Jelle Ruijssenaars (rechts) viert met vrienden zijn nominatie voor de profielwerkstukwedstrijd van OMO.  (Foto: Gerard Schalkx).
Jelle Ruijssenaars (rechts) viert met vrienden zijn nominatie voor de profielwerkstukwedstrijd van OMO. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

OMO-NOMINATIE VOOR PROFIELWERKSTUK JELLE RUIJSSENAARS

'One Man Band-clip smaakt naar meer'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Hij zit momenteel naar eigen zeggen in een goede flow. Het lijkt wel of alles wat de Boxtelse havo 5-leerling Jelle Ruijssenaars (17) van het Jacob-Roelandslyceum momenteel aanraakt verandert in goud. De examens verlopen tot nu toe prima en vorige week wachtte hem een heel prettige verrassing. Lukas Meijsen (docent Nederlands en coördinator profielwerkstuk), Els Strang (directeur onderwijs) en Dorine Wijgergangs (docent wiskunde en secretaris eindexamen) van het JRL kwamen bij hem thuis een taart brengen. Reden: de nominatie van Jelle voor de profielwerkstukwedstrijd van onderwijsorganisatie Ons Middelbaar Onderwijs (OMO).

Of Jelle de wedstrijd daadwerkelijk gaat winnen hoort hij op vrijdag 5 juni tijdens de prijsuitreiking. ,,Ik vind het al een grote eer dat ik samen met twee andere Brabantse scholieren genomineerd ben. Voor ik met mijn profielwerkstuk aan de slag ging, had ik nooit gedacht dat mijn zogeheten One Man Band-video zoveel los zou maken. Ik heb uiteindelijk een negen gekregen van (beeldende) kunstdocent Dora van den Hoven en muziekdocent Janneke Kramer."

One Man Band-video: het woord is gevallen. Het gaat hierbij om een clip waarbij alle stemmen en instrumenten die de luisteraar hoort door een en dezelfde muzikant - in dit geval dus Jelle - ingezongen en ingespeeld zijn. Het betreft vaak video's van bekende popsongs, maar Jelle schreef en componeerde een eigen Nederlandstalig nummer dat niet alleen klinkt als een klok maar ook écht ergens over gaat. Hij haalde de inspiratie voor het lied uit een krantenbericht over een man die al twee jaar dood in zijn appartement lag.

GÉÉN TITEL

Jelle: ,,Ongelofelijk dat het zo lang duurde voordat hij gevonden werd. Het zette mij aan het denken over wat voor leven die man geleid heeft en hoe het komt dat niemand hem kennelijk al die tijd gemist of opgezocht heeft. De man is in werkelijkheid een natuurlijke dood gestorven, maar ik heb voor het schrijven van het lied mijn eigen draai gegeven aan het nieuwsfeit en me voorgesteld dat hij zelfmoord had gepleegd. Dat maakt het verhaal nóg dramatischer. Ik heb het nummer bewust geen titel gegeven. Waarom niet? Dat vind ik zo cliché."

De JRL-scholier speelde eerst met de gedachte om een up tempo-nummer te maken, maar uiteindelijk koos hij voor een rustige ballad. ,,Ik zing heel bewust in het Nederlands omdat ik met mijn lied een aangrijpend verhaal vertel en een boodschap kwijt wil. En in mijn eigen taal kan ik me nou eenmaal beter uitdrukken omdat mijn woordenschat dan simpelweg veel groter is. Bij een Nederlandstalige tekst wordt op alle slakken zout gelegd en heel kritisch naar elk woord geluisterd."

Jelle, die een baan als muziekdocent ambieert en na zijn periode op het JRL in Tilburg wil gaan studeren, sleutelde lang aan het nummer en de tekst. Hij beschreef het proces over het ontstaan van zijn kleine meesterwerkje tot in details in een veertig pagina's tellend verslag. ,,Dat stuk vormt in combinatie met de video mijn profielwerkstuk. Zingen en gitaar spelen kon ik al, terwijl ik mijn weg een beetje begin te vinden op de piano. Maar het bespelen van de basgitaar en de cajón (een soort trommelkist - red.) moest ik me nog eigen maken. Uiteindelijk ben ik de studio ingedoken en heb ik alle afzonderlijke partijen opgenomen, waarna de videobeelden zijn gemonteerd. Het is overigens pas het eerste nummer dat ik zelf geschreven heb, maar het resultaat mag er gelukkig zijn en smaakt zeker naar meer."

LIEFDE VOOR MUZIEK

Vorige week kwam een aantal vrienden langs bij de ouderlijke woning van de Boxtelaar aan de Molenstraat om samen met Jelle de taart van OMO soldaat te maken. De jonge Boxtelaar, die de liefde voor muziek met de paplepel kreeg ingegoten van zijn moeder (zangeres Jet Berkers) en vader Ronald (slagwerker), wist hen te vertellen dat de video op dat moment al meer dan 2.500 keer bekeken was op YouTube. ,,Geweldig toch!", lacht Jelle.

Hij vervolgt: ,,Ik krijg heel veel leuke en positieve reacties, waaronder ook van wildvreemden. Inmiddels heb ik het verhaal over de achtergronden van de clip al wel duizend keer verteld, maar dat doe ik met plezier. Omroep Brabant wil me ook interviewen. Wie weet waar al die aandacht uiteindelijk toe gaat leiden. Misschien dat het nummer ook nog een keer opgepikt wordt door een goedbekeken televisieprogramma als 'De Wereld Draait Door'. Stel je voor! Maar eerst mijn examens goed afronden en dan zien we wel verder."

De One Man Band-video van Jelle Ruijssenaars is te bekijken op https://www.youtube.com/watch?v=bWRolYoburs.

FOTO BOVEN: Jelle Ruijssenaars (rechts) viert met vrienden zijn nominatie voor de profielwerkstukwedstrijd van OMO. (Foto: Gerard Schalkx).

Boxtel

Ducktownband

De muzikanten van The Ducktownband uit Boxtel mogen evenals in 2013 samen met hun partners en/of kinderen een weekend genieten van de Duitse gastvrijheid. Het Boxtelse gezelschap is tijdens Pinksteren van zaterdag 23 mei tot en met maandag 25 mei te gast in Willingen (Hochsauerland) en zal daar enkele optredens verzorgen in feestcafé Dorf-Alm, het Kürpark en de Ettelsberghütte.

Hollandse avond

In gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof wordt zaterdag 30 mei een Hollandse avond gehouden. Vanaf 20.00 uur treden de Boxtelse zangers Tim Schalkx en Jordy van den Boer en Kapalone uit Sint-Michielsgestel op. Deejay Crew verzorgt de muziek. Kaartjes kosten 8 euro in de voorverkoop en zijn te reserveren via telefoonnummer 06-16 88 92 81. Aan de zaal kosten de entreebewijzen 10 euro.