Een militaire colonne bestaande uit vijftig legervoertuigen trok dinsdag door de straten van Gemonde. (Foto's: Peter de Koning).
Een militaire colonne bestaande uit vijftig legervoertuigen trok dinsdag door de straten van Gemonde. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MILITAIRE STOET DOOR STRATEN GEMONDE TREKT VEEL BEKIJKS VAN JONG EN OUD

'Tweede Wereldoorlog altijd blijven herdenken'

STEFAN LATIJNHOUWERS

De viering van de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Nederland werd dinsdag in Gemonde op een bijzondere manier ingevuld. De start van een optocht met ruim vijftig geallieerde voertuigen door de kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel bracht honderden bezoekers op de been. Jong en oud genoot zichtbaar van de lange stoet die bevolkt werd door mannen en vrouwen in militaire uniformen én kinderen die een ritje hadden gewonnen. Burgemeester Jan Pommer, die samen met kinderburgemeester Daan de hele dag deelnam aan de tocht, ontstak bij de kiosk het bevrijdingsvuur. ,,Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moet je wel iets voor doen."

Voordat de de militaire stoet zich in gang zette, konden kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen zich dinsdag anderhalf uur lang vergapen aan de ruim vijftig legervoertuigen, waaronder jeeps, een DUKW amfibievoertuig en een Dingo verkenningswagen. Van die mogelijkheid werd grif gebruik gemaakt. ,,Ik weet dat het al eerder is gebeurd in Gemonde, maar hoe vaak heb je de kans om zo'n colonne met zoveel prachtige en authentieke militaire modellen in je eigen dorp van dichtbij te bewonderen", liet een voorbijganger weten. ,,Nee, mijn naam zeg ik liever niet, maar ik ben een echt Tweede Wereldoorlog-freak. Dit is voor mij een hoogtijdag."

GROEN LINT

In de Dorpstraat stond vanaf zaal De Schuif een lang groen lint van een paar honderd meter. Het in groten getale opgekomen publiek kuierde over de weg en nam alles rustig en met veel interesse in zich op, waarbij de echte liefhebbers de voertuigen uitgebreid van binnen en buiten bekeken en de details vervolgens uitvoerig bespraken met andere oorlogsadepten. Aandoenlijk waren de blije gezichten van jonge kinderen die even plaats mochten nemen in een van de vele legervoertuigen. Eén van hen was de 2-jarige Brent Valks uit Gemonde, die met een brede lach van oor tot oor en driftig zwaaiend naar moeder Sylvia achter het stuur zat van een Canadese jeep uit 1942 van Frank van Rijsingen uit Eersel. ,,Ik ben bang dat Brent vandaag niet meer achter het stuur vandaan komt, Hij heeft het zo naar zijn zin", lachte zijn moeder. ,,Zelf vind ik het ook best leuk hoor, zo'n militaire stoet. Maar ik ben hier vooral voor Brent. Die kijkt hier zijn ogen uit."

Van Rijsingen vond het wel mooi, die aandacht van de Gemondse jeugd voor zijn kostbare bezit. ,,Jeeps van dit type worden Willy's genoemd. Deze stamt uit 1942 en is in de oorlog echt ingezet. Hij pruttelt nog prima, hij haalt makkelijk een snelheid van zo'n 75 kilometer per uur. Drie jaar geleden heb ik dit voertuig gekocht en daarvan heb ik nooit spijt gehad. Ik heb vaker aan dit soort optochten deelgenomen, maar daarnaast trek ik er ook privé regelmatig op uit met de jeep, bijvoorbeeld om met de kinderen ergens een ijsje te gaan eten. Al heb ik dan geen uniform aan, zoals vandaag."        

HOOGTEPUNT

De vier comités van de gemeente Sint-Michielsgestel, waaronder de Stichting Activiteitencommissie Gemonde, pakten dinsdag vanwege Bevrijdingsdag uit met een aantal activiteiten. De militaire stoet vormde het hoogtepunt van het programma, maar daarnaast waren onder meer ook affiches opgehangen op houten borden. ,,Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen, waaronder in Gemonde, hebben in de klas een project gevolgd over de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding daarvan hebben ze collages gemaakt die de achterkant van de borden sieren", vertelde Lian Bolwerk van de plaatselijke activiteitencommissie. ,,Hier in Gemonde hangen aan het Kerkeind en bij de kiosk ruim twintig posters met daarop verwijzingen, teksten en foto's over de periode 40-45."

CHOCOLADE

De taferelen die plaatsvonden tijdens de bevrijding van Brabantse gemeenten en steden herleefden dinsdagochtend volop in de Gestelse kernen. Gemonde vormde daar geen uitzondering op. Integendeel. Er werd chocolade uitgedeeld en het rood-wit-blauw was overal te zien. Leerlingen van de basisscholen die een rit hadden gewonnen in een van de legervoertuigen en kinderen langs de kant zwaaiden enthousiast met vlaggetjes, terwijl de nationale driekleur aan de huizen fier wapperde in de wind. Het zonnige weer en de prettige temperatuur in de ochtenduren droegen ook bij aan de ontspannen sfeer in de Dorpstraat van Gemonde.

Robin Schneider (9) vermaakte zich dinsdag samen met zijn broer Eric (12) en vriend Sven van Heesch (10) prima. Het drietal kreeg geen genoeg van al die prachtige groene voertuigen in hun eigen dorp. ,,Ik vind vooral die grote vrachtwagens heel mooi om te zien. We zijn er eigenlijk pas net, maar we blijven nog wel even. Er valt hier zoveel te zien. Het is net echt", liet Robin weten. ,,Op school hebben we het uitgebreid over de Tweede Wereldoorlog gehad. Het is heel erg wat er toen allemaal gebeurd is. Ik vind dat we dat nooit mogen vergeten en die tijd altijd moeten blijven herdenken."

VREDESVUUR

Er stonden dinsdag ook officiële handelingen op het programma. Vier voetbalsters van Irene liepen met een brandende fakkel van het verzetsmonument aan de Hooghemertseweg naar de kiosk aan de Dorpstraat. Daar gaven ze de toorts over aan burgemeester Pommer die het vredesvuur ontstak. Voordat de militaire stoet nog een ronde maakte door Gemonde en vervolgens koers zette richting Sint-Michielsgestel hield Pommer een korte, maar indrukwekkende toespraak. ,,Het is triest dat er nu nog steeds oorlog gevoerd wordt op verschillende plekken in de wereld, denk maar aan wat er nu gebeurt in Oekraïne, in het Midden-Oosten en in Afrika", sprak Pommer. ,,Vrijheid is een groot goed dat verankerd is in onze grondwet. Vrij zijn is alles mogen en wat een ander niet schaadt, want we moeten niet denken dat we ons alles kunnen veroorloven. Dat geldt ook voor de politiek. We moet waakzaam zijn en blijven. Daarom is dodenherdenking zo belangrijk en is het goed dat we één keer in de vijf jaar in onze gemeente zo'n mooi evenement houden als vandaag. Want dit is een prachtige manier om de vrijheid te vieren."


Vogelwandeling

in de Kampina

De stichting Landschap, Natuur en Milieu Haaren en In Voor Natuur Oisterwijk houden zondag 17 mei vanaf 06.00 uur een vroege vogelwandeling rondom het Belversven in natuurreservaat Kampina. Het vertrekpunt is de parkeerplaats aan de Posthoornweg in Oisterwijk.

Inmiddels hangen overal blaadjes en bloesem aan de bomen. Ook hoor je allerlei vogelgeluiden in de vroege ochtend. Alle zomervogels zijn weer terug uit hun overwinteringsgebied en de organisatie hoopt dat er veel dieren te zien zijn tijdens de vroege vogelwandeling in en rond het Belversven en omliggend bos- en heidegebied.

De excursie duurt maximaal 3 uur. Ervaren gidsen met telescopen zullen de wandeling begeleiden. Goede wandelschoenen en een verrekijker zijn belangrijk.

        

Brent Valks (2) uit Gemonde voelt zich de koning te rijk in een Canadese jeep.