Theo Bos (vooraan) nam in 2013 al deel aan de Ster ZLM Toer. (Foto: Gerard Schalkx).
Theo Bos (vooraan) nam in 2013 al deel aan de Ster ZLM Toer. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Annelieke van der Linden

grote namen in vijfdaagse etappekoers

Ster ZLM Toer weer groot spektakel

Wielerformatie Team Roompot-Oranje Peloton verschijnt dit jaar aan de start van de Ster ZLM Toer. De volledig uit Nederlandse renners bestaande ploeg is een van de zes pro continentale teams die van 17 tot en met 21 juni deelnemen aan de etappekoers. Ook MTN Qhubeka, Topsport Vlaanderen-Baloise, Wanty Groupe Gobert, Bora-Argon 18 en Cofidis doen mee aan de Ster ZLM Toer die op 21 juni finisht in Boxtel.

Team Roompot-Oranje Peloton liet dit voorjaar al zien zich in het eerste seizoen aanvallend te willen tonen. Met Maurits Lammertink heeft de Nederlandse formatie bovendien een renner in de gelederen die in de etappe naar La Gileppe heeft bewezen met de besten mee te kunnen. Voor Bora-Argon 18 uit Duitsland en het Franse Cofidis is de Ster ZLM Toer een belangrijke test voor de Tour de France. De twee ploegen kregen onlangs een wildcard voor La Grande Boucle.

Datzelfde geldt voor het op een Zuid-Afrikaanse licentie rijdende MTN Qhubeka. Ook voor deze ploeg is de koers een mooi meetmoment voor de Tour de France, die op 4 juli in Utrecht start en veel sprintritten kent. En dat is een kolfje naar de hand voor MTN Qhubeka. Met Theo Bos, Edvald Boasson Hagen, Tyler Farrar, Matthew Goss en Gerald Ciolek heeft het team veel sprinters in haar gelederen. Farrar won in 2014 nog de sprinttrui in de Ster ZLM Toer.

Zes pro continentale teams is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. ,,Dat laat wel zien dat professionele teams de koers serieus nemen in aanloop naar de Tour de France", zegt Liempdenaar Antoon Ganzeboom, voorzitter van de Ster ZLM Toer. ,,De mannen kunnen dan vast wennen aan parcoursen en omstandigheden. En het is een goede gelegenheid om mooie resultaten te boeken in een sterk deelnemersveld."

Op korte termijn maakt de organisatie ook de namen van de deelnemende World Tour-teams bekend. De Ster ZLM Tour start woensdag 17 juni met een proloog in Goes. De laatste etappe begint zondag 21 juni in Eindhoven en zal na een uitgebreide rit door Brabant halverwege de middag in Boxtel finishen. Na de eerste doorkomst in de Stationsstraat, worden een grote en twee korte ronden door Het Groene Woud gereden. De finish is wederom in de Stationsstraat.