SintLucas-student Lieke Leenders geeft uitleg bij een door haar ontworpen en gecreeerd glas-in-loodraam in de kapel Maria Koning van de Vrede. (Foto: Gerard Schalkx).
SintLucas-student Lieke Leenders geeft uitleg bij een door haar ontworpen en gecreeerd glas-in-loodraam in de kapel Maria Koning van de Vrede. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

PAROCHIANEN BLIJ MET GEBEDSHUISJE

Glas-in-lood siert nieuwe Mariakapel Breukelen

MARC CLEUTJENS

Een kleine tweehonderd parochianen hebben op Hemelvaartsdag de inzegening van de nieuwe Mariakapel op het kerkhof van de vroegere Heilig Hartkerk bijgewoond. Pastoor Jacques Grubben was positief verrast door de massale opkomst en maakte kort voor de korte viering een paar foto's met zijn smartphone. Ook was er applaus voor studente Lieke Leenders uit Deurne.

Lieke is tweedejaars leerling van SintLucas en volgt de opleiding tot glazenier. Met andere studenten was ze in de race om een ontwerp te maken voor de vier glas-in-loodramen die in de nieuwe kapel geplaatst moesten worden. ,,Mijn creatie werd gekozen", straalde Lieke na de inzegening.

Ze koos voor een ontwerp dat geïnspireerd is op de tegelvloer van de vroegere Heilig Hartkerk. ,,Ik laat die motieven terugkeren in het glas, dat ik heb gezandstraald. Vervolgens heb ik de stukjes glas met het lood samengevoegd tot passende ramen." Dat bleek niet eenvoudig: ,,De ramen zijn niet allemaal even groot, dus ik moest vier aparte ontwerpen maken."

Pastoor Grubben ging voor in een korte viering waarin plek was voor zang en gebed. Hij gaf ook uitleg over de naam die voor de kapel werd gekozen: 'Maria Koningin van de Vrede'. ,,Een van de eerste parochianen die ik vijf jaar geleden sprak, gaf aan dat ik vrede zou komen brengen. Over dat thema zijn we verder gaan nadenken en zijn we op deze naam gekomen."

Parochievrijwilliger Ria van Beljouw blikte kort terug op de totstandkoming van de kapel, die tot stand kwam dankzij heel veel vrijwilligers en sponsors. ,,Vandaag ontsteken we de laatste kaars die op het Maria-altaar in de heilig Hartkerk stond. Die heb ik bewaard en mag in de Mariakapel verder opbranden, als symbool van geloof, hoop en liefde."

Vanwege de grote belangstelling had pastoor Grubben niet voor iedereen een kaarsje om aan te steken in de kapel. ,,Wie vandaag geen kaarsje krijgt, kan komend weekend terugkomen." Sybilla Buisman, een van de warme pleitbezorgers van de nieuwe kapel, mocht het opschrift 'Ave Maria' boven de toegangsdeur van het kleine gebedshuis onthullen. Zij was met Grubben een van de grote inspirators.

Sybilla Buisman onthult het opschrift 'Ave Maria' boven de entree van kapel Maria Koningin van de Vrede. (Foto: Gerard Schalkx).