Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

zonnige spelmiddag op terrein van essche boys

Spellen én teams zonder grenzen...

TONNIE WESSELING

Een dag na het succesvolle Bierpompfeest op Hemelvaartsdag was het opnieuw tijd voor een feestelijke activiteit. Zestien teams streden vrijdag tegen elkaar tijdens het Spel zonder Grenzen op het terrein van voetbalvereniging Essche Boys. Oók de ploegen waren grenzeloos: vier teams bestonden uit de buitenlandse gasten die een week in Esch verbleven vanwege de jubilea van het Bierpompfeest en Friends of Europe Esch.

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg, die een dag eerder nog een toost op de nieuwe inwoners uitbracht tijdens het Bierpompfeest, opende vrijdag het Spel Zonder Grenzen in het kader van 25 jaar Friends of Europe Esch. ,,Jongens, geniet ervan and let the games begin..." Plezier was natuurlijk het voornaamste doel van het Spel zonder Grenzen, maar het binnenslepen van één van de drie bekers was natuurlijk een mooie bijkomstigheid.

Bij de race met skippyballen streed het jongensteam 'Zootje ongeregeld' tegen het meisjesteam 'Tovido'. Bij Tovido deden twee Duitse meisjes, Jelka en Svenga fanatiek mee. Het begin was even moeilijk maar toen de meiden de slag eenmaal te pakken hadden, gingen ze als een speer en hadden de jongens het nakijken.

eerste uur

Gastvrouw Ans Beijens uit Helvoirt keek toe. Zij had twee Hongaarse mannen in huis die aan de Zeskamp meedoen. Ze vonden het Bierpompfeest van de dag daarvoor heel leuk, maar de muziek in de tent wel erg luid, meldde ze. Ze zag wel duidelijk cultuurverschillen. ,,Ze kennen bijvoorbeeld geen asperges en weten niet hoe die groeien. Ook van aardbeien weten ze niets..." Er wandelde ook een ouder echtpaar over het terrein, de 81-jarige Claude Droucher en zijn 78-jarige vrouw Jacelyne uit het Franse Cissé. Charterdeelnemers van het eerste uur en dit jaar tevens de oudste van het gezelschap. Ze waren voor de eerste keer in Nederland en hadden vooral veel plezier en genoten van de vriendschap.

Martin Greven, voorzitter van Friends of Europe kreeg samen met zijn partner Ingrid een Deens echtpaar te logeren. Ze


Braderie en

vlooienmarkt

in Gemonde

In het centrum van Gemonde wordt maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag) een braderie en een vlooienmarkt gehouden met meer dan 120 kramen. Het evenement begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Het aanbod bestaat onder meer uit nieuwe en gebruikte goederen, curiositeiten en etenswaren. Voetbalvereniging Irene organiseert daarnaast verschillende activiteiten waar zowel de jeugd als volwassenen aan deel kunnen nemen, waaronder Het 'Irene Pleintje' dat dit jaar weer vol attracties en spelletjes staat zoals een voetbalschietschijf en blikken gooien. Bezoekers kunnen hun lekkere trek stillen door lekkernijen als warme poffertjes en ijskoude slushpuppy te nuttigen.

Het evenement wordt muzikaal opgeluisterd met diverse gastoptredens. Daarnaast bevindt zich bij café De Schuif een groot terras waar het publiek terecht kan voor een natje en droogje en even uit kan rusten. De entree voor personen boven de 12 jaar is 1,50 euro.

zijn vandaag toeschouwers van de Zeskamp. ,,Het gaat fantastisch", zei Greven. ,,Vijf jaar geleden waren ze ook al eens bij ons, waardoor het nu een warm weerzien was." De Denen hebben de sleutel van hun huis, maar dat is 'gewoon een kwestie van vertrouwen', aldus Ingrid. ,,Denen zijn ingetogener. Je leert elkaar goed kennen aan de keukentafel. Ze eten bij ons de Hollandse pot en ja, ook hagelslag." Ze zag haar Deense gasten aankomen en volgde er een hartelijke begroeting.

brood en beleg

Een middagje op het Essche veld leerde vooral dat Friends of Europa écht de verschillende nationaliteiten met elkaar verbroedert. Dat onderstreepte Esschenaar Herman van de Sande. ,,Het is altijd leuk buitenlandse mensen in huis te hebben, je leert zoveel van elkaar. Je denkt Europa te kennen, maar dat is echt niet zo. Ook als dorpsgenoten ben je deze dagen trouwens intens met elkaar bezig."

Bij het onderdeel buikschuiven werd het vooral een natte boel. Belg Pierre Lejeun stond kletsnat in zijn onderbroek, maar genoot met volle teugen. Hij vond toch het plezier in het spel het belangrijkste. Bij de Kamelenrace streden de 'Essche Meskes' tegen het buitenlandse 'Mohon'. Teamcaptain was de Hongaarse burgemeester Janos Csorba. Hij vindt het 'super' om hier te zijn. Samen met een andere Hongaarse man logeerde hij bij gastheer Henk Deenen. Deenen had al jaren een Hongaarse hulp in de huishouding, die nu als tolk fungeerde. Hij noemde de Hongaren beleefd en netjes. Maar er zijn wel verschillen in eetgewoontes. ,,Wij beleggen ons brood, de Hongaren gebruiken geen boter en eten brood en beleg los van elkaar. Maar gisteren kregen ze van mij stroopwafels, ze waren er dol op!"

De bekers waren voor de teams 'Kipnapping little broekie', 'FC zoek de grens op' en 'De Knoestjes'. De rest van de ploegen eindigde op een gedeelde vierde plaats...

FOTO BOVEN: Buikschuiven, skippyballenrace en een 'springkussengevecht'. Deelnemers hadden veel plezier tijdens het Spel zonder Grenzen in Esch. (Foto: Gerard Schalkx).


Onderzoek moord Sparrenrijk nog niet afgerond

De 27-jarige man uit Esch die verdacht wordt van de moord op een 46-jarige Syriër blijft langer vastzitten. Justitie is nog volop bezig met het onderzoek. In augustus is er weer een zitting en dan moeten alle dossiers compleet zijn.

Tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch bleek gisteren dat het onderzoek nog wat tijd nodig heeft. Zo moeten er nog telefoongesprekken worden vertaald tussen de verdachte en de echtgenote van het slachtoffer. Op 12 augustus is de nieuwe zitting.