BOXTELSE BILJARTCLUB STOPT ERMEE

Laatste biljartballen rollen voor De Adelaar

De biljartclub die afgelopen jaren twee keer de Boxtelse kampioen leverde en bovendien de ploegkampioenschappen wist te winnen, stopt ermee. Met slechts vijf leden heeft de roemruchte biljartvereniging De Adelaar geen levenskracht meer.

Vijfenzestig jaar geleden werd de club opgericht in café De Adelaar aan de Baroniestraat. Vele kasteleins hebben van achter de toog de ballen zien rollen over het groene laken. Zo waren daar onder anderen Toon Adelaars, de zoon van Lambertus, stichter van het café, maar ook de heren Van Rooij en Van Rooy, Piet van den Aker en Peter Fernhout, Frans van der Sloot en Gerard van der Sloot en sinds 2003 Jos Geerts.

Vooral Frans van der Sloot heeft zijn stempel op het reilen en zeilen van de club gedrukt. Hij immers zorgde ervoor dat, nadat het oude echtpaar Wagenaars, ome Nol en tante Door en naaste buren uit de tijd waren geraakt, het café uitgebreid verbouwd werd. Voortaan was het mogelijk fraaie caramboles te scoren zonder dat je keu klem zat tussen de schuifdeuren.

Er was zelfs ruimte voor twee biljarts, die beiden ook nog eens een keer van officieel wedstrijdformaat waren. Er gloorde een gouden toekomst aan de horizon. Talloze Boxtelse cafés deden hun biljart, en dus ook hun biljarters, de deur uit of stopten gewoon met de exploitatie van hun uitspanning. Zo vonden de ontheemde clubbiljarters van onder andere Lambooij, Het Witte Paard en Van der Meijden onderdak in café De Adelaar.

,,Toch heeft de tand des tijds het hardst geknaagd aan de club van het eerste uur en weer verdwijnt er een stukje cultureel erfgoed uit de samenleving", schrijft chroniqueur Jos Hendriks. ,,Ja, de cafésporten zitten in zwaar weer. Waar zijn de biljarters, de duivenmelkers, het paardenvolk, de vogeltjeshouders, de kleindierenfokkers, de cafévoetballers en vaak ook de carnavalsclubs? Is het uitgaansleven te duur tegenwoordig? Of komt het omdat er in cafés tegenwoordig niet meer gerookt mag worden of juist omdat er toch nog gerookt wordt?"

Biljartclub De Adelaar is vijfenzestig jaar geworden en gaat met pensioen. Het vijftig- en zestigjarige feest werd nog groots gevierd met recepties, stukjes in de krant en een wethouder met een envelop met inhoud. Vele tientallen leden zijn intussen gestorven en daarvan enkele tientallen als actief sportman. Jan Verhoeven, erelid en gouden jubilaris, heeft de ondergang van zijn club niet hoeven meemaken. Maar wie bewaart die fraaie wisselbeker, die naar hem genoemd is?


Oud MEP-spelers

in Oranje-selectie

De voormalige MEP-spelers Jelle Galema en Glenn Schuurman maken deel uit van het Nederlands team dat morgen afreist naar Argentinië. Oranje neemt daar deel aan de Hockey World League en gaat voor een ticket voor de Olympische Spelen in 2016.

Schuurman en Galema maakten deel uit van het talentvolle A1-team van MEP em speelden sinds hun tiende samen. Sinds 2009 is Schuurman verbonden aan HC Bloemendaal, Galema komt uit voor de huidige kampioen Oranje Zwart.

Andere voormalige spelers van MEP A1 komen momenteel ook uit in de hoofdklasse. Roel Bovendeert speelt net als Schuurman bij Bloemendaal, Willem Rath is actief bij Push in Breda, maar heeft te kennen geven te willen vertrekken bij de degradant, waar momenteel een heuse leegloop plaatsvindt.