Organist Bert van den Brink kreeg tijdens het concert in de Sint-Petrusbasiliek hulp van Annelies Combecher (links) en Tommy van Doorn (rechts). (Foto: Gerard Schalkx).
Organist Bert van den Brink kreeg tijdens het concert in de Sint-Petrusbasiliek hulp van Annelies Combecher (links) en Tommy van Doorn (rechts). (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Annelieke van der Linden

bijzonder concert bert van den brink

'Het Smitsorgel in Boxtel verkeert in topconditie'

TONNIE WESSELING

Vanwege het gouden jubileum van de Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB) is dit jaar een reeks van zeven bijzondere concerten op poten gezet. Zondag stond een uitvoering van de blinde organist Bert van den Brink op het programma. Hij bracht een totaal nieuw concept ten gehore onder de naam 'Blowing': jazz en popumziek, gespeeld op het majestueuze Smitsorgel in de Sint-Petrusbasiliek.

Van den Brink, blind geboren, kreeg zijn eerste pianoles toen hij vijf jaar oud was. In 1982 studeerde hij cum laude af aan het Utrechts Conservatorium. Al in datzelfde jaar werd hij docent aan hetzelfde conservatorium. In 2007 ontving hij de prestigieuze VPRO/Boy Edgarprijs. Hij improviseerde van jongs af aan op piano en orgel en is op dat gebied autodidact. Van den Brink speelde samen met bekende musici als Toots Tielemans, Jules de Corte en Miranda van Kralingen.

In een matig gevulde Sint-Petrusbasiliek gaf de organist zondag een concert. Sommige toehoorders in de kerk hadden een ongebruikelijke zitplaats gekozen: voor het altaar op een stoeltje met het gezicht naar het orgel. Kees van Houten, voorzitter van de SKB vroeg in zijn openingswoord eerst een moment van stilte voor het onlangs overleden bestuurslid Adri Aalbers. Hij noemde het concert in meerdere opzichten heel bijzonder en 'niet des orgels''.

improviseren

Zowel bij Van Houten als bij de rest het publiek bleef het programma tot het laatste moment een verrassing en leek het één grote improvisatie. Van den Brink kondigde de nummers zelf aan vanaf de speeltafel van het orgel. ,,Ik bevind me op grote afstand van u. Het blijft improviseren in alle opzichten" was zijn gevatte opening. Als eerste was Duke Ellington aan de beurt met Caravan, gevolgd door drie preludes. Van den Brink begon voluit met zware bassen, gevolgd door lichte jazzy toetsen en liet enkele fraaie trompetten horen. Hij leefde zich volkomen uit en verklaarde aan het eind: ,,Met zo'n registratie zou je me in de kerk kunnen opsluiten en de deur pas met Kerstmis weer open maken..."

Tijdens het concert kwam ook De Corte, de inmiddels overleden muzikant die ook blind was, voorbij. Van den Brink speelde 'Als je overmorgen oud bent'. Daarna begon het echte popwerk met als eerste 'Reach out I'll be there', van The Four Tops, een uitvoering met een overdonderend einde. Gevolgd door Blackbird van The Beatles, dat teer en ingehouden werd gespeeld.Hij besloot zijn optreden met de grootste hit van Queen: Bohemian Rhapsody, waarbij de melodielijn letterlijk en fenomenaal gevolgd werd.

Daarna kwam Van den Brink de basiliek in en kon het publiek, dat minstens zo enthousiast was als de artiest zelf, vragen stellen. Op de vraag wat hij van het Smitsorgel vond, zei Van den Brink: ,,Geweldig, het orgel is in zo'n goede staat en in een topconditie. Als pianist heb ik een brede referentie en tijdens mijn studie op het Smitsorgel in Helmond heb ik kunnen oefenen. Toch is ieder orgel weer anders. Ik moest het hier een beetje rustig aan doen qua timing." Door zijn blindheid ervaart Van den Brink problemen met alle knoppen die aangeraakt moeten worden. Hij werd hierin gesteund door zijn vaste registrante Annelies Combecher en Tommy van Doorn, de vaste organist van het Smitsorgel.

Bij een kleine nazit na het concert merkte SKB-voorzitter Van Houten op: ,,Hij was hier pas om 15.00 uur, ik vind het zó knap wat hij in die paar uur tijd gepresteerd heeft, héél bijzonder."


Gelovigen fietsen door de regio

Devotie en tientjes in kapellen

Kapellen zijn in deze meimaand Mariamaand een gewilde plek voor mensen die bezinning, devotie en overpeinzing zoeken. Zo ook de Sint-Jozefkapel in park Boscheind bij Lennisheuvel. Daar streek gistermiddag, woensdag 6 mei een groep gelovigen neer.

Tot en met zaterdagmiddag bezoeken parochianen elke dag een kapel in de regio, telkens met de Heilig Hartkerk als startpunt. Dat begon afgelopen dinsdag met een bezoek aan de nieuwe Mariakapel, in het voormalige 'knekelhuisje' tussen Heilig Hartkerk en de pastorie. Hier staat het Mariabeeld uit de voormalige kerk die op 4 januari aan de eredienst werd onttrokken. Deze kapel is pas voltooid en wordt door pastor Jacques Grubben ingezegend op Hemelvaartsdag donderdag 14 mei.

Liempde

Gistermiddag volgde het bezoek aan de Lennisheuvelse kapel en vandaag, donderdag 7 mei fietst een groep naar de Mariakapel van Onze Lieve Vrouw van Beauraing, op de hoek van de Herscheweg en de Hezelaarsestraat in Liempde. In elke kapel zingen de gelovigen Marialiederen, spreken ze intenties uit en bidden zij zogenaamde 'tientjes': een Onze Vader en tien Weesgegroetjes, afgesloten met het Eer aan de Vader.

Gelovigen kwamen woensdagmiddag bijeen in de Sint-Jozefkapel in park Boscheind te Lennisheuvel. Tot en met zaterdag bezoeken zij elke dag een kapel in de regio. (Foto: Peter de Koning)