Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SINT-WILLIBRORDUSKAPEL OP LUISSEL BESTAAT 75 JAAR

Kunstwerken op erf van Willibrordus

De eerste plannen voor de bouw van een kapel of klein gebedshuis op Luissel dateren van 1939, toen werd herdacht dat Sint-Willibrordus - ook bekend als de Apostel van Brabant - twaalfhonderd jaar eerder overleed in het Luxemburgse Echternach. In de Boxtelsche Courant van 7 april 1939, de voorloper van Brabants Centrum, verscheen een paginagroot artikel over de historische banden tussen Willibrord en Luissel.

Onderzoek leerde destijds dat de vroegere aartsbisschop van Utrecht in de achtste eeuw ook de grootste landheer van Brabant was. Een van de gronden die hij als geschenk kreeg, was het gebied Leuetlaus, dat door wetenschappers werd herkend als de vroegere benaming van Luissel in Boxtel. Het zou in 712 door ene Ansbald aan Willibrord zijn geschonken.

Dit schreef de Boxtelsche Courant destijds: ,,Zou het te veel zijn gevraagd om door middel van ee bescheiden gedenkteken op Luissel de herinnering aan den grooten apostel levendig te houden? Het zou ongetwijfeld getuigen van dankbaarheid die wij voor de kerstening van deze streken gevoelen indien op het oude Willibrorudsgoed een wegkapelleke met de beeltenis van den heilige kon worden opgericht, of een kruis kon worden geplant."

KATHEDRAAL

De kapel op Luissel werd op 7 november 1940, op de naamdag van Sint-Willibrord, ingewijd door deken Broekman. De boeren van Luissel en Het Loo waren in 1940 dolblij met de kapel, zo schreef de Boxtelsche Courant op 15 november: ,,Wij, ver wonend van een parochiekerk, hebben wel eens verlangen voelen opkomen om een eigen parochiekerk te bezitten. En ziet: we hebben nu een kathedraal op Luissel gekregen. De pastoor van Breukelen, die zijn boeren niet missen kan noch wil, hoopt er gaarne op dat wij onze moederkerk om dit geschenk nog meer zullen waarderen."

Kort na de bezetting werd de kapel verfraaid met muurschilderingen van Wim van Woerkom. In de westzijde van de kapel schilderde Van Woerkom een verhaal over zijn belevenissen gedurende de laatste maanden van de bezetting. De Nijmegenaar verbleef in 1944 in Best dat hij vanwege zware gevechten tussen Duitse en geallieerde troepen moest ontvluchten. Met vrouw en twee kinderen van 2 en 1 jaar werd onderdak gevonden in Boxtel.

,,We hadden genoeg van het optrekken met een massa vluchtelingen en zochten ons heil in Boxtel", zo tekende Van Woerkom op in een dagboek. Dat is in handen van oud-Boxtelaar Evert Meijs, de auteur van een in 1988 verschenen gedenkboek over de Luisselse kapel. ,,Deken Broekman heeft ons uitstekend geholpen. Hij wist onderdak voor ons te vinden bij de familie van Hout. De Heer van Hout was toen secretaris van Boxtel. Wij werden er zeer gastvrij ontvangen."

GROTE ELLENDE

Na de bevrijding vroeg Van Woerkom aan deken Broekman of hij als dank voor de gastvrije opvang in Boxtel een tegenprestatie mocht verrichten. Het werd de muurschildering aan de westwand van de kapel, die beeldend vertelt over de oorlogservaringen die hij met zijn gezin meemaakt. ,,Onze tocht van Best naar Boxtel was een grote ellende", schreef de kunstschilder destijds. ,,Een impressie van deze uittocht gaf ik weer op de schildering in de kapel op Luissel."

De schildering laat meer zien van de vlucht naar Boxtel. Van Woerkom: ,,Tijdens de tocht hebben we meerdere malen schuilloopgraven gegraven, die prompt weer door Duitschers werden opgeëist. Bij oponthoud in leegstaande boerderijen werden deze tot ruïnes geschoten. Daar we geen geld en bonnen hadden, moesten we schamend eten bedelen bij boeren."

GEBEDSVIERING

Ter herinnering aan Sint-Willibrord wordt op Tweede Pinksterdag om 10.30 uur een gebedsviering opgedragen op het erf rond de Luisselse kapel. Die viering zal extra feestelijk zijn vanwege het 75-jarig bestaan van de kapel. Het Sint-Willibrordscomité heeft het Verrijzeniskoor bereid gevonden om de zang te verzorgen, vanuit Esch is het Sint-Willebrordusgilde aanwezig.

Aan het slot van de viering wordt de kinderzegen gegeven. Kinderen mogen in de kapel een kaarsje aansteken, aansluitend is er koffie met Luisselse koek bij de familie Claassen op het adres Luissel 5.

Detailopnamen van de muurschilderingen in de Willibrorduskapel op Luissel. (Foto's: Peter de Koning).
Wijlen pastoor Jo de Jong ging jaarlijks met veel enthousiasme voor tijdens de vieringen bij de Willibrorduskapel op Luissel. (Foto: Peter de Koning).