Afbeelding
Foto: Piet van Oers

markt en muziek tijdens hemelvaart

Gouden Bierpompfeest in Esch met vele extra's

,,Ieder jaar wanneer de kastanjebomen bloeien zullen de nieuwe bewoners van Esch door het gemeentebestuur worden uitgenodigd rond de bierpomp samen te komen om een pul bier te drinken in aanwezigheid van de voltallige gemeenteraad, de plaatselijke geestelijkheid, de boerenkapel, het oudste lid en schilddrager van het Willebrordusgilde en afgevaardigden van de besturen van alle verenigingen." Een citaat uit het raadsbesluit van 1965, toen de politiek besloot een jaar later het eerste Bierpompfeest in Esch te organiseren. Dit jaar vindt de vijftigste editie plaats. Reden voor de organisatie om er een groot feest van te maken...

Vanwege de gouden editie ging burgemeester Jeannette Zwijnenburg zaterdag samen met biertapper Gerrie van der Mee op pad in Esch om de nieuwe inwoners persoonlijk uit te nodigen voor het Bierpompfeest. Een verwijzing naar een traditie uit het verleden, toen burgemeester Wim Letschert samen met de toenmalige biertapper Wim van der Pasch een bezoek bracht aan nieuwe bewoners.

Na de eucharistieviering om 10.00 uur in de Sint-Willibrorduskerk in Esch worden nieuwe inwoners in dorpshuis De Es getrakteerd op een brunch en om 14.00 uur staat de officiƫle verwelkoming bij de bierpomp op het programma. Vervolgens presenteren tientallen verenigingen en bedrijven zich in de kraampjes die in de straten nabij de bierpomp staan.

De jeugd krijgt de kans om op het Marktplein spulletjes te verkopen en het bedrijf Faes Entertainment zorgt voor spectaculaire kinderattracties.

In de grote tent die op het Marktplein staat, worden tijdens het Bierpompfeest optredens verzorgd door onder meer de slagwerkgroep van fanfare Sint-Willibrordus, Esch' Mannenkoor, zangduo Margje en Loes, blaaskapel De Knoestjes, Wildhubrass en de Breakdanceboys. Deejay Rob zorgt voor muziek op het podium aan de Haarenseweg. Het Bierpompfeest duurt tot 17.30 uur, maar om 21.00 uur is iedereen welkom in de tent op het Marktplein voor een optreden van Saab-XL, de band die al jaren 's middags optreedt en nu de avond afsluit. Ook de Essche zanger Ruud Scheel maakt hoogstwaarschijnlijk zijn opwachting tijdens de feestavond in de tent...

Lees elders op deze pagina meer over de extra feestdag op vrijdag 15 mei en de tentoonstelling van heemkundekring De Kleine Meijerij.

FOTO ONDER: Burgemeester Wim Letschert ging vroeger een aantal weken voor het Bierpompfeest met biertapper Wim van der Pasch op stap om nieuwe inwoners uit te nodigen voor het Essche evenement. (Foto: Piet van Oers).