Afbeelding
Foto: Peter de Koning

POPFESTIVAL TREKT WEER HONDERDEN LIEFHEBBERS NAAR D'N BOER

Muziek voor fans bij Boer zoekt Band

MARC CLEUTJENS

Met het gemak waarmee Freek van Daal, René Cijffers en Joris Cijffers de covers uit hun mouw schudden, verraden de drie Boxtelse muzikanten gepokt en gemazeld te zijn in de popmuziek. Dit keer geen hossende massa's voor One Two Trio, maar een gedegen appalus voor de twee hobbyprojecten waarin het drietal zich helemaal laat gaan op Boer zoekt Band. Het Boxtelse festival beleefde zondag een ijzersterke achtste editie.

Van Adèle tot America en van Ramses Shaffy tot Racoon. Met een eigen bewerking van hits van vroeger en nu openen Freek, René en Joris als Musicmen het charmante popfestival aan de Corpus, dat weer eens een hele dag mag rekenen op zonneschijn.

Dat betekent veel bier en veel kletsen op het terras en dringen in de kleine kroeg, waar het illustere drietal ook de slotakkoorden mag spelen als De Frotters. ,,De nummers die we dan spelen hebben we helemaal niet geoefend", bekent Freek van Daal voor aanvang van de Musicmen-set. ,,Sowieso hebben we een broertje dood aan repeteren."

B.B. KING

Guido van Eijk - met Jeroen van Lier bedenker van de Boer zoekt Band-formule - straalt als hij de achtste editie van het festival aftrapt. ,,Als het vandaag gaat zoals gisteravond, zitten we gebakken", glundert Van Eijk. ,,Met 250 man zaten we helemaal vol en desondanks is er geen enkel bierglas gesneuveld."

Boer zoekt Band is een festival voor en door muzikanten en op de eerste plaats een ontmoetingsplek voor de echte liefhebbers van pop en rock. Het zijn stuk voor stuk fans van de betere popmuziek die de kleinschalige opzet van het festival weten te waarderen en graag op en neer pendelen tussen het buitenpodium op straat en de minibühne in de kroeg.

Verrassend zijn de bijdragen van One Two Many, een muzikaal gezelschap dat 'op de hooiberg' van het festival staat staat en tussen de bedrijven door het publiek vermaakt met covers. Geheel in stijl met Boer zoekt Band openen ze hun eerste set met een eerbetoon aan B.B. King, de vorige week overleden bluesgigant. Het fraaie 'The Thrill has Gone' klinkt prachtig. ,,Ach, we zijn wel niet zo goed als B.B., maar het komt uit een goed hart...", zegt de zanger schuchter.

SAMPLES

Prachtige optredens volgen. Van debutant Jelly Fart Flavor bijvoorbeeld, compleet met piepjonge drummer, voor het eerst op een festival. De soms wat lome en zompige Neil Young-achtige rock op het buitenpodium past perfect bij de zomerse sfeer die Boer zoekt Band ademt. Andere hoogvliegers zijn Blackball en Lewis, dat met de zangeressen Cathrien, Ellen en Marja tot verbluffende prestaties komt, mede door de samples van Edu. Lewis gaan we vast vaker zien op Boer zoekt Band...

Dat gold al voor Don Javor, dat een perfecte show binnen vandaag buiten mag vervolgen. Een muzikale voltreffer is de energieke rockshow van Lamb of Tofu, het project van Boxtelaar Aart Habraken. De bandnaam blijkt een anagram van de naam van de band wier nummers Habraken en de zijnen voor het voetlicht brengen. De snelle puzzelaar weet dan dat er Buffalo Tom moet staan. ,,Jullie zijn erin geslaagd om het échte Buffalo Tom naar de kroon te steken", zegt organisator Guido van Eijk complimenteus. ,,Dit mag niet eenmalig zijn."

Dat geldt eigenlijk ook voor de uitstapjes van de heren van One Two Trio. Vijf jaar geleden besloten ze langzaam te gaan afbouwen. ,,In plaats 180 shows per jaar, doen we er nu zo'n 25", vertelt zanger Freek van Daal. ,,En dat bevalt ons prima, we zijn weer hobbymuzikanten." Tijdens de opening van Boer zoekt Band laat het trio zich begeleiden door saxofonist Henrie van der Voort.

Met een korte maar energieke set boordevol heerlijke popliedjes trappen ze af voor een supereditie van Boer zoekt Band. Het is ook even wennen. Van Daal: ,,We zijn gewend dat alles voor ons wordt klaargezet en de zaal helemaal vol zit. Nu doen we alles zelf en moeten de eerste mensen nog komen. Of dat wennen is? Nee, dat is eigenlijk best wel eens lekker."

FOTO BOVEN: Lamb of Tofu met Aart Habraken: meestervertolkers van Buffalo Tom-liedjes. (Foto's: Peter de Koning).

Jelly Fart Flavor trad voor het eerst op tijdens Boer zoekt Band en liet met Neil Young-achtige sound een prima indruk achter.
Saxofonist Henrie van der Voort is terug van weggeweest bij 'De Frotters'.