Afbeelding
Foto: Peter de Koning

leerlingen bhc zamelen ruim 1.000 euro in voor alpe d'huzes

Zweten en afzien op de spinningfiets...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Nog heel even, trap flink door, nog een paar seconden en... fiets maar weer rustiger." Spinning-instucteur William van Beek verzorgde maandagmiddag een bijzondere les bij Tiga Health & Beauty. Dertig leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) werkten zich in het zweet om geld in te zamelen voor een mooi doel: team Ramon, dat bestaat uit vijf leden die deelnemen aan het bekende sportevenement Alpe d'HuZes op 4 juni. De ploeg is vernoemd naar BHC-leerling Ramon Liebrecht, die de ziekte leukemie overwon en het initiatief nam tot de inzamelingsactie van de school.

,,Het is zwaar, maar wel heel leuk", glimlachte Ramon, terwijl hij maandag met dertig andere klasgenoten een spinningles bij Tiga volgde. Alle leerlingen 'stampten op de pedalen', terwijl ze werden aangemoedigd door hun leraren en de ouders van Ramon.

Bij de tiener uit Vught werd op vijfjarige leeftijd leukemie geconstateerd. 106 weken met chemokuren volgden voordat Ramon 'schoon' werd verklaard. ,,Onlangs kregen we een telefoontje waarvan we even stil werden. Team Maasdriel nam vorig jaar al deel aan Alpe d'HuZes en doet het dit jaar nog eens over, dit keer voor drie kinderen. In de ploeg zitten bekenden en zij vroegen ons of ze voor Ramon mochten fietsen", vertelde Alexandra Liebrecht, de moeder van Ramon, tijdens de spinningles. ,,We vonden het geweldig en zijn meteen gestart met allerlei acties om geld in te zamelen, zoals de verkoop van appelflappen en geraniums. Geld is hard nodig voor onderzoek naar kanker. Zo hoorde ik onlangs dat tien jaar geleden veel meer chemokuren nodig waren bij een behandeling. Dat is een concreet resultaat waarvoor ik graag zoveel mogelijk geld inzamel."

VOOR EEN ANDER

Ook Ramon wilde zelf een steentje bijdragen. Zijn ouders adviseerden hem eens te praten met docenten op het Baanderherencollege, iets wat de tiener meteen deed. ,,We wilden hem graag ondersteunen en stimuleerden hem om zelf een presentatie te houden over de actie", zei docent Serge Schellekens van het praktijkonderwijs. Ramon sprak over zijn ziekte en Alpe d'HuZes in zijn eigen klas en deed de emotionele presentatie nog eens over bij de twee eerste klassen van het praktijkonderwijs. De docenten kwamen uiteindelijk op het idee een spinningles te volgen, zodat de leerlingen een beetje konden ervaren wat bergbeklimmen op de fiets inhoudt. Ook was het de bedoeling dat iedereen een bedrag inzamelde door vrienden, familie en kennissen om een donatie te vragen. Schellekens: ,,We vinden het belangrijk om leerlingen te leren iets voor een ander te doen."

Ramon hoopte op een hoog bedrag. Gistermiddag bleek dat er minimaal 1.350 euro is ingezameld ,,Klasgenoten waren geschokt door mijn presentatie, maar nu helpt iedereen mee om een mooi eindbedrag in te zamelen", vertelde de tiener, terwijl hij enthousiast op de spinningfiets zat. ,,We hebben er in ieder geval alles voor gedaan." Zelf haalde hij 125 euro op. Zijn moeder Alexandra noemt de actie van het BHC 'het absolute hoogtepunt' van de inzamelingsactie. ,,Je kunt heel gemakkelijk je portemonnee trekken, maar hier werken de leerlingen zich écht in het zweet."

En dat was te zien. Na iedere 'etappe' waren de meeste leerlingen blij dat ze weer wat rustiger mochten fietsen. Toch werd de les met groot enthousiasme ontvangen. Een aantal leerlingen schudde na afloop de hand van instructeur Van Beek en bedankten hem lachend voor de rit. Djondy Beunis uit Oirschot, die voor de derde keer in zijn leven op de spinningfiets zat, vond het 'heel leuk om op muziek te fietsen'. Hij zamelde vijftig euro in voor Alpe d'HuZes door aan te bellen bij bekenden. ,,Ik vond het verhaal van Ramon erg heftig. En een paar weken geleden is een leerling van onze school overleden aan kanker. Ook voor hem doe ik mee aan deze actie."

FOTO BOVEN: Tweedeklassers van het praktijkonderwijs van het Baanderherencollege in Boxtel brachten maandag een bezoek aan Tiga Health & Beauty. Ze waren daar niet om rond te kijken, maar om zich in het zweet te werken en geld in te zamelen voor Team Ramon, de ploeg die voor Ramon Liebrecht uit Vught (rechts) op 4 juni deelneemt aan Alpe d'HuZes. (Foto: Peter de Koning).

Postduiven

Ad Blummel klokt snelste duif vanuit Sezanne

Ad Blummel van de Boxtelse postduivenvereniging De Luchtpost heeft zondag de eerste plaats behaald tijdens de vlucht vanuit Sezanne. De midfondvlucht had een afstand van 340 kilometer en telde 19 deelnemers die 331 duiven losten.

Naast de eerste positie, bezette Blummel ook de vierde plaats. Ook Berrie van de Brand deed goede zaken en behaalde de posities 2, 15, 18 en 25. Overige uitslagen: 3. F. v. Laarhoven; 5 en 20. M. & N. Verbeek; 6, 9, 13 ,16, 17, 19 en 23. R. v.d. Langenberg; 7 en 8. C. Willems; 10, 11, 12 en 14. combinatie v. Rooij-Platenburg; 21. combinatie Noni; 22. Theo v.d. Langenberg.

Donderdag 21 mei wordt van 20.45 tot 21.30 uur ingemand voor de vlucht vanuit Montlucan. MandenwachtL R. van Heesch, B. van Eijndhoven, C. Willems en L. van Hamond. Vrijdag 22 mei worden de duiven tussen 20.30 en 21.15 uur ingemand voor een vlucht vanuit Laon. De mandenwacht wordt gevormd door M. Ossenblok, P. Hulshoff, T. Pagie en J. Boverhof.