De stuurgroep 100 jaar Stapelen bestaat uit (v.l.n.r.) Sjaak Beirnaert (Assumptie-Stichting), Wim Ketelaars, Gerard Timmermans, Karin van Vugt, Gerard Schraverus en (niet op de foto) Theodoor van Leeuwen. (Foto: Peter de Koning).
De stuurgroep 100 jaar Stapelen bestaat uit (v.l.n.r.) Sjaak Beirnaert (Assumptie-Stichting), Wim Ketelaars, Gerard Timmermans, Karin van Vugt, Gerard Schraverus en (niet op de foto) Theodoor van Leeuwen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELS KASTEELPARK STAAT VIJF WEKEN OP RIJ BOL VAN EVENEMENTEN

Stapelen kiest voor toekomst met publiek

HENK VAN WEERT

In de honderd jaar dat de paters assumptionisten er nu wonen, waren kasteel Stapelen en het omringende park plekken waar nauwelijks activiteiten plaatsvonden. Maar dat gaat veranderen. Tot half juni biedt een uit 1923 daterende spiegeltent onderdak aan ruim honderd grote en kleine evenementen. Het is de start van een nieuwe toekomst voor Stapelen. Een toekomst waarbij de aandacht is gericht op religie en verwondering, op respect voor mens, natuur en kunst.

In de jaren vóór en na de Tweede Wereldoorlog werden er nog wel eens processies en zomerkermissen in het kasteelpark gehouden. Maar die tijd ligt al decennia achter ons. Eigenlijk was het openluchtconcert dat de Gildenbondsharmonie jaarlijks in september op het kasteelplein verzorgt zo'n beetje de enige publieksactiviteit op Stapelen. Maar sinds enkele jaren komt daar verandering in. In de ridderzaal worden regelmatig kleinschalige culturele en meditatieve bijeenkomsten en optredens verzorgd.

De komende zes weekeinden én ook op doordeweekse dagen is het tijd voor een uitgebreid feestprogramma. ,,De paters assumptionisten zijn dankbaar dat zij al een eeuw lang zo gastvrij in Boxtel mogen vertoeven. Ze vinden het tijd om iets terug te doen aan de bevolking. Zo zijn we op het idee gekomen om een authentieke spiegeltent in het park te plaatsen die ter beschikking wordt gesteld aan verenigingen en instellingen om activiteiten te organiseren. En natuurlijk gebruiken we die tent voor diverse eigen feestelijkheden rondom het eeuwfeest dat de paters dit jaar op Stapelen vieren."

Aan het woord is Sjaak Beirnaert. Sinds enkele jaren is hij directeur van de Assumptie-Stichting die het kasteel en het omliggende park beheert. De assumptionisten hebben grootse plannen. Samen met grondeigenaren in de buurt hebben ze een visie ontwikkeld die ertoe moet leiden dat een aangesloten stadslandgoed van ruim 25 hectare ontstaat dat wordt opengesteld voor het publiek. Het maakt onderdeel uit van het provinciaal project Landschappen van Allure. Stapelen moet een plek worden die ruimte biedt voor natuur, cultuur, bezinning en educatie. De visie ligt bij de gemeenteraad van Boxtel, die er nog een mening over moet vormen.

Voor de viering van het eeuwfeest van de paters in Boxtel, legde de Assumptie-Stichting contact met evenementenstichting Boxtel Vooruit. ,,Voor onze eigen festiviteiten hadden we een tent nodig. Maar het is natuurlijk jammer als die tussendoor leeg blijft staan", zegt Beirnaert. Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit knikt: ,,En zo kwamen we op het idee om de spiegeltent, die ook bijna honderd jaar oud is, aan te bieden aan bedrijven, verenigingen en instellingen. Nou, die hebben massaal gereageerd." Beirnaert glimlacht: ,,Ik had verwacht dat er zo'n 20 à 25 activiteiten zouden worden gehouden, maar uiteindelijk is dat viermaal zoveel geworden."

Morgenochtend, vrijdag 8 mei worden vertegenwoordigers van alle activiteiten in de spiegeltent ontvangen en worden de puntjes op de i gezet van het uitgebreide feestprogramma. Zaterdag 9 mei gaat de jubileumviering van start met 'Heel Boxtel bakt Fairtrade-taarten', zondag 10 mei is de officiële opening voor genodigden met de onthulling van het Stiltemoment, een kunstwerk van cortenstaal.

KUNST OP STAPEL

,,Een week later openen we de expositie Kunst op Stapel. We hebben vijftien professionele kunstenaars, afkomstig uit alle delen van het land geselecteerd om een object in het park te plaatsen. Als het aanslaat willen we er een tweejaarlijks terugkerend evenement van maken", licht Gerard Schraverus toe. Hij is voorzitter van de Kunststichting Boxtel en in die hoedanigheid lid van de stuurgroep 100 jaar Stapelen.

Die stuurgroep wordt gecompleteerd door Karin van Vugt (Assumptie-Stichting), Gerard Timmermans (coördinator verenigingen) en Theodoor van Leeuwen, die de communicatie voor zijn rekening neemt. Onder de stuurgroep functioneren diverse werkgroepen die worden aangestuurd door Paul van Alphen (muziek), Dik Bol (Heemkundekring), Karin van Ditmars (ContourdeTwern), Karin van Vugt (Assumptie-Stichting) en de bestuursleden Ghislaine de Brouwer en Ludy Meister van Boxtel Vooruit.