Noud van der Veer in actie.
Noud van der Veer in actie. Foto: Marielle Wijffelaars

noud van der veer finisht in iron man

'Met goede training én inzet kan iedereen dit'

MARIËLLE WIJFFELAARS

1,9 kilometer zwemmen, 90,1 kilometer fietsen en als toetje nog een halve marathon lopen. Voor de meeste mensen klinkt dit als een onmogelijke opgave. Noud van der Veer uit Boxtel deed mee aan de Iron Man 70.3 in Aix-en-Provence en legde deze triathlon af in een tijd van 5 uur en 46 minuten. Het resultaat van ruim twee jaar keihard trainen.

Van der Veer ging vaak met de fiets naar zijn werk, maar een paar jaar geleden kwam daar de klad in. Een druk gezinsleven en weinig tijd zorgde ervoor dat de Boxtelaar sportieve activiteiten naast zich neer legde. ,,Het resultaat? Ik kwam nogal wat kilo's aan. Toen ik eenmaal veertig kilo zwaarder was dan ik wilde, was de maat vol", blikt Van der Veer terug. ,,Ik besloot te gaan sporten en mezelf een flinke stok achter de deur te geven: Deelname aan de Iron Man 70.3."

De Iron Man is een flinke triathlon waarbij deelnemers zwemmen, fietsen en een marathon lopen. In de editie 70.3 zij de oorspronkelijke afstanden gehalveerd. Van der Veer: ,,Voor mij echter al lastig en uitdagend genoeg..." Ruim twee jaar geleden startte de Boxtelaar met trainen met als doel: deelname aan de Iron Man van Lanzarote in september 2014. Een ongeval op de dag van vertrek maakte dit echter niet mogelijk. ,,Erg jammer, maar het voordeel was dat de editie in Aix-en-Provence wat dichter bij huis was."

GEEN HERHALING

De voorbereiding was lang en zwaar. In de weekenden en avonduren klom de Boxtelaar op de fiets of liep een rondje hard. ,,Het was een heftige tijd", vertelt hij. ,,Om op hoogte te trainen, ging ik vaak naar Limburg. Ook moest ik de afzonderlijke disciplines trainen maar ook oefenen om ze achter elkaar te kunnen doen. Het gezinsleven schoot er dus wel eens bij in."

Maar het was het vele fietsen, zwemmen en lopen meer dan waard. Met zijn tijd van 5 uur en 46 minuten is Van der Veer namelijk dik tevreden. ,,Ik wilde onder de zes uur finishen dus dat is ruimschoots gelukt", zegt hij trots. ,,Een vervolg zal mijn prestatie niet snel krijgen. Ik blijf sportief bezig, maar zoveel trainen zie ik niet meer zo zitten. Ik heb ook nog een privéleven."

De ervaring had Van der Veer zeker niet willen missen en hij kijkt er met veel plezier op terug. ,,Het was geweldig, vooral om te merken dat mijn lichaam hiertoe in staat was", vertelt de Boxtelaar. ,,Ik ben van mening dat met voldoende inzet, zelfdiscipline en de juiste training iedereen dit kan behalen. Aan de Iron Man doen mensen mee met een lichamelijke beperking of met kilootjes te veel, dat maakt allemaal niet uit. Veel oefenen en het écht willen; dan lukt het."