Marvel-pupil Loeki Krull werd opgetild om het bevrijdingsvuur te ontsteken.
Marvel-pupil Loeki Krull werd opgetild om het bevrijdingsvuur te ontsteken. Foto: Peter de Koning

SAMENSPEL HARMONIEËN STEELT DE HARTEN VAN RUIM VIJFHONDERD BOXTELAREN

Boxtel viert 70 jaar bevrijding met muzikale passie

TONNIE WESSELING

Je maakt het niet vaak meer mee dat mensen in de kerk moeten staan omdat alle zitplaatsen bezet zijn. Dinsdagavond was dat wel het geval in de voormalige Heilig Hartkerk. Niet voor een gebedsdienst overigens, want het monumentale neogotische gebouw aan de Baroniestraat werd begin dit jaar aan de eredienst onttrokken. Wél voor het bevrijdingsconcert dat de twee Boxtelse harmonieën voor het eerst in 25 jaar gezamenlijk verzorgden. Het optreden leidde tot heel enthousiaste reacties.

Het was in alle opzichten een bevrijdend concert dat gezamenlijk door Boxtel's Harmonie en Gildenbondsharmonie magnifiek ten gehore werd gebracht. Peter van de Ven van evenementenstichting Boxtel Vooruit kondigde met gepaste trots de diverse onderdelen aan.

De toon werd gezet door het jeugdorkest van beide harmonieën onder leiding van Britt van den Dungen met de vijfde Hongaarse Dans van Johannes Brahms. Niet altijd helemaal loepzuiver, maar dat mag je ook niet verwachten bij muziekleerlingen. Wel met veel passie en vreugde gespeeld. Tijdens Hallelujah van Leonard Cohen kwamen de leden van atletiekvereniging Marvel met het bevrijdingsvuur binnen dat die nacht in estafette vanuit Wageningen naar Boxtel was gebracht.

Jeugdatleet Loeki Krull werd door bestuurslid Peter van As van de Stichting Veteranen Boxtel opgetild zodat zij de toorts kon ontsteken die tijdens het hele concert bleef branden. Even leek het mis te gaan, maar toen de vlammen toch omhoog schoten, ging er een golf van vertedering door het publiek. Hierna speelde het hele orkest het Wilhelmus en vloeide hier en daar een traantje.

Locoburgemeester Herman van Wanrooij memoreerde in zijn openingstoespraak hoe zeventig jaar geleden de vlam van vrijheid weer naar Nederland kwam. ,,En nu vieren we onze vrijheid. Vandaag is die vlam door jonge mensen in Wageningen opgehaald. Eén vlam die zich dankzij een paar duizend atleten vandaag als het ware over Nederland heeft verspreid. Dat dit gebeurt hebben wij te danken aan onze bevrijders. Voor de meesten van ons anonieme helden van een andere nationaliteit dan de Nederlandse."

SWINGEND

Na een kleine wisseling op het podium was het de beurt aan beide harmonieën onder de bezielende leiding van dirigent Arjan Gaasbeek. Een variatie op de bekende mars Colonel Bogey On Parade zorgde direct voor vrolijkheid en de twee samengevoegde orkesten speelden magistraal. Of ze nooit anders gedaan hadden. Hierna klonk Irish Tune of County Derry waarin het baritonregister zich nadrukkelijk manifesteerde. De mooie ronde klank werd overgenomen door de houtblazers om over te gaan in een emotionele apotheose. Verrassend was de swingende bewerking van Ode an die Freude uit Beethovens negende symfonie.

In een mooi arrangement werd de muziek gespeeld die Rogier van Otterloo schreef voor de film Soldaat van Oranje. De Boxtelse singer-songwriter Joia Rath vertolkte 'Vrede' van Ruth Jacott. Aanvankelijk had haar mooie stem wat moeite met het muziekgeweld van het grote orkest, maar dirigent Gaasbeek loodste zangeres en muzikanten behendig naar een fraai geheel. Een medley met hits van de Amerikaanse bigbandleider Glenn Miller zorgde voor een feest van herkenning bij het publiek. Menigeen bewoog ritmisch mee op de swingende muziek.

Onvermijdelijk op een bevrijdingsconcert is natuurlijk We'll Meet Again waarmee Vera Lynn in de Tweede Wereldoorlog de geallieerde troepen muzikaal een hart onder de riem stak. Zangeres Joia raakte met haar vertolking bij menigeen een gevoelige snaar en er was weinig voor nodig om de luisteraars mee te laten zingen. Ook in Pomp and Circumstance van Edgar Elgar, bij de meeste mensen bekend als de Britse hymne Land of Hope and Glory, werd luidkeels meegezongen.

Na een ovationeel staand applaus konden dirigent Gaasbeek en zijn tachtig muzikanten niet om een toegift heen. Heel toepasselijk klonk dus nogmaals We'll Meet Again met zangeres Joia.

INTENS EN SUBTIEL

Al met al genoten naar schatting ruim vijfhonderd mensen van een schitterend concert en dat vróeg om reacties. Dirigent Gaasbeek was enthousiast: ,,Ik heb er van genoten. Met slechts drie gezamenlijke repetities was het echt een uitdaging. Maar door een hoge concentratie en bereidwilligheid van beide orkesten is het prima gelukt en ben ik nu een blij man!" Fluitist Judith Wientjes van de Gildenbondsharmonie vond de samenwerking goed voor beide muziekverenigingen. En zangeres Joia gaf aan dat ze het heel leuk vond om met zo'n groot orkest te zingen. ,,De muziek ligt ver van mijn eigen repertoire, maar het was mooi dit te mogen doen."

Reacties stroomden ook binnen via internet. Op de sociale media werden de muzikanten dezelfde avond nog, maar ook daags erna, overstelpt met complimenten. Een voorbeeld: ,,Ik heb enorm genoten van dit prachtige concert. Het was intens, maar soms ook subtiel en soms zou het dak er zo maar af kunnen. Ik heb geen violen gemist! Wij hebben geweldige muzikanten in Boxtel", schreef Bert Rozenberg. Het mooiste compliment dat de muzikanten zich mochten wensen, liet een andere luisteraar achter via Facebook: ,,Het was prachtig én indrukwekkend. Ik voel me wéér bevrijd."

Waren er dan helemaal geen op- of aanmerkingen? Toch wel. De luisteraars in de transepten links en rechts naast het podium klaagden dat zij de gesproken teksten niet konden verstaan. Voor hen gingen de toespraken en de voordrachten met gedichten van Victor Vroomkoning, goeddeels verloren in de galmende kerk.

Boxtel

Combinatie95

Politie partij Combinatie95 houdt maandag 18 mei om 20.00 uur een partijbijeenkomst voor leden en introducés in de Boxtelse brandweerkazerne aan de Brederodeweg. Burgemeester Mark Buijs verzorgt een presentatie over handhaving openbare veiligheid en het risicoprofiel van Boxtel in verband met de toename van (goederen)treinen in de toekomst. De brandweer praat risicobeheersing en verzorgt een demonstratie.

Heilig Hartkoor

Het Heilig Hartkoor uit Boxtel zingt zondag 10 mei tijdens de hoogmis van 10.00 uur in de H. Michaelkerk te Sint-Michielsgestel.

Dat had alles te maken met het feit dat de boxen van de geluidsinstallatie alleen naar de middenbeuk stonden gericht. ,,Het gebouw heeft geen krachtstroom dus we moesten ons beperken qua licht- en geluidsapparatuur", gaf het organiserend comité als reden voor deze keuze.

KIPPENVEL

In de kerkbanken genoot de 82-jarige Sepha van Eijndhoven nog even na. Ze meldde vol trots erelid van Boxtel's Harmonie te zijn: ,,Ik vond het prachtig. Logisch natuurlijk als je weet dat een zoon en dochter van me meespeelden." ,,Ik kreeg er kippenvel van", zei Cil van Boxtel. ,,Ik hoop echt dat er hier in deze ruimte nog meer culturele evenementen gehouden gaan worden." Wat in elk geval deze avond duidelijk werd is dat dit initiatief van Boxtel Vooruit naar meer smaakt. Vanuit beide orkesten gaven diverse muzikanten na afloop aan dat het wat hun betreft in ieder geval niet bij deze ene keer hoeft te blijven.

Locoburgemeester Van Wanrooij, die werd vergezeld door cultuurwethouder Marusjka Lestrade, toonde zich na afloop ook enthousiast over het optreden. ,,Ik heb erg genoten van dit concert. Prachtig dat beide orkesten op deze manier samenwerken en zoveel mensen laten genieten van hun mooie klanken."

De voormalige Heilig Hartkerk liep helemaal vol voor het bevrijdingsconcert.
Zangeres Joia Rath raakte met beide harmonieën bij menigeen een gevoelige snaar in We'll Meet Again van Vera Lynn. (Foto's: Peter de Koning).
Onder leiding van Britt van den Dungen openden de gezamenlijke leerlingenorkesten van beide harmonieën het bevrijdingsconcert.