstkanker kreeg, is binnen de Samenloop voor Hoop lid van de commissie genodigden en ceremonies. ,,We bereiden een gevarieerd programma voor om de genodigden met elkaar in contact te brengen. Ze kunnen meedoen aan een workshop schilderen, een weerbaarheidstraining van de judoclub, een kapster en visagist bezoeken of meedoen aan een bier- en wijnproeverij. Na afloop van de verwenmiddag is er een Liempdse koffietafel."

De genodigden kunnen zich aanmelden en één introducé meenemen. ,,Verder is belangrijk om te weten dat het een vrijblijvend programma is", geeft Carin aan. ,,Je hoeft niet overal aan deel te nemen. Elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen is ook belangrijk omdat we weten dat kanker doorgaans geen onderwerp is dat snel besproken wordt. Er rust een soort taboe op, het is geen onderwerp om op feestjes en partijtjes aan te snijden. Juist tijdens de Samenloop voor Hoop bestaat er wél gelegenheid om met elkaar te praten."

HEEL HEFTIG

Ook Carin heeft een eigen team: Caatjes Maatjes. ,,Van de ene op de andere dag was ik van supergezond doodziek", blikt de Liempdse terug. ,,Ik was én ben een fervent fietser, draaide mijn hand niet om voor tochtjes van 120 kilometer. Tot ik ontdekte dat er iets niet goed was en ik een week later de diagnose borstkanker kreeg. Dat was heel heftig; chemo, operatie, bestraling, dat was ineens mijn wereld." Carin kwam er gelukkig weer bovenop, maar moet tot zeven jaar na de ingreep medicijnen blijven slikken. En de gevolgen van de chemokuur merkt ze nog elke dag. ,, Ik werk weer, doe aan sport, maar de energie is snel op. Gisteren heb ik even in de tuin gewerkt. Meteen daarna ben ik bek af. Hups, batterijtje leeg." Haar team telt een recordaantal van veertig leden, die allemaal gaan meelopen met de Samenloop voor Hoop.

Bas maakt geen deel uit van de organisatie die het wandelevenement voor KWF Kankerbestrijding uitrolt in Liempde. ,,Mijn vader werkt mee aan de logistiek. Toen ik van de Samenloop voor Hoop hoorde, heb ik me meteen aangemeld en zal ik als genodigde aanwezig zijn", vertelt hij. Als voorzitter van de Judoclub Liempde heeft hij binnen zijn vereniging al een team samengesteld dat gaat meelopen en zo geld inzamelt. ,,Ik zie de Samenloop voor Hoop als een soort afsluiting van een periode waarin ik erg ziek ben geweest. Zeven jaar geleden kreeg ik de diagnose non-hodgkin en onderging ik een intensieve chemokuur, met alles erop en eraan."

De Liempdenaar werd nog niet zo heel lang geleden 'oncologisch schoon' verklaard. ,,Die dag heb ik een dansje gedaan", zegt Bas stralend. ,,Met de Samenloop voor Hoop wil ik een periode die erg negatief was een positieve wending geven door te gaan praten met lotgenoten en vooral geld in te zamelen. De ultieme ommekeer was de geboorte van mijn dochter Charly op 1 april. Zij is hét symbool van het nieuwe leven."

MEEDOEN

De Samenloop voor Hoop duurt van zaterdagmiddag 12 september tot zondagmiddag 13 september. Alle deelnemende teams moeten gedurende 24 uur minimaal één wandelaar op het parkoers hebben, zodat van een echte marathon sprake is. Naast het wandelspektakel, dat zich afspeelt in het dorpshart van Liempde, is in en rond het Concordiapark van alles te beleven waarbij het inzamelen van geld voor KWF Kankerbestrijding centraal staat. Alle teams mogen activiteiten ontplooien om donaties binnen te halen, bijvoorbeeld door cupcakes te verkopen of sport en spel aan te bieden. Op evenemententerrein D'n Tip is gelegenheid om een tijdelijk bivak op te slaan; hier kunnen wandelaars om beurten rusten in tenten.

Esmiralda, Carin en Bas rekenen erop dat veel mensen die kanker hebben of hebben gehad, mee willen doen en op 12 en 13 september genodigden willen zijn. ,,Deelnemers kunnen de brief insturen die in Liempde is bezorgd of zich aanmelden via de website", geeft Esmiralda aan. De Liempdse kan eigenlijk niet wachten tot 12 september. ,,Ik heb er zo ontzettend veel zin in. Ik weet dat de Samenloop voor Hoop me diep gaat raken, maar zal er elk moment van genieten." Dat het 24 uur gaat duren, vindt ze niet erg. ,,Iemand die kanker heeft, strijdt 24 uur tegen de ziekte en heeft maar één woord voor ogen: genezen. Dan is 24 uur wandelen toch een peulenschilletje?"

Meer weten? Kijk op www.samenloopvoorhoop.nl/liempde.


De Ploegers

warmen al op

voor carnaval

Elk jaar in juni houdt De Ploegers haar prinsenkeuzevergadering zodat de prins en zijn adjudant voor aanvang van de zomervakantie al gevraagd kunnen worden en zich voor kunnen gaan bereiden voor het nieuwe carnavalsseizoen.

,,De Ploegers zijn al langere tijd bezig om hun organisatie om te vormen tot een transparante en toegankelijke vereniging en zijn nu toe aan de volgende stap", legt Désirée van Laarhoven uit. ,,We roepen namelijk iedereen op om namen van mogelijke kandidaten voor de prins van Ploegersland in te sturen. Deze namen worden dan meegenomen als suggestie in de prinsenkeuzevergadering."

Iedereen die een goede suggestie heeft, mag een naam inbrengen door naam en adres van de kandidaat-prins te mailen naar voorzitter@ploegers.nl. De inschrijving sluit op 10 juni. Voor kandidaten gelden enkele voorwaarden. Ze moeten inwoner van Liempde zijn en ouder dan 18 jaar. Op www.ploegers.nl is te zien wie de afgelopen 48 jaar de scepter over Ploegersland hebben gezwaaid.