Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ADRIE VAN OSCH EN JOS VERVOORT: VEERTIG JAAR TWO OF US

'Voor altijd verbonden aan de Sixties'

MARC CLEUTJENS

Adrie van Osch en Jos Vervoort groeiden op in de jaren zestig en de muziek uit die periode is nog altijd bepalend voor hun muzikale leven. Zaterdag 30 mei vieren ze hun veertigjarig jubileum als duo Two of Us met een Simon & Garfunkel-concert in Boxtel waar na de pauze ook ruimte is voor andere liedjes. Uit de Sixties natuurlijk, uitstapjes naar nummers uit een ander decennium van de popmuziek zijn nog steeds ondenkbaar...

Toegegeven, ze hebben 'Paranoid Android' van Radiohead wel eens gecoverd. En tijdens een optreden op een Franse camping die wordt gerund door een zwager van Jos, klonk 'Une Belle Histoire' van Michel Fugain, uit 1972. ,,Maar verder kunnen we echt niet gaan", grinnikt zanger-gitarist Adrie. ,,We zijn een echte Sixtiesband, met een grote voorliefde voor The Beatles. Ons imago zou vervagen als we ineens iets anders gaan spelen."

125 LIEDJES

Veertig jaar na hun eerste kennismaking staat Two of Us nog elk jaar minstens 25 keer op de planken. Ze musiceren op feesten en partijen, doen terrasconcerten en vullen zaaltjes met covers van hun grote idolen. ,,Dat zijn op de eerste plaats The Beatles waarvan we 125 liedjes zo uit onze mouw schudden", vertelt zanger-dwarsfluitist Jos. ,,Maar we ook gek van The Kinks. We hebben dertig liedjes van Ray Davies en zijn mannen op het repertoire staan en vierden ons zevende lustrum in 2010 met een Kinks-concert in Podium Boxtel."

Net als in 2006 kiezen Adrie en Jos nu voor de muziek van het Amerikaanse duo Simon & Garfunkel om een feestje te bouwen. ,,Toen traden we op in grand café Rembrandt met onze kinderen, nu keren we daar terug om veertig jaar Two of Us te vieren", aldus Adrie. Het duo heeft bijna twintig nummers van Paul Simon en Art Garfunkel op het repertoire staan. ,,Al die liedjes hebben we ook op cd opgenomen. Het is onze vierde plaat", zegt Jos.

VOORLIEFDE

Adrie en Jos ontmoetten elkaar in 1975 bij de familie Van Dongen in Boxtel, waar Adrie met jeugdvriend Huub repeteerde bij een plaatselijke muziek- en cabaretgroep. ,,We misten toen iemand die dwarsfluit kon spelen en zo kwam Jos in beeld. Hij was de buurjongen van Huub", blikt Adrie terug. ,,We bleken dezelfde voorliefde voor popmuziek te hebben", vult Jos aan. ,,We hadden allemaal dezelfde elpees. van Yes, Genesis, Jethro Tull."

Het tweetal speelde daarna samen in de new waveband Oxtale met Jan Bergman uit Esch en was verbonden aan de rockers van Get Back. ,,Maar daarnaast zijn we altijd samen gebleven als Two of Us, hoewel die naam eigenlijk pas begin jaren tachtig is gekozen", stelt Jos. ,,Die verwijst naar ons als duo, maar is tevens de titel van een nummer van The Beatles van het album 'Let It Be'", verduidelijk Adrie. Een van hun eerste covers was 'Mr. Pleasant' van The Kinks, maar ook Simon & Garfunkel waren er al snel bij.

LITERAIR

Dat voor het vieren van het robijnen muziekjubileum nummers van Simon & Garfunkel zijn uitgekozen, heeft alles te maken met het feit dat dit ook een duo is. ,,We kunnen hun muziek heel dicht benaderen", zegt Adrie, die met Jos vooral geniet van de prachtige melodieën van het Amerikaanse tweetal. ,,Maar ook de teksten zijn prachtig", vindt Jos. ,,Ze zijn poëtisch, welhaast literair. Bridge Over Troubled Water vinden we heel mooi. Maar luister ook eens naar 'Dangling Converstaion' of 'So Long Frank Lloyd Wright'."

Na de pauze klinken trouwens andere liedjes en heeft het publiek bij Rembrandt de regie. Adrie: ,,We hebben een songbook waarin driehonderd nummers uit de Sixties staan. Na onze Simon & Garfunkel-set gaan de stoeltjes de zaal uit en mogen de bezoekers liedjes uitkiezen. Dat wordt dus muziek van Crosby, Stills, Nash & Young, Bob Dylan, Rolling Stones of misschien wel Cat Stevens en Boudewijn de Groot."

NIEUWE UITDAGING

Adrie en Jos hebben nooit overwogen te stoppen met Two of Us. Zelfs een korte break of een sabbatical is nimmer overwogen. ,,We zijn al langer samen dan dat we getrouwd zijn", grinnikt Adrie, die is gehuwd met een zus van Jos. ,,We repeteren elke donderdagavond en slaan als het even kan geen enkele oefensessie over", vertelt Jos. ,,Dat kan ook niet", knikt Adrie. ,,Vooral de nieuwere nummers moeten we vaker oefenen. Bovendien spelen we tijdens de repetities de moeilijke liedjes wat vaker."

Two of Us bestaat al veertig jaar omdat het duo er telkens in slaagt nieuwe nummers te ontdekken die aan het repertoire worden toegevoegd. ,,Het is de kunst om elk jaar weer een nieuwe uitdaging te vinden", zegt Adrie. ,,Dat zijn sowieso tien nummers die we toevoegen aan ons songbook. Daarnaast zoeken we altijd naar bijzondere activiteiten. Dat is al vele jaren de Beatles Week in Liverpool, maar ook een optreden op de fanclubdag van The Kinks. Dit jaar zijn we bezig met wat Franse liedjes. Bécaud, Fugain, heel mooi."

Het jubileumconcert van Two of Us in Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel begint zaterdag 30 mei om 20.30 uur. Toegangskaarten kosten tien euro inclusief een cd met achttien Simon & Garfunkel-liedjes. Er vindt geen voorverkoop plaats.

FOTO BOVEN: Adrie van Osch (links) en Jos Vervoort spelen een liedje van Simon & Garfunkel. Ze treden al veertig jaar samen op. (Foto: Peter de Koning).